woensdag 16 oktober 2024 om 12:30

Warre Vangheluwe over ‘ongelooflijke’ sprintzege in China: “Mijn toekomst ziet er goed uit”

Video Het blijft maar verrassingen regenen in de Tour of Guangxi, maar juist dat maakt deze Chinese wielerronde misschien juist zo interessant. Op dag twee was het de beurt aan de 23-jarige neoprof Warre Vangheluwe, een van de groeibriljanten van Soudal Quick-Step. In zijn relaas achteraf voor onze camera klonk het bijna tien keer hoe ‘ongelooflijk’ deze dag wel voor hem was.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het was nochtans niet de eerste profzege voor Vangheluwe. Herinner u nog die – jawel – ongelooflijke dag in mei, toen de West-Vlaming het als laatste overblijver van een vroege vlucht wel erg spannend maakte in het slotstuk van de Vierdaagse van Duinkerke. Vangheluwe leek te weerstaan aan het pijlsnel opkomende peloton, maar begon dan plots héél vroeg te juichen. Even was er onduidelijkheid of Sam Bennett hem nog voorbij was gegaan, maar de jonge Vlaming won met enkele centimeters voorsprong de etappe.

Ook in Jinxi werd het nipt, maar nu deed Vangheluwe wel alles juist. Goed voor zijn eerste zege op WorldTour-niveau. “Ik maak het blijkbaar graag spannend. Nu heb ik wél gejumpt, in tegenstelling tot in Duinkerke”, lachte hij. “Dat was het eerste dat door mijn hoofd ging in de laatste vijftig meter: nu moet ik jumpen, want anders ga ik het niet halen. Als je fouten maakt, dan moet je daaruit leren. Dan kan er veel gebeuren.”

Vangheluwe was nochtans niet de uitverkoren man bij Soudal Quick-Step. “Het was sowieso allemaal voor Luke (Lamperti, red.) vandaag. Maar we hadden ook Martin (Svrcek, red.) mee in de ontsnapping en zij zijn vandaag ook maar teruggenomen in de laatste 300 meter. In de laatste kilometer raakte ik Luke kwijt. Ik was hem aan het zoeken, maar ik vond hem niet direct. Ik voelde wel dat er nog iets in de benen zat. Dan moest ik wel, op het moment dat we Martin terug inrekenden, vol aangaan. Het is gek om dit in China, ver van vrienden en familie, mee te maken.”

Een juichende Warre Vangheluwe in China – foto: Cor Vos

“Ik ben ook totaal geen pure sprinter. Daarom dat ik op vierhonderd meter van de meet al aanging. Ik moet het normaal altijd hebben van de lange inspanningen. Echte sprinters kunnen ook tien seconden voluit gaan, maar zo iemand ben ik niet. Voor mij moet het liever richting de halve minuut gaan. Dan weet ik dat ik kans maak. Maar dat wil dan nog niet zeggen dat je het kan afmaken.”

“Ik heb dan ook nog niet veel ervaring in die situaties”, verklaart Vangheluwe de vertwijfeling bij mijn aanzet. “Het is mijn eerste jaar bij de profs. Het is ook de eerste keer dat ik echt fungeerde in de sprinttrein en dat het ook marcheert. Het was ook nieuw dat ik er geraakte in de finale. Dat blijft een werkpunt naar de toekomst toe, maar vandaag zat ik er juist.”

En dat terwijl hij aan het begin van het seizoen aangaf dat het enkel een seizoen om te leren zou worden. “Uiteindelijk kunnen we niet spreken van een leerjaar alleen, want heb ik nu twee koersen gewonnen. Wat een leerjaar moest worden, is een goed jaar geworden. Ik heb natuurlijk veel bijgeleerd in het voorjaar, de nervositeit in die klassiekers is nog altijd iets heel speciaals. Dat ziet er zeker goed uit naar de toekomst toe. Het is ook in die koersen dat ik ooit hoop mee te spelen. Als het zo blijft evolueren, ieder jaar twee koersen winnen en ieder jaar een WorldTour-koers, dan zou het goed zijn.”

“Als je kijkt naar alle renners, zijn er niet veel die in hun carrière een koers winnen. Ik heb er nu al twee in mijn eerste jaar”, besluit hij. “Ik had mezelf wat voor de gek gehouden, omdat ik tegen mijn vriendin en familie had gezegd dat ik niet naar huis zou gaan voor dat ik een koers had gewonnen in China. Dat het ook echt lukt, is ongelooflijk.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.