Fietsende filosoof Guillaume Martin brengt nieuw boek uit
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 24 oktober 2024 om 10:42

Fietsende filosoof Guillaume Martin brengt nieuw boek uit

Guillaume Martin maakt al bijna tien jaar deel uit van het profpeloton, maar is naast wielrenner ook filosoof en een begenadigd schrijver. De 31-jarige Fransman – die volgend jaar zal uitkomen voor Groupama-FDJ – is de voorbije maanden in de pen geklommen voor een nieuw boek.

Zijn nieuwste boek, De Mensen die Dromen, is in tegenstelling tot zijn eerdere werk niet echt filosofisch van aard. “Het is meer een roman dan een filosofisch boek. Ik vertel over mijn reis als jonge wielrenner”, vertelt Martin, die is afgestudeerd als filosoof, in gesprek met Cyclism’Actu.

De klimmer schreef eerder al Socrates op de fiets. Een filosofische Tour de France en Het peloton en ik. Een filosofie van de mens in de massa. In Het peloton en ik (in het Frans: La Société du peloton), dat deels geschreven is tijdens de Tour de France van 2021, onderzoekt Martin wat het wielerpeloton ons kan leren over dat grotere peloton: de samenleving.

Prijs voor ‘Het peloton en ik’
Hij speelt met vragen als: wanneer kies je dan voor jezelf en wanneer voor de groep? Wanneer moet je egoïstisch zijn en wanneer juist altruïstisch? Daarbij neemt hij de lezer mee op een persoonlijke tocht langs de maatschappelijke problemen van deze tijd en gebruikt hij voorbeelden uit de sport om een ander perspectief te bieden.

Martin kreeg voor dit literaire werk zelfs de Prix Jacques de Fouchier, een literaire prijs die wordt uitgereikt door de Académie Française. De Prix Jacques de Fouchier wordt toegekend aan een werk dat ‘opmerkelijk is vanwege zijn onderwerp, compositie en stijl’ en geschreven is door iemand die geen schrijver van beroep is.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.