Chantal van den Broek-Blaak maakt zich op voor afscheidsjaar
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 23 oktober 2024 om 11:13

Chantal van den Broek-Blaak maakt zich op voor afscheidsjaar

Chantal van den Broek-Blaak maakt zich op voor haar laatste jaar in het wielerpeloton. De 35-jarige Nederlandse zal eind 2025 een punt zetten achter haar carrière, maar wil eerst nog een jaar schitteren op de fiets. “Ik kan mijn laatste jaar in rood-wit-blauw fietsen. Een carrière mooier afsluiten kan niet.”

“2025 wordt mijn laatste koersjaar”, begint Van den Broek-Blaak op de website van haar ploeg SD Worx-Protime. “Het zal mijn elfde jaar zijn bij deze ploeg. Ik heb het voor mezelf op een rijtje gezet of ik nog wilde fietsen. Afgelopen seizoen was moeilijk voor mij. Ik had wat tegenslagen te verwerken en dat in combinatie met het moederschap, maakte dat het stroef liep. Het werd niet het seizoen waar ik op hoopte, maar het is wel een realistisch jaar geweest.”

“Als je moeder wordt tijdens een topsportcarrière, betekent dat dat je eigenlijk twee jaar moet uittrekken. In de aanloop naar het NK voelde ik weer dat ik als vanouds kon trainen en herstellen. Ik ben er weer, schoot er door mijn hoofd. Die nationale titel was de bevestiging dat mijn gevoel klopte. Nederlands kampioen worden als moeder, het is een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. Ik kan mijn laatste jaar in rood-wit-blauw fietsen, een carrière mooier afsluiten kan niet.”

“Ik voel dat ik SD Worx-Protime nog veel kan bijbrengen in mijn laatste jaar. De prestatiedrang is er. Of ik echt zal kunnen stoppen op een hoogtepunt, weet ik nog niet. Maar die winnaarsmentaliteit is deel van wie ik ben. Ik ga keihard trainen en er alles aan doen om er nog één keer alles uit te halen wat erin zit. Ik wil finales mee betwisten. Als ik niet meer kan winnen, zal ik er ook vrede mee hebben om het stokje door te geven. Maar ik wil die nationale trui eer aan doen”, is Van den Broek-Blaak onverminderd ambitieus.

Van den Broek-Blaak viert haar Nederlandse titel met haar gezin – foto: Cor Vos

Sportief manager Danny Stam zag dat het eerste jaar van Van den Broek-Blaak na haar moederschap best wel een zware opgave was. “Maar zoals altijd heeft ze toch weer positieve uitschieters laten zien, zoals we van haar gewend zijn. Het is duidelijk dat Chantal nog niet klaar is met wielrennen. Ik heb vertrouwen dat we komend jaar weer veel plezier aan haar kunnen beleven.”

“Het is mooi om haar in het rood-wit-blauw als Nederlands kampioene in de ploeg te hebben. Het afgelopen jaar kende ze veel blessures en ziektes. Hopelijk kent ze in 2025 weinig tegenslagen zodat ze de kampioenstrui weer volop kan laten zien. We hebben dan ook niet lang getwijfeld om haar nog een contract voor een jaar voor te leggen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.