Voorbeschouwing: Exact Cross Heerderstrand 2024 – Geschorste Eli Iserbyt doet stof opwaaien
De twee kemphanen Kamp en Iserbyt (rechts) foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 24 oktober 2024 om 07:00

Voorbeschouwing: Exact Cross Heerderstrand 2024 – Geschorste Eli Iserbyt doet stof opwaaien

Vorig jaar maakte het Gelderse Heerderstrand voor het eerst haar opwachting op de internationale veldritkalender als C2-cross. In 2019 werd er voor het eerst een veldrit georganiseerd en dit jaar maakt de wedstrijd zelfs deel uit van de Exact Crossen. Op zaterdag 26 oktober mag de organisatie schermen met een veel mooier deelnemersveld dan een jaar geleden. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Vorige editie

EENDAG

EENDAG

Parcours

In vergelijking met de eerste internationale cross op het Heerderstrand in 2023, zijn er enkele (kleine) aanpassingen gedaan aan het parcours. De voornaamste zijn terug te vinden op het strand. Daar was vorig jaar een passage langs het water, met een grote terugdraaiende bocht naar de materiaalpost. Die U-turn is er nu uitgehaald, waardoor de crossers meteen langs de materiaalpost gaan en niet gedwongen langs de waterkant. Dat is een van de redenen dat het parcours nu zo’n zeventig meter korter is dan vorig jaar. De totale lengte is 2950 meter.

Er zitten weinig hoogteverschillen in het parcours. Alleen de start-finish-strook ligt op een iets hoger gelegen gebied, maar het klimmetje en de afdaling daarvan zijn te verwaarlozen – zeker voor profs. Vorig jaar waren de verschillen tussen de eerste renners in de uitslag relatief klein. Gezien het voorspelde (enigszins goede) weer, is dat ook voor dit jaar de verwachting. Door het zand zal het vooral aankomen op snelheid en techniek, dan op brute kracht van de sterksten.


Programma & info

Programma zaterdag 21 oktober 2023
10.00 uur: Amateurs & Masters
11.15 uur: Nieuwelingen M&V
12.30 uur: Junioren (UCI)
13.45 uur: Dames Elite (UCI)
15.00 uur: Heren Elite (UCI)

Locatie:
Heerderstrand, Ossenbergweg 8181 MZ Heerde
Gratis toegang! (tenzij je de auto parkeert, dit kost vijf euro contant)

Favorieten mannen

Na zijn (korte) schorsing vanwege het trapincident met Ryan Kamp, komt Eli Iserbyt na een weekendje brommen weer in actie. De 27-jarige Belgisch kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal is de huizenhoge topfavoriet. In Beringen werd hij door hetzelfde voorval met Kamp al gediskwalificeerd, vijf dagen later was hij tweede in de Kermiscross van Ardooie. Afgelopen weekend ontbrak Iserbyt dus vanwege de korte schorsing die de UCI hem had opgelegd. Reken maar dat de Belgische nummer één op de UCI Ranking zint op wraak en extra graag wil winnen.

Iserbyt in Beringen – foto: Cor Vos

Zijn grootste concurrent komt uit de stal van Alpecin-Deceuninck. Bij de blauwhemden is Niels Vandeputte uitstekend begonnen aan zijn crosswinter. De 24-jarige Belg won begin oktober een Franse C1-cross in Brumath en die vorm trok hij door in de Exact crossen van Beringen en Essen, alsmede de eerste Superprestige-manche van dit seizoen in Ruddervoorde afgelopen weekend. In de Belgische veldritten werd hij achtereenvolgens derde, tweede en tweede. Een zege in Nederland of België lijkt aanstaande. Vorig jaar won Vandeputte nog op het Heerderstrand.

Laatstgenoemde is de nummer vijf op de wereldranglijst en ook de nummer acht is aanwezig op het Gelderse strand. Bovendien geldt Laurens Sweeck misschien wel als dé zandspecialist onder de huidige crosstoppers. De 30-jarige Belg van Crelan-Corendon komt echter bedrogen uit de hoek, want volgens de organisatie is het zand in Heerde niet te vergelijken met de ondergrond van bijvoorbeeld de Vlaamse Duinencross in Koksijde, de Kuil van Zonhoven of de Zilvermeercross in Mol. Daar is het klieven geblazen, terwijl men op het Heerderstrand een snelle cross verwacht.

Laurens Sweeck – foto: Cor Vos

De wedstrijd in Nederland is ook een mooie testcase voor Spaans kampioen Felipe Orts, die ook niet onaardig aan het seizoen is begonnen. De 29-jarige crosser van het nieuwe Ridley-team wacht nog op zijn eerste top-5, maar tot op heden is hij vrij degelijk. Revelatie van vorig seizoen Pim Ronhaar maakte pas dinsdag zijn entree in het seizoen, nadat hij kreeg af te rekenen met de Ziekte van Lyme. In Woerden werd hij wel meteen vierde, zij het op gepaste afstand van winnaar en ploeggenoot Lars van der Haar. De Terriër van Woudenberg is er in Heerde overigens niet bij.

Wel van de partij in eigen land is Corné van Kessel. De ervaren crosser (33) van Deschacht-Hens-FSP begon het seizoen nog met een tweede plek achter Vandeputte in Brumath en ook werd hij vorig weekend achtste tijdens de Exact Cross in Essen. Al zouden er op zijn positie meerdere namen kunnen staan. Denk bijvoorbeeld aan ervaren mannen als Daan Soete (die afgelopen week nog trainde met Wout van Aert) en Tom Meeusen, maar ook aan eventuele verrassingen uit Nederland zoals Lucas Janssen of de nog piepjonge Guus van den Eijnden.

Hoe ver komt Ronhaar – foto: Cor Vos (archief)

Overigens zien we in het deelnemersveld ook nog enkele opvallende namen terug. Danny van Lierop en Bailey Groenendaal zeggen de meeste crossliefhebbers wel iets, maar ook Continental-renners als Mike Bronswijk (Diftar) en Keije Solen (volgend jaar opleidingsploeg Intermarché-Wanty) zijn erbij op het Heerderstrand. Dat geldt ook voor MTB-talent Rens Teunissen van Manen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Niels Vandeputte, Laurens Sweeck
* Felipe Orts, Pim Ronhaar, Corné van Kessel

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Favorieten vrouwen

Ook bij de vrouwen kan de organisatie pronken met een mooi deelnemersveld. Nummer één van de wereld Lucinda Brand kiest weliswaar voor een andere planning, maar Ceylin del Carmen Alvarado is er wel bij. De 26-jarige Nederlandse van Fenix-Deceuninck is uitmuntend aan het nieuwe seizoen begonnen. In de Exact Cross van Beringen twee weken geleden moest ze nog genoegen nemen met de tweede plek achter wereldkampioene Fem van Empel (die deze cross overslaat), maar in Ardooie en Ruddervoorde (vóór Van Empel) was Alvarado wel de beste.

Alvarado was afgelopen weekend de beste in Ruddervoorde – foto: Cor Vos

Haar grote uitdaagster lijkt op dit moment Laura Verdonschot. De 27-jarige Belgische van De Ceuster-Bouwpunt is op dit moment de zegekoningin van deze winter. Ze reed al negen wedstrijden sinds half september, waarvan ze de eerste zes won. Toegegeven, de concurrentie in de vier Britse manches van de Hope Supercross en de veldritten van Gijón en Xaxancx in Spanje waren niet om over naar huis te schrijven. Toch moet je nog wel altijd winnen en dat deed Verdonschot. In Essen werd ze vervolgens derde, gevolgd door plek vijf in Ruddervoorde. 

Naast Alvarado (tweede) en Verdonschot (vijfde) zijn er nog twee dames uit de top-10 van de wereldranglijst van de partij op het Heerderstrand. Nummer zeven Inge van der Heijden van Crelan-Corendon geeft namelijk ook acte de présence. Zij veegde medio september in de Kleeberg Cross in het Nederlandse Mechelen meteen de nul van de tabellen en ook in haar andere wedstrijden kwam ze tot op heden goed voor de dag. Zo werd ze zesde in zowel Beringen als Ruddervoorde, terwijl ze dinsdag nog als vijfde eindigde in de Kiremko Nacht van Woerden. 

Inge van der Heiden – foto: Cor Vos

Net als bij de mannen zien we ook bij de vrouwen de titelverdedigster terug. Manon Bakker (de mondiale nummer zes) heeft er ook al een hele rits wedstrijden op zitten. Zij reed in september en begin oktober acht manches in de Trek USCX-reeks. Ze won er overigens geen een. In Ardooie (zevende), Essen (zesde) en Woerden (achtste) was ze ook op niveau, maar is het wachten op de echte uitschieter. Dat geldt ook voor Jinse Peeters. De Belgische (25) van De Ceuster-Bouwpunt won de laatste twee weken drie keer in Zweden, maar in België of Nederland reed ze nog niet.

Om te winnen doet ze waarschijnlijk nog niet mee, maar we moeten haar zeker in de gaten houden zaterdag: Mae Cabaca. Het 17-jarige (!) talent komt in elitewedstrijden dit seizoen al heel aardig voor de dag. Zo werd ze vijfde in de Kleeberg Cross en achtste in Essen. Mogelijk kan ze op het Heerderstrand verrassen. Ook noteren we daarvoor de eveneens piepjonge meiden Noï Moes (ook 17 jaar) en Puck Langenbarg (18). Voor de iets oudere Iris Offerein (21) en de Belgische Xaydee Van Sinaey (19) is dit ook een mooie wedstrijd om zich eens te meten met de tegenstand.

Mae Cabaca – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Laura Verdonschot, Inge van der Heijden
* Manon Bakker, Jinse Peeters, Mae Cabaca

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en tv

De crossers krijgen zaterdag een traktatie van de weergoden. Met amper wind (uit het zuidoosten aan kracht 2 op de schaal van Beaufort), geen regen en een herfstzonnetje die het kwik ’s middags tot 19 graden Celsius doet stijgen, kunnen de crossers misschien nog wel een keertje met kort-kort starten. 

Liefhebbers kunnen hun hart ophalen en ook de organisatie zal heel blij zijn met de airtime van de cross op het Heerderstrand. Zowel Eurosport als Sporza zenden vanaf 13.30 uur de wedstrijden voor elite vrouwen en mannen uit. Voor een volledig overzicht van alle tijden verwijzen we je graag door naar de TV Gids van WielerFlits.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.