Lindsay De Vylder stunt met Belgisch WK-goud op omnium
foto: Cor Vos
zaterdag 19 oktober 2024 om 21:46

Lindsay De Vylder stunt met Belgisch WK-goud op omnium

Lindsay De Vylder heeft voor een stunt gezorgd door België goud te bezorgen op het omnium tijdens het WK baanwielrennen. Met een ijzersterke puntenkoers verzekerde hij zich van de wereldtitel, waarmee hij voor een mooi afscheid zorgde op het laatste WK van bondscoach Kenny De Ketele. Yanne Dorenbos was goed onderweg, gaf zijn leidende positie uit handen en herpakte zich door toch brons te pakken voor Nederland.

Yanne Dorenbos reed namens Nederland een erg overtuigende vierkamp. Dat liet hij meteen al zien tijdens de openingsrace – de scratch – die hij wist te winnen voor Simone Consonni en Shunsuke Imamura. In de temporace behield Dorenbos zijn leidende positie in het klassement door knap tweede te worden, achter de Fransman Oscar Nilsson-Julien. Consonni werd daar zesde.

Op die manier begon Dorenbos als leider aan het derde onderdeel, de afvalkoers. Daarin keek hij vooral naar Consonni. De twee weken geen meter van elkaars wiel, zagen Ethan Hayter de afvalkoers winnen, maar uiteindelijk liep de Italiaan wel wat punten in op Dorenbos. De Nederlander ging wel nog altijd aan kop na drie van de vier onderdelen.

Yanne Dorenbos in het zog van Simone Consonni – foto: Cor Vos

Minimale verschillen zorgt voor spannende puntenkoers
De voorsprong van Dorenbos op Consonni was, bij het ingaan van de afsluitende puntenkoers, slechts 8 punten. Hayter volgde, net als Rui Oliveira, op 18 punten en onder de radar stond Lindsay De Vylder vijfde op 28 punten van Dorenbos.

De puntenkoers begon uitstekend voor Dorenbos, want hij koos de aanval in plaats van de verdediging en won de eerste tussensprint. Doordat Oliveira en De Vylder vervolgens een ronde voorsprong pakte, maakte de Portugees een sprong naar de top van het klassement. De Vylder was opeens ook podiumkandidaat, terwijl Hayter ook steeds meer punten sprokkelde.

Dorenbos reed in dat middenstuk een beetje achter de feiten aan, al wist hij wel een sluwe aanval van Oliveira te counteren. Niet veel later wist Consonni zich aan kop te nestelen door ‘een ronde te pakken’ op de rest, waarna ook De Vylder ‘rond’ reed. Een poging van Dorenbos strandde, waarna de laatste 25 rondes bijzonder spannend werden: de top-5 stond namelijk binnen 7 punten van elkaar.

De Vylder sloeg in de slotfase een slag door 3 punten bij een tussensprint te winnen en – als enige favoriet – nóg een ronde te pakken. Daardoor verdedigde hij een voorsprong van 20 punten in de chaotische slotfase. De leidende positie van De Vylder kwam niet meer in gevaar, omdat de rest zich focuste op de eindsprint en de andere medailles. Een historische gouden medaille was daardoor een feit voor de 29-jarige Lindsay De Vylder.

Consonni en Dorenbos mochten mee het podium op. De Nederlander wist dat nog te bewerkstelligen door een machtige en lange eindsprint, waardoor hij nog de sprong maakte naar de derde, bronzen plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.