Laurens Sweeck begint crossseizoen met zege in razend spannende Exact Cross Essen
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 19 oktober 2024 om 16:03

Laurens Sweeck begint crossseizoen met zege in razend spannende Exact Cross Essen

Laurens Sweeck is zijn crossseizoen uitstekend begonnen. De renner van Crelan-Corendon won de Exact Cross Essen door in extremis voorbij Niels Vandeputte te schieten. Vandeputte moest genoegen nemen met de tweede plaats, Jens Adams werd derde.

Eli Iserbyt gold aanvankelijk als absolute topfavoriet in Essen, maar de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal zou uiteindelijk niet aan de start verschijnen. Hij werd voor drie wedstrijden geschorst na een incident met Ryan Kamp in de Exact Cross Beringen. Daardoor waren de meeste ogen in Essen gericht op Laurens Sweeck en Toon Aerts.

Weinig afscheiding
Toeval of niet, het was Kamp die de beste start had. De Nederlander dook als eerste het veld in. Al gauw nam Thijs Aerts echter over en even later pakte Lander Loockx de kop. In eerste instantie bleef een groot peloton bij elkaar, tot een val van Thomas Mein voorin de groep tot wat gaatjes leidde. Veel renners konden terugkeren, maar onder meer Kamp kon al een streep zetten door zijn kansen. Hij kampte na de val van Mein met materiaalpech en werd ver teruggeslagen.

Terwijl we eerst Thijs Aerts aan de leiding had gezien, nam zijn broer Toon Aerts in de derde van elf rondes de leiding. Zij hoge tempo zorgde voor afscheiding in de groep. We hielden vooraf zeven renners over. Naast Aerts zaten ook Sweeck, Loockx, Niels Vandeputte, Toon Vandebosch, Corné van Kessel en Jens Adams mee. Alles zat echter nog op een zakdoek en in de vierde ronde keerde nog een tros renners terug, met onder meer Lucas Janssen.

Materiaalpech Toon Aerts
Half koers hadden we nog altijd een grote groep bij elkaar. Sweeck en Adams voerden in deze fase afwisselend de forcing, maar aanvankelijk brachten ze niemand echt in de problemen. Bij het ingaan van de zevende ronde kwamen er wel scheuren. Het waren weer dezelfde namen die vooraan overbleven: Sweeck, Adams, Vandeputte, Vandebosch, Loockx, Van Kessel en Toon Aerts. Laatstgenoemde verloor echter de aansluiting na een kettingprobleem. Hij verloor zo’n twintig seconden en moest in de achtervolging.

Ondertussen trok Vandeputte door in de kopgroep. Hij reed zodoende weg samen met Sweeck, Loockx en Adams, waarna ook Van Kessel en Vandebosch weer de aansluiting maakten. Daarmee was de groep nog compleet. Aan het einde van de achtste ronde kwamen namelijk ook Ward Huybs en… Toon Aerts weer terug. Met acht man gingen we de absolute finale in.

Spannende slotronde
In die finale zagen we verschillende uitvalspogingen. Loockx zette even druk, Huybs speelde op de verrassing en ook Sweeck gaf er een klap op. Toch gingen we met acht renners de slotronde in. Sweeck verdedigde zijn koppositie met hand en tand, maar terwijl hij van de fiets ging bij de balken, sprong Vandeputte over deze hindernissen. De renner van Alpecin-Deceuninck nam zo de leiding over, maar Sweeck zat nog wel op het wiel. Met zijn tweeën reden ze weg bij de achtervolgers.

Vandeputte hield de kop tot de allerlaatste bocht, maar hij slipte even weg en klikte zodoende niet goed in zijn pedaal. Hier profiteerde Sweeck optimaal van. De renner van Crelan-Corendon passeerde zijn opponent in de allerlaatste meters en begon zijn seizoen zo met een zege. De balende Vandeputte werd tweede, Jens Adams vervolledigde het podium.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.