Voorbeschouwing: Kermiscross Ardooie 2024 – Kan Eli Iserbyt de bladzijde omslaan?
Kuypers won vorig jaar in Ardooie - foto: Cor Vos
woensdag 16 oktober 2024 om 07:45

Voorbeschouwing: Kermiscross Ardooie 2024 – Kan Eli Iserbyt de bladzijde omslaan?

De Kermiscross in Ardooie is een bijzondere wedstrijd. Het gaat om een doordeweekse veldrit, maar toch slaagt de organisatie er jaarlijks in om voor een prima deelnemersveld te zorgen. Vorig jaar zagen we er nog Gerben Kuypers verrassend de overhand nemen van Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Wat kunnen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Vorig jaar

EENDAG


Parcours

Het parcours van de Kermiscross is zo goed als niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Een aantal bochten in de eerste fase van de veldrit zijn wat verlegd en de balken zijn uit het parcours gehaald. De cross in Ardooie, een typische weidecross, is voor de rest niet veranderd.

De startplaats van de doordeweekse veldrit ligt dus nog altijd in de lange Stationsstraat. Daarna draaien de crossers het veld in. Bij hevige regenval verandert het parcours daar al snel in een modderfestival, waardoor er stevig geploeterd moet worden. Er zijn ook een aantal kunstmatige hindernissen als heuveltjes, een schuine kant en een brug aangelegd.

Hierdoor krijgen we een gevarieerder parcours te zien, maar de weiden zullen toch de overhand nemen. Een goede inhoud is met andere woorden een van de belangrijkste vereisten. De omloop in Ardooie is in totaal een kleine 3000 meter lang. Meer dan twee kilometer betreft weide. Er liggen ook heel wat bochten, maar de lange rechte stroken zullen de renners en rensters met een grote motor automatisch naar voren brengen.


Programma en info

Programma donderdag 17 oktober 2024
14.15 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.45 uur: Elite mannen

Locatie
Melkerijstraat, 8850 Ardooie.

Publieksinformatie
Kaarten zijn op locatie te koop, maar kunnen ook in voorverkoop gekocht worden in verschillende cafés in Ardooie.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst vrouwen  (CyclingFlash)
Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)


Favorieten mannen

Eli Iserbyt heeft er een bewogen weekend opzitten. De Belgische kampioen kwam in de oog van het storm terecht na een relletje in Beringen. Iserbyt en Ryan Kamp kwamen samen ten val, waarna Iserbyt een stamp gaf op de spaken van Kamp. Iserbyt werd al snel gediskwalificeerd door de UCI, waarna hij dus uit koers moest.

Iserbyt zal in ieder geval de bladzijde willen omslaan. Hij krijgt daar een mooie kans voor in ‘zijn’ West-Vlaanderen. Vorig jaar werd hij er nog wel verrassend geklopt door Gerben Kuypers.

Het was een moeilijke dag voor Iserbyt – foto: Cor Vos

Iemand die afgelopen zaterdag een goede dag had, was Michael Vanthourenhout. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal bleef tot in de laatste ronde meespelen voor de overwinning, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Lars van der Haar. Vanthourenhout toonde wel meteen dat zijn vorm meer dan in orde is.

Iserbyt en Vanthourenhout zijn de duidelijke favorieten, maar in een losse cross als Ardooie kan het altijd anders uitdraaien. Wees dus niet verbaasd als Joran Wyseure plots dicht bij de winst komt. Het parcours in Ardooie is namelijk op het lijf geschreven van de voormalige wereldkampioen bij de beloften. Hetzelfde kunnen we zeggen over Jens Adams, die dit seizoen al een keer kon winnen.

Het is uitkijken naar de eerste cross van Kuypers – foto: Cor Vos

Gerben Kuypers was vorig jaar de beste in Ardooie. Hij rekende er in de finale af met Iserbyt en Vanthourenhout. Dit jaar doet hij opnieuw mee, maar het is wel zijn eerste cross van het seizoen. Nog even afwachten dus. Tot slot noemen we nog de namen van Lander Loockx, Felipe Orts Lloret, Ward Huybs en Witse Meeussen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Michael Vanthourenhout, Joran Wyseure
* Gerben Kuypers, Jens Adams, Lander Loockx

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

Zoek niet naar Fem van Empel of Lucinda Brand in Ardooie. De nummer twee van Beringen is er wel bij. Dan hebben we het natuurlijk over Ceylin del Carmen Alvarado, die het afgelopen weekend een erg goede beurt maakte. De Nederlandse van Fenix-Deceuninck kon lang in de buurt van Van Empel blijven, maar materiaalpech sloeg haar terug. Na afloop gaf Van Empel toe dat ze de indruk had dat Alvarado de beste renster in koers was.

Het is dus meer dan logisch om Alvarado als de topfavoriete voor de Kermiscross te bestempelen. Concurrentie zal ze wel krijgen, voornamelijk van Aniek van Alphen en Annemarie Worst. De Nederlandse vrouwen van Cyclocross Reds vochten vorig jaar om de overwinning in Ardooie. Uiteindelijk was het Worst die nipt wist te winnen voor Van Alphen. Worst moest wel last-minute afzeggen voor Beringen wegens een besmetting van het coronavirus, dus is het nog even afwachten hoe zij voor de dag zal komen.

Alvarado was zichtbaar teleurgesteld afgelopen weekend – foto: Cor Vos

Marion Norbert Riberolle zou wel eens de vrouw kunnen zijn die daarvan kan profiteren. De Belgische kan zo een gooi doen naar het podium. In Beringen gaf ze een oké indruk, maar het parcours was niet op haar lijf geschreven. De renster van Crelan-Corendon werd vorig jaar al derde in Ardooie.

Iemand om naar uit te kijken is Manon Bakker. Zij begon haar seizoen midden september al, en dat in de Verenigde Staten van Amerika. Bakker reed er acht crossen, maar kon niet winnen. Wel eindigde ze vijf keer op het podium, waarvan vier tweede plaatsen. Bakker is dus zeker in orde, maar zal toch meer verwacht hebben van haar trip naar Amerika. In Ardooie zal ze zich voor het eerst mengen met haar landgenoten. Ze zal er ook een aantal Belgische rensters tegenkomen zoals Julie Brouwers en Alicia Franck.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Aniek van Alphen, Annemarie Worst
* Marion Norbert Riberolle, Manon Bakker, Alicia Franck

Deelnemerslijst vrouwen 


Weer en TV

Het zou wel eens ploeteren kunnen worden in Ardooie. Het heeft de afgelopen dagen namelijk heel wat geregend en dat zal de komende dagen niet anders zijn. Ook donderdag zou het wel eens flink kunnen regenen. Weeronline verwacht wel dat de temperaturen best aangenaam zullen zijn in de West-Vlaamse gemeente. Van de wind zullen de crossers ook niet te veel last hebben.

Jammer genoeg is de Kermiscross Ardooie niet live te volgen op de televisie. WielerFlits zal wel met een verslag komen van de cross bij de vrouwen en mannen. Voor meer informatie over de uitzendtijden van andere koersen kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.