Zien we Mathieu van der Poel volgend jaar weer in de Tour? “Was niet echt een leuke tijd”
foto: Cor Vos
zondag 27 oktober 2024 om 12:01

Zien we Mathieu van der Poel volgend jaar weer in de Tour? “Was niet echt een leuke tijd”

Mathieu van der Poel geniet momenteel van zijn vakantie, al was hij zaterdag toch weer even te zien in wedstrijdverband. De renner van Alpecin-Deceuninck was namelijk de grote publiekstrekker bij het Spaanse criterium in La Nucía. Voor de start nam hij met de Spaanse sportkrant Marca de tijd om terug te blikken op het afgelopen seizoen.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Van der Poel kan terugkijken op een uitermate succesvol wielerjaar, met winst in de E3 Saxo Clasic, de dubbel Ronde van Vlaanderen-Parijs-Roubaix en wereldtitels in het veld en gravelracen. Alleen de Tour de France was – vanuit persoonlijk oogpunt – geen succes. “Het is misschien overdreven om te zeggen dat ik niet gelukkig was tijdens de Tour, maar het was niet echt een leuke tijd.”

“Bij mijn debuut in de Tour (in 2021, red.) pakte ik meteen de gele trui. Dit jaar had ik moeite om mijn beste niveau te halen, al was het ook niet heel slecht. Ik weet dat ik beter ben in eendagskoersen en daar ligt dan ook mijn focus.”

Of we Van der Poel volgend jaar weer terugzien in de Ronde van Frankrijk, is nog niet bekend. “Dat weten we nog niet. Het hangt af van hoe mijn seizoen verloopt. Het is komende zomer misschien wel een goed moment om weer te gaan mountainbiken, als ik daar de tijd voor heb. Dat is nog steeds een groot doel.”

Over rivaliteit met Pogacar
Van der Poel ging ook in op zijn rivaliteit met Tadej Pogacar. De twee kemphanen vochten de voorbije jaren al enkele gedenkwaardige duels uit, maar kunnen ook zeer goed met elkaar overweg. “Ik heb twee keer tegen Tadej gereden in de Ronde van Vlaanderen en we koersten altijd vooraan. Hij is een zware rivaal, maar dat vind ik leuk. Hij gaat in de koers tot het uiterste en dat vind ik mooi.”

Een innige omhelzing tussen de twee toppers – foto: Cor Vos

Pogacar was dit jaar nagenoeg onklopbaar, won maar liefst 25 wedstrijden en schreef wielergeschiedenis door in één jaar tijd Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d’Italia, Tour de France, het WK én de Ronde van Lombardije te winnen. De vraag is of hij zijn niveau kan vasthouden richting 2025? “Ik hoop niet dat hij volgend seizoen nog verder zal verbeteren”, lacht Van der Poel.

“Hij heeft een van de meest indrukwekkende seizoenen in de geschiedenis van onze sport achter de rug. Ik weet zeker dat hij erg tevreden is”, vervolgt de Nederlander, die Pogacar in de toekomst ook ziet meespelen om de overwinning in Parijs-Roubaix. “Daar twijfel ik niet aan. In de kasseienetappe in de Tour de France liet hij al zien dat hij ook supersterk is op kasseien.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.