Samuele Battistella zoekt na vier jaar Astana Qazaqstan andere oorden op: “Mezelf hervinden”
foto: Cor Vos
donderdag 24 oktober 2024 om 15:25

Samuele Battistella zoekt na vier jaar Astana Qazaqstan andere oorden op: “Mezelf hervinden”

De wegen van Samuele Battistella en Astana Qazaqstan zullen scheiden. De 25-jarige Italiaan rijdt in 2025 namelijk voor EF Education-EasyPost. Hij heeft een contract voor één jaar getekend bij de Amerikaanse formatie.

Battistella werd in 2019 wereldkampioen bij de junioren, nadat de jury Nils Eekhoff diskwalificeerde voor stayeren. Het jaar erop werd de Italiaan prof bij NTT Pro Cycling. Na één seizoen voor de Zuid-Afrikaanse ploeg vervolgde Battistella zijn carrière bij Astana Qazaqstan. In zijn vier seizoenen bij de ploeg van Alexandre Vinokourov wist hij één zege te boeken. In 2021 schreef hij de Veneto Classic op zijn naam. Daarnaast behaalde hij twee tweede plaatsen in de Vuelta a España van 2022.

“Mezelf verloren”
Nu vertrekt Battistella dus naar EF Education-EasyPost. “Ik heb dit team elk jaar zien koersen sinds ik prof werd en ze koersten altijd op de juiste manier”, zegt hij op de site van zijn toekomstige werkgever. “Ze vallen altijd aan, geven nooit op en geven al hun renners kansen. Ik heb altijd het gevoel dat er ruimte voor elke renner in het team is en dat is heel aantrekkelijk voor mij. In het moderne wielrennen is het moeilijk om teams te vinden die je kansen geven. EF Education-EasyPost is een van die teams.”

“Het belangrijkste doel voor mij is om mezelf komend jaar terug te vinden. De laatste jaren ben ik mezelf een beetje verloren. Ik wil weer wedstrijden winnen en op het hoogste niveau koersen. Tegelijkertijd wil ik verbeteren en het team en mijn ploeggenoten op de best mogelijke manier helpen”, aldus Battistella, die al uitkijkt naar de Ardennenklassiekers. “Op korte beklimmingen van minder dan twintig minuten kan ik het goed doen, waarna ik nog een goede sprint heb.”

Vaughters: “Veel onbenut potentieel”
Bij EF Education-EasyPost zien ze ‘iets speciaal’ in Battistella, vertelt teammanager Jonathan Vaughters. “Samuele is een renner die we al een tijdje volgen. En hoewel hij geen grote zege heeft geboekt in de voorbije seizoen, heeft hij zich zeker getoond in veel koersen en was hij enorm consistent. Ons team probeert zich altijd te ontwikkelen en Samuele is een renner waarvan we denken dat deze een goede aanvulling is op meerdere vlakken. (…) Er zit nog veel onbenut potentieel in Samuele. We willen dat eruit halen en het samen met hem ontwikkelen.”

Battistella is voorlopig de enige Italiaan die voor 2025 een contract heeft bij EF Education-EasyPost. In het eerste deel van 2024 reden er twee Italianen voor de ploeg van Vaughters. Andrea Piccolo werd in juni echter met onmiddellijke ingang ontslagen op verdenking van het vervoeren van menselijke groeihormonen, terwijl Alberto Bettiol half augustus verkaste naar Astana Qazaqstan, de ploeg die Battistella nu dus juist verlaat.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.