Weer discussie: studies stellen dat ketonen deels dezelfde effecten hebben als EPO
foto: Cor Vos
zaterdag 26 oktober 2024 om 18:11

Weer discussie: studies stellen dat ketonen deels dezelfde effecten hebben als EPO

Een uitgebreid onderzoeksverhaal van Radio France over dopinggebruik in het wielrennen heeft de discussie over het gebruik van ketonen een nieuw hoofdstuk gegeven. Steeds meer renners en ploegen maken gebruik van het middel, dat niet verboden is door het WADA en de UCI. Visma | Lease a Bike stelt dat het een voedingssupplement is, maar volgens enkele recente studies zouden ketonen dezelfde effecten hebben als EPO. De UCI en het WADA gaan de regelgeving voorlopig niet veranderen.

De ketonendiscussie is al meermaals gevoerd, maar tot op heden staat er geen verbod op bij wereld anti-dopingorganisatie WADA en binnen de UCI-reglementen. Dat Visma | Lease a Bike het gebruikt, is al even bekend. “Professor Asker Jeukendrup raadt ons het gebruik van ketonen in specifieke gevallen aan als onderdeel van een uitgekiende voedingsstrategie. Zeker op die manier heeft het supplement volgens hem geen schadelijke effecten”, zei Merijn Zeeman in 2021 tegen WielerFlits.

Naast de Nederlandse ploeg hebben ook Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck een partnership met een ketonenfabrikant. Uit onderzoek van Radio France blijkt dat ook binnen bijna alle Franse WorldTeams (Decathlon AG2R, Arkéa-B&B Hotels, Groupama-FDJ en Cofidis) ketonen gebruikt worden. Dit zou gebeuren op individuele basis, waarbij renners zelf de flesjes kopen en de ploegen wel medisch toezicht houden op het gebruik ervan.

Getuigenissen over gebruik binnen Franse teams
Dat die ploegen weten van dit gebruik is bijzonder, want meerdere Franse teams zijn aangesloten bij de MPCC. De beweging voor een geloofwaardige wielersport raadt aangesloten teams en renners af om ketonen te gebruiken, iets wat ook de UCI stelt. Een renner van Decathlon AG2R verklaart door de dokter ketonen aangeboden te hebben gekregen op het trainingskamp in december 2023. “En de manager wist ervan. Wat mij betreft is dat doping en ik voel me er erg ongemakkelijk bij”, vertelt hij.

Ook een rennersmakelaar spreekt zich anoniem uit over het gebruik van ketonen binnen Franse teams. “Inclusief de teams die lid zijn van de MPCC. Het is zelfs medisch georganiseerd binnen de ploegen. De ploegen betalen de ketonen niet zelf, omdat het te duur is, maar ze houden toezicht op het gebruik ervan.”

Volgens fabrikant Delta G Ketones zouden ketonen de fysieke prestaties verhogen, de mentale scherpte aanscherpen en het herstel verbeteren van renners die het gebruiken. En in 2023 zijn er ook Belgische en Britse wetenschappelijke studies gepubliceerd die volgens Radio France concluderen dat inname van ketonen ‘de concentratie van EPO’ in een lichaam verhoogt. Op die manier verhoogt het ook het volume van de rode bloedcellen en heeft het deels dezelfde effecten als EPO.

UCI en WADA
De UCI heeft gereageerd op het onderzoek van de Franse radiozonder en aangegeven te willen wachten op uitslagen van een eigen onderzoek dat in 2021 is gestart. Voorlopig blijft de Internationale Wielerunie bij het standpunt dat het ketonengebruik afraadt.

Ook het WADA lijkt vooralsnog de regels omtrent ketonen niet te wijzigen, geeft Olivier Rabin (directeur Wetenschap en Geneeskunde bij het WADA) aan. “Ketonen stellen je zeker in staat om gewicht te verliezen en je gewicht- en krachtverhouding te verbeteren, maar niet meer en niet minder dan diëten.”

RIDE Magazine