Sandra Alonso sluit wegseizoen voor vrouwen af met zege in Tour of Guangxi
foto: Cor Vos (archief)
zondag 20 oktober 2024 om 08:11

Sandra Alonso sluit wegseizoen voor vrouwen af met zege in Tour of Guangxi

De laatste Women’s WorldTour-koers van het seizoen – de Tour of Guangxi – is gewonnen door Sandra Alonso. De 26-jarige Spaanse van CERATIZIT-WNT bleek na ruim 130 kilometer in een sprint-à-deux sneller dan haar medevluchter Giada Borghesi.

De Tour of Guangxi voor mannen is (dit jaar) een zesdaagse wielerwedstrijd, de vrouwen hielden het in Guangxi bij één dag koersen. De organisatie had in en rond Nanning – de start en finishplaats – een parcours uitgetekend van net iets meer dan 134 kilometer, met onderweg enkele hellingen en dus potentiële scherprechters.

De deelneemsters moesten vijf keer een lokale ronde van zo’n 27 kilometer afhaspelen, met telkens een bijzonder pittige klim (1,4 km aan 11,6%) waar de muurhagedissen in het peloton wel raad mee wisten. Na de vijfde en laatste passage over deze muur, volgden er nog twintig, wat vlakkere, kilometers richting de (daadwerkelijke) streep.

Op goed veertig kilometer van de finish waren we getuige van een beslissend moment in de koers. Sandra Alonso besloot op dat moment de knuppel in het hoenderhok te gooien en de Spaanse kreeg één renster mee in haar spoor: Giada Borghesi. Deze twee rensters wisten alsmaar verder uit te lopen op de eerste achtervolgsters. CERATIZIT-WNT – de ploeg van Alonso – slaagde erin om de boel lam te leggen in de achtervolging.

Dit speelde de twee aanvallers in de kaart en zo konden we ons opmaken voor een tweestrijd om de overwinning. Alonso wist met haar ervaring de vijf jaar jongere Borghesi de kop op te dringen in aanloop naar de sprint, bleef ijzig kalm en wist in de spurt aan het langste eind te trekken. Alonso boekte zo haar eerste zege op WorldTour-niveau. De 21-jarige Borghesi moest genoegen nemen met de tweede plaats.

De sprint voor plek drie werd – op gepaste afstand van de nummers een en twee in de daguitslag – gewonnen door Marta Lach. De Poolse – die afgelopen donderdag nog de Tour of Chongming Island op haar naam wist te schrijven – maakte zo het feestje voor CERATIZIT-WNT Pro Cycling Team compleet.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.