Urska Zigart zit nog niet aan haar plafond: “Ik kan bij AG Insurance in alle opzichten groeien”
foto: Cor Vos
dinsdag 22 oktober 2024 om 15:14

Urska Zigart zit nog niet aan haar plafond: “Ik kan bij AG Insurance in alle opzichten groeien”

Het was al langer bekend, maar Urška Žigart heeft nu ook voor het eerst gereageerd op haar overstap van Liv AlUla Jayco naar AG Insurance-Soudal. De verloofde van Tadej Pogacar ziet voor zichzelf nog voldoende ruimte om te verbeteren. “Verandering kan groei brengen”, geeft ze aan op de website van haar aanstaande werkgever.

De 27-jarige Zigart werd in 2020 prof bij Alé BTC Ljubljana, waarna ze in 2021 overstapte naar BikeExchange, wat nu Liv AlUla Jayco is. Ze werd al vier keer nationaal kampioene tijdrijden en dit jaar ook Sloveens kampioene op de weg. Ook eindigde Zigart al twee keer in de top-10 van de Ronde van Zwitserland en was ze afgelopen seizoen twaalfde in de Giro d’Italia.

De Sloveense voelt echter dat er nog meer in het vat zit, en hoopt in dienst van AG Insurance-Soudal nog meer progressie te boeken. “Wat me aantrok om bij AG Insurance-Soudal te komen, was dat ik alleen maar goede dingen over het team had gehoord. Toen ze contact met me opnamen, was ik meteen geïnteresseerd om naar hen te luisteren. Ik werd direct aangetrokken door hun visie en hoe ze mij in hun team zagen.”

“Het was duidelijk dat ze een goed beeld hadden van hoe ik als renster en als persoon in het team zou passen. Binnen het team voel ik dat ik nog steeds aan het leren ben, ook al heb ik al behoorlijk wat ervaring in het WorldTour-peloton. Dit jaar realiseerde ik me echter dat ik niet meer de jongste ben. Dus in dat opzicht hoop ik wat kennis door te kunnen geven aan de jongere rensters, terwijl ik ook opensta om van iedereen te leren.”

Zigart en Pogacar zijn gelukkig met elkaar – foto: Cor Vos

Opwaartse lijn
“Mijn persoonlijke doelen voor het seizoen 2025 zijn om door te blijven groeien zoals ik de afgelopen jaren heb gedaan en deze opwaartse lijn voort te zetten”, kijkt Zigart, die voor twee jaar heeft getekend, vooruit. “Ik heb laten zien dat ik dicht bij de toppers kan komen in zware klimwedstrijden. Ik wil dat echt verder verkennen en zien hoe ver ik kan komen wanneer de kans zich voordoet.”

“Op basis van de gesprekken die ik heb gehad, denk ik dat ik hier in alle opzichten kan groeien. Ik wil me vooral verbeteren op heuvelachtig terrein en blijven werken aan mijn tijdrit. Het is inmiddels vier jaar geleden sinds mijn laatste verandering van team. Het was moeilijk om na te denken over verandering, want verandering brengt nieuwe mensen, relaties, een nieuwe uitrusting en nieuwe uitdagingen met zich mee. Maar verandering kan ook groei brengen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.