Filippo Pozzato: “Van der Poel heeft ongelooflijk veel pech met het perfecte jaar van Pogacar”
foto: Cor Vos
Nick Doup
woensdag 16 oktober 2024 om 16:45

Filippo Pozzato: “Van der Poel heeft ongelooflijk veel pech met het perfecte jaar van Pogacar”

Filippo Pozzato heeft grote complimenten uitgedeeld aan Tadej Pogačar en Mathieu van der Poel voor hun prestaties in 2024. De Italiaanse oud-winnaar van onder meer Milaan-San Remo, de Omloop Het Volk en de E3 Prijs is het niet eens met de kritiek op de dominantie van Pogačar het laatste jaar. Ook denkt hij dat Van der Poel altijd de Vélo d’Or had gewonnen na zijn sterke voorjaar. “Maar hij heeft pech met het perfecte seizoen van Pogačar”, aldus Pozzato in gesprek met WielerFlits.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

In aanloop naar de wielerweek van Veneto, die woensdag van start is gegaan met de Giro del Veneto, spreken we met organisator Pippo Pozzato. In de landelijke sportmedia gaat het de laatste tijd over de crisis in het Italiaanse wielrennen. “Maar dat probleem speelt al twee, drie jaar. Dat komt volgens mij door politieke spellen binnen de federatie. Als je nu geen Italiaanse renners hebt die meedoen in grote wedstrijden of grote teams… Voor wie gaan kinderen dan tv kijken of door wie gaan ze dan beginnen met fietsen?”

Na de Ronde van Lombardije is de dominantie van Tadej Pogačar ook een belangrijk onderwerp. Je ziet aankomen wanneer hij aanvalt, hij doet dat ook en dan wint hij ogenschijnlijk makkelijk. Hoe kijk jij daarnaar? Is dat goed voor de sport?
“Ik denk dat het wel goed is voor de sport. Tadej is een groot kampioen. Ik houd heel erg van hem als renner. Ik had in Lombardije misschien liever gezien dat Remco Evenepoel had gewonnen, alleen al voor de show en de spanning, want de laatste grote wedstrijden won Pogačar allemaal. Voor de fan was het beter geweest als Remco hem had kunnen verslaan of uitdagen.”

“Maar verder heb ik echt niets tegen Tadej”, lacht Pozzato. “Ik ben een grote fan van hem. Zijn manier van koersen, zijn stijl. Hij kiest de aanval als hij dat voelt. Na zijn aanval op het WK stuurde ik een berichtje naar mijn vrienden van: Dit is te gek toch?! Het is niet mogelijk om te winnen vanuit deze situatie.

“Als hij denkt aan aanvallen, doet hij het ook meteen. Of het nou 100 kilometer of 10 kilometer is… Dat is voor hem hetzelfde. Maar hij is nu ook in staat om dat te doen, want hij is veel sterker dan iedereen. Ik denk dat het moeilijk voor hem wordt om volgend jaar dit te bevestigen, wat hij allemaal gepresteerd heeft. Dit was echt het perfecte seizoen voor Pogačar.”

Dus het kan alleen maar minder worden, denk jij?
“Ja. Het wordt heel moeilijk om datzelfde te doen.”

Filippo Pozzato eind 2023, tijdens een fotoshoot voor RIDE Magazine – foto: @Pocispix

Je bent een renner die hield van de klassiekers. Wil je Pogačar volgend jaar dan ook zien in die regenboogtrui, in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix?
“Zeker, het is prachtig voor het wielrennen als de wereldkampioen start in Vlaanderen en Roubaix. Ik denk dat Parijs-Roubaix moeilijk voor hem wordt, maar als hij koerst zoals hij dat nu doet, dan zal hij daar ook vooraan meedoen. Dat gaat niet om de ervaring, maar als hij betere benen heeft dan anderen, is het simpel. Dan zit je altijd vooraan.”

“Tadej kan zich overal laten zien. In een tijdrit, bergop en in klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen is hij ook heel erg sterk. Maar ik denk dat Mathieu van der Poel echt de beste renner is voor eendagswedstrijden. Hij was op het WK ook heel veel sterker dan normaal. Het was een zware koers en hij zat mee. Als hij de sprong had kunnen maken, had hij gewoon gewonnen, hè?”

Na het wonderjaar van Pogačar is de strijd om de Vélo d’Or weinig spannend. Iemand als Van der Poel, die als wereldkampioen won in Vlaanderen en Roubaix, lijkt zelfs al kansloos voor die prijs. Het is iets wat Pozzato zich niet kan inbeelden. “Van der Poel heeft echt ongelooflijk veel pech met dit jaar, wat dat betreft. Dit was echt het perfecte seizoen voor Pogačar. Het is eigenlijk ondenkbaar dat je als Van der Poel die wedstrijden wint en de Vélo d’Or niet gaat winnen. Maar dat is nu eenmaal zo”, geeft hij aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.