Voorbeschouwing: Superprestige Overijse 2024 – Andermaal spektakel in Moeder aller crossen?
We hebben al vaak memorabele crossen gezien in Overijse - foto: Cor Vos
vrijdag 25 oktober 2024 om 07:00

Voorbeschouwing: Superprestige Overijse 2024 – Andermaal spektakel in Moeder aller crossen?

De Moeder aller crossen; dat is de fantastische bijnaam van de veldrit in Overijse. Daar is het aanstaande zondag weer tijd voor. In de Vlaams-Brabantse gemeente zullen de toppers elkaar het vuur aan de schenen leggen op een uitdagend en afmattend rondje. Wie trekt het laken naar zich toe in de legendarische Druivencross? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Vorig jaar

EENDAG

EENDAG

Parcours

Het parcours in Overijse zorgt elk jaar voor heel wat spektakel. Het is een van de meest zware en gevarieerde omlopen in het veldritcircuit. De afgelopen jaren werd er grondig gesleuteld aan het parcours, en ook nu zijn er weer een aantal aanpassingen gemaakt.

Wie het parcourskaartje bekijkt, valt vooral op dat de start- en finishstrook weer verlegd is. Die ligt niet meer in de Terhulpsesteenweg, maar terug meer in het centrum, in de Dekeyserstraat. Dat zorgt ervoor dat de brug meteen na de start er niet meer bij is. De rest van het parcours is grotendeels hetzelfde, maar de volgorde van de verschillende stroken is wel anders (door de nieuwe startlocatie).

Een groot deel van het parcours speelt zich dus nog steeds af in het bos. Daar gaat het continu op en neer, waardoor het echt een afmattende cross is. Als daar dan nog eens wat regen bijkomt, verandert het parcours in Overijse al snel in een glibberig gebeuren. Verder is de Tenotsberg is er net zoals vorig jaar niet bij.

Tot slot is het lusje aan de vijvers uit het parcours gehaald, dat is veranderd door de nieuwe startlocatie. De laatste rechte lijn is best lang, in ieder geval lang genoeg om er een mooie sprint van te maken.


Programma en info

Programma zondag 27 oktober 2024
12.00 uur: Junioren mannen
13.40 uur: Elite vrouwen en U23
15.10 uur: Elite mannen en U23

Locatie
Begijnhofplein, 3090 Overijse

Publieksinformatie
Op voorhand kan je online tickets verkrijgen via deze link voor 15,5 euro. De dag zelf aan de kassa zijn de tickets 2 euro duurder. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)
Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)

Tussenstand Superprestige vrouwen (CyclingFlash)
Tussenstand Superprestige mannen (CyclingFlash)


Favorieten mannen

‘Oef’, zullen ze denken bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Waar Eli Iserbyt er vorige week in Ruddervoorde niet bij was door zijn schorsing, is hij nu wel van de partij. De Belgische kampioen zal zéér hongerig zijn om zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Vorig jaar haalde Iserbyt zijn eerste seizoensoverwinning ook pas na enkele crossen binnen. Dat was in… Overijse!

Zijn ploeggenoot Michael Vanthourenhout kon dit seizoen wel al winnen. Zijn vorm is ook zeer goed, hij viel nog niet van het podium in de vorige vier crossen. Én, Vanthourenhout klopte twee jaar geleden Tom Pidcock in Overijse na een zinderende strijd. Het is met andere woorden een omloop die de Europees kampioen zeer goed ligt, zeker als het er wat glad bijligt.

Lars van der Haar is dan weer dé man in vorm. Van der Haar won de eerste Belgische tv-cross van het seizoen in Beringen en trok die vorm daarna gewoon door. Deze week reed de Nederlander nog alles en iedereen naar huis in de Nacht van Woerden, waar hij voor de achtste (!) keer op een rij kon zegevieren. Van der Haar, die uitkomt voor Baloise Trek Lions, kon wel nog niet winnen in Overijse, iets wat Iserbyt en Vanthourenhout wél konden.

Van der Haar kon al twee keer winnen dit seizoen – foto: Cor Vos

Als we aan een zware omloop denken, denken we ook snel aan Toon Aerts. De grote man van Deschacht-Hens FSP is overigens oud-winnaar in Overijse. Hij zal hopen op wat modder, dat speelt altijd in zijn voordeel. Hetzelfde geldt voor mannen als Joran Wyseure – die verrassend de eerste manche van de Superprestige won in Ruddervoorde -, en Gerben Kuypers. Hoe meer modder, hoe beter.

We verwachten ook dat Niels Vandeputte mooie dingen zal laten zien. Hij is ook met erg goede benen aan het seizoen begonnen, hij eindigde steeds op het podium. Als het glibberen en glijden wordt, zien we Vandeputte ook nu weer echt meedoen voor de eerste plaats. Outsiders zijn er enorm veel, het niveau is zeer hoog bij de mannen momenteel. We hebben namelijk namen als Thibau Nys, Laurens Sweeck, Emiel Verstrynge, Toon Vandebosch, Kevin Kuhn en Felipe Orts nog niet genoemd. En dan zijn er nog een aantal die we niet noemen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Michael Vanthourenhout
** Toon Aerts, Eli Iserbyt
* Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Joran Wyseure

Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)


Favorieten vrouwen

Een eerste, een tweede en een derde plaats. Dat zijn natuurlijk goede resultaten, maar toch had iedereen gedacht dat Fem van Empel al meer zou gewonnen hebben na drie crossen. De wereldkampioene is zeker in orde, maar mist klaarblijkelijk toch een aantal procentjes. Dat is ingecalculeerd, want de renster van Visma | Lease a Bike wil vooral begin november scoren. Dan staan namelijk de Koppenbergcross en het EK op het programma.

Dat Van Empel nog niet op het niveau van vorig jaar is, zorgt ervoor dat we bijzonder spannende crossen hebben gezien bij de vrouwen. Veel is daarbij te danken aan Ceylin del Carmen Alvarado, die weer een hoog niveau voor de dag brengt. De voormalige wereldkampioene van Fenix-Deceuninck won al twee keer deze maand. De keer dat ze niet won, kreeg ze te kampen met materiaalpech en werd ze alsnog tweede.

Het podium in Ruddervoorde – foto: Cor Vos

Lucinda Brand was dinsdag de beste in Woerden. De Nederlands kampioene won na een cross die tot in de slotronde enorm spannend was. Brand won overigens al één keer in Overijse, maar dat deden Van Empel en Alvarado ook. Het is dus moeilijk om een topfavoriete aan te duiden, maar we neigen net wat meer naar Van Empel. Zij kan op het rondje in Overijse zowel haar technische vaardigheden als haar klimcapaciteiten tentoonstellen.

De Nederlandse vrouwen mogen echter flink wat tegenstand verwachten. Wees niet verbaasd als Blanka Kata Vasof Sara Casasola tot in de finale meedoet voor de prijzen. Vas was meteen goed bij haar rentree in het veld, Casasola is dan weer bezig om een van de revelaties van het seizoen te worden. We zetten Vas nog net een trede hoger dan Casasola, want de renster van SD Worx-Protime kon al eens haar handen in de lucht steken in Overijse.

Verder noemen we nog een aantal andere niet-Nederlandse vrouwen die zich zullen tonen. Dan hebben we het over de Luxemburgse Marie Schreiber en de Belgische vrouwen Laura Verdonschot, Sanne Cant en Marion Norbert Riberolle. Tot slot nog een aantal Nederlandse rensters: Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Manon Bakker en Leonie Bentveld.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand
* Blanka Kata Vas, Sara Casasola, Laura Verdonschot

Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)


Weer en TV

Het wordt wellicht een redelijk aangename dag in Overijse zondag. Volgens Weeronline zullen de temperaturen rond de 14 à 15 graden Celsius schommelen. De kans op neerslag bedraagt 25%. Er zal ook wel een windje staan, maar dat zal amper of geen effect hebben op het wedstrijdverloop.

De Superprestige Overijse is zondag live te volgen op Sporza, op VRT1. De uitzending begint om 13.30 uur. Op dat moment kan je ook schakelen naar de kanalen van Eurosport, HBO Max en Discovery+. Voor de exacte uitzenduren kan je altijd terecht in onze tv-gids ‘Wielrennen op TV’.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.