Dwars door de Lage Landen ook op de fiets populair
foto: Ties Wijntjes

Dwars door de Lage Landen ook op de fiets populair

Fietstoerisme Dwars door de Lage Landen is bekroond met de Televizierring. De serie over drie Belgische mannen die meer dan 1.000 kilometer wandelden vanuit Lauwersoog naar De Panne, werd geroemd om de ongedwongen en authentieke gesprekken die het opleverde. Ook op de fiets kan je de Lage Landen prachtig verkennen, dus zet WielerFlits een paar niet te missen fietsroutes door Nederland en België op een rij.

We dromen allemaal graag over exotische bestemmingen en uitdagende beklimmingen, maar ook in eigen omgeving is er veel te beleven op de fiets. De bekroning van Dwars door de Lage Landen maakt wederom duidelijk dat het gras niet altijd bij de buren groener is. Reden genoeg om een paar fietsparels van eigen bodem uit te lichten.

Dokkeren over keien
We beginnen net als de televisieserie in het hoge noorden. Alhoewel, niet op Lauwersoog, maar wel in Drenthe. Met verschillende koersen en (inter)nationale kampioenschappen heeft Drenthe zich behoorlijk op de wielerkaart weten te zetten de afgelopen jaren. Logisch, want met tal van nationale parken, keienstroken en natuurlijk de Col du VAM, is er vanalles te beleven op de fiets. Onze route brengt je naar het prachtige Dwingelderveld en uiteraard ook naar de unieke helling.


Door de Flevopolder
Bij Flevoland denk je misschien niet gelijk aan fietsen, maar er zijn wel degelijk fraaie routes uit te zetten op de man-made provincie. De uitgestrekte weidegebieden die je er treft zijn typisch voor het Nederlandse landschap, terwijl je in onze route ook met enkele fraaie bosgebieden kennismaakt.


Onbekende hellingen in Zuid-Limburg
Als we het hebben over fietsen in Nederland, mag een route door het Zuid-Limburgse heuvelland niet ontbreken. Maar, grote kans dat je een route als de Amstel Gold Race of Limburgs Mooiste al eens hebt gefietst. Daarom maakte WielerFlits een selectie hellingen die minder bekend zijn, maar evengoed een fraaie rit vormen. Wat dacht je van het Kersenpad, de Groenenweg en de Klingelerbergweg?


Belgisch Limburg
Bij fietsen in België zal men vooral denken aan de (Vlaamse) Ardennen, maar er zijn andere heuvelgebieden waar je prachtig kan fietsen. Net over de grens van Zuid-Limburg bijvoorbeeld, in Belgisch Limburg. Hier tref je vooral korte, explosieve hellingen en de nodige kasseienstroken. Uitdaging genoeg dus.


Flandrien Challenge
Toch mag een route door de Vlaamse Ardennen niet ontbreken in dit lijstje. En wat voor een: de Flandrien Challenge combineert alle bekende hellingen in Vlaanderen in één rit. Alhoewel, het is misschien wijsheid de ruim 400 kilometer en 5.500 hoogtemeters te spreiden over verschillende ritten. Hoe dan ook maak je tijdens deze rit in volle glorie kennis met Vlaanderen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.