Ongeneeslijk zieke baanlegende Chris Hoy (48) heeft nog maar paar jaar te leven
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2024 om 08:43

Ongeneeslijk zieke baanlegende Chris Hoy (48) heeft nog maar paar jaar te leven

Zesvoudig olympisch kampioen Chris Hoy heeft terminale kanker. De Britse oud-baanwielrenner heeft volgens artsen nog enkele jaren te leven. Dat heeft de 48-jarige baanlegende laten weten in een interview met The Sunday Times.

Hoy heeft van doktoren te horen gekregen dat hij nog zo’n twee tot vier jaar te leven heeft. Hij maakte begin dit jaar al bekend dat er kanker bij hem was ontdekt. Hoy wilde dit aanvankelijk privé houden, maar besloot het in februari alsnog met de buitenwereld te delen.

Het was lange tijd onduidelijk om welk type kanker het ging, maar Hoy heeft nu laten weten dat hij de diagnose prostaatkanker kreeg. De kanker is inmiddels uitgezaaid naar zijn botten. Er zijn tumoren ontdekt in zijn schouder, bekken, heup, wervelkolom en ribben.

“Hoe onnatuurlijk het ook voelt, dit is natuur”, geeft Hoy aan in een openhartig interview met The Sunday Times. “We worden allemaal geboren en gaan ook allemaal dood. Ik prijs mezelf gelukkig met het feit dat er een medicijn is, waardoor ik de dood nog zo lang mogelijk kan uitstellen. Het grootste deel van de strijd tegen kanker is voor mij niet fysiek. Het is iets mentaals.”

Chris Hoy (rechts) met een andere Britse baanlegende: Jason Kenny – foto: Cor Vos

Hoy staat te boek als een van de grootste baanwielrenners aller tijden. Hij kroonde zich in zijn illustere carrière maar liefst elf keer tot wereldkampioen en won zes olympische titels. In 2013 besloot hij zijn baanfiets aan de wilgen te hangen. De laatste jaren is Hoy vooral werkzaam in de media, als analist en als presentator van een eigen podcast.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.