Lucinda Brand is Fem van Empel de baas in Superprestige Overijse
foto: Cor Vos
zondag 27 oktober 2024 om 14:27

Lucinda Brand is Fem van Empel de baas in Superprestige Overijse

Lucinda Brand heeft de Superprestige Overijse op haar naam geschreven. De Nederlandse ging vroeg in de Druivencross solo en hield, hoewel het lang spannend bleef, stand tegen de achtervolgsters. Fem van Empel werd tweede, Sara Casasola derde.

Het beloofde een spannende cross te worden in Overijse. Fem van Empel stond aan de start, maar de wereldkampioene haalde dit seizoen nog niet haar allerhoogste niveau. Bovendien was de concurrentie sterk, met onder meer Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado. Die laatste twee hadden wel een mindere start, in tegenstelling tot Inge van der Heijden. De renster van Crelan-Corendon dook als eerste het veld in.

Brand en Alvarado keren terug
Halverwege de eerste van zes rondes nam Sara Casasola de kop over, terwijl Van Empel opschoof naar plek twee. Ook Kata Blanka Vas en Hélène Clauzel zaten in het eerste, internationale groepje van vijf. Aan het einde van de openingsronde sloot ook Brand weer aan, maar juist op dat moment trok Van Empel nog een keer door. De wereldkampioene sloeg zo samen met Casasola en Clauzel een gaatje. Brand, Vas en Van der Heijden volgden op zes seconden, Alvarado op negen.

Fem van Empel – foto: Cor Vos

De groepjes Van Empel en Brand smolten in de tweede ronde al snel samen. Alvarado moest langer achtervolgen, maar kon uiteindelijk ook haar karretje weer aanhaken. Zo hadden we na een kwartier cross zeven rensters vooraan. Heel lang hield deze situatie niet stand, want vroeg in de derde ronde gaf Brand er een lap op. Enkel Casasola volgde, al probeerde Van Empel even later ook de sprong te maken. Inge van der Heijden probeerde mee te glippen, maar kreeg te kampen met materiaalpech. Zij viel zodoende weg.

Brand gaat solo
Van Empel reed het gat met Brand en Casasola niet in één ruk dicht: ze bleef op enkele seconden hangen. Dat kwam vooral door Brand, die flink gas bleef geven. De Nederlands kampioene reed zelfs zo hard, dat Casasola bij het ingaan van ronde vier uit het wiel loste. De Italiaanse kreeg daarna het gezelschap van Van Empel. Met nog twee rondes voor de boeg hadden zij een achterstand van elf seconden op Brand. Alvarado, de nummer vier in de koers, volgde al op meer dan een halve minuut.

Lucinda Brand – foto: Cor Vos

Van Empel en Casasola kwamen in de voorlaatste ronde aanvankelijk wat dichter, mede door een slippertje van Brand. Maar daarna liep de koploopster van Baloise Trek Lions toch weer uit. De zege was evenwel nog niet binnen, want door een nieuwe tussenversnelling van Van Empel was haar voorsprong bij het luiden van de bel nog altijd maar tien seconden. Alles was nog mogelijk in de slotronde.

Winst voor Brand
Het werd richting de finish alleen maar spannender. Van Empel loste Casasola en naderde plots tot op vijf seconden van Brand. Zou het dan toch nog lukken voor de renster van Visma | Lease a Bike? Nee, zo bleek. Op een modderige klim, waar ze eerdere rondes ook al het verschil maakte, reed Brand opnieuw verder weg bij haar achtervolgster. Uiteindelijk kwam ze met negen seconden voorsprong op Van Empel over de streep en won ze net als in 2018 de Druivencross.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.