Lorena Wiebes knalt naar goud bij debuut op WK baanwielrennen
foto: Cor Vos
woensdag 16 oktober 2024 om 19:22

Lorena Wiebes knalt naar goud bij debuut op WK baanwielrennen

Lorena Wiebes is de nieuwe wereldkampioene scratch. Bij haar debuut op het WK baanwielrennen wist zij Nederland meteen goud te bezorgen, door in Ballerup (Denemarken) met overmacht de massasprint te winnen. Het zilver ging naar Jennifer Valente (Verenigde Staten) en het brons was voor Ally Wollaston (Nieuw-Zeeland).

Voor het eerst verscheen Lorena Wiebes aan de start van een onderdeel op het WK wielrennen. De sprintster van SD Worx-Protime wilde zich eens testen, ook met oog op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles, waar ze mogelijk op de baan wil uitkomen. Wiebes koos in Denemarken voor de scratch; een pelotonstart van 40 rondes (10 kilometer) waarbij alleen de eindsprint telt.

Wiebes moest het opnemen tegen onder meer de Belgische Lani Wittevrongel, winnares van het zilver op het EK scratch eerder dit jaar in Apeldoorn. Ook andere bekende namen Jennifer Valente, Martina Fidanza, Maria Martins en Ally Wollaston deden mee.

foto: Cor Vos

De deelname van Wiebes zorgde wellicht voor een andere strijdwijze bij de concurrentie. De Française Marion Borras probeerde het met een vroege aanval, maar zij blies zichzelf op. Ondertussen hielden Wiebes en Wittevrongel zich rustig in het peloton. Echte aanvalspogingen bleven daarna uit, al waren er wat breuken in het peloton die hersteld moesten worden.

Op kousenvoeten sloop Valente weg op tien rondes van het einde, maar zij werd snel gegrepen. De Spaanse Marina Garau Roca reed toen even weg, maar dat gevaar werd tijdig ingezien. In de laatste vier rondes werd duidelijk dat het een massasprint ging worden. Daarin koos Wiebes bij het ingaan van de slotronde de kop, waarna ze met een machtige sprint steeds verder uitliep en naar goud stoomde.

Uittredend wereldkampioene Valente en Wollaston probeerden het nog wel, maar moesten genoegen nemen met zilver en brons. Voor de jonge Lani Wittevrongel was slechts de 21ste plaats weggelegd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.