Thibau Nys boekt eerste seizoenszege in Superprestige Overijse na spannend duel met Eli Iserbyt
foto: Cor Vos (archief)
zondag 27 oktober 2024 om 16:07

Thibau Nys boekt eerste seizoenszege in Superprestige Overijse na spannend duel met Eli Iserbyt

Thibau Nys heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen. De renner van Baloise Trek Lions schreef de Superprestige Overijse op zijn naam na een lang gevecht met Eli Iserbyt. De derde plaats was voor Lars van der Haar.

Een jaar geleden ging de zege in de Druivencross Overijse naar Eli Iserbyt. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was er nu weer bij in de Moeder aller crossen en gold opnieuw als een van de voornaamste kanshebbers. Zijn ploeggenoot Michael Vanthourenhout gold evenwel als topfavoriet. Voor de rest was het letten op onder meer Thibau Nys, Lars van der Haar, Toon Aerts, Niels Vandeputte en Superprestige-leider Joran Wyseure.

Eerste speldenprikken
En natuurlijk op Laurens Sweeck, die de beste start had. De winnaar van de Exact Cross Essen gaf daarna gas met David Haverdings in zijn wiel. De jonge Nederlander nam daarna over en reed even op kop, totdat Vandeputte hem voorbijstak. Alle favorieten zaten ondertussen nog van voren, behalve Wyseure. Hij keek al tegen een kleine achterstand aan.

David Haverdings – foto: Cor Vos

Aan het begin van de tweede van acht rondes pakte Nys de leiding. De renner van Baloise Trek Lions deelde bergop een klein prikje uit, maar trok vervolgens niet door. Er was zodoende nog sprake van een behoorlijk peloton aan het begin van ronde drie. Daar kwam verandering in toen Vanthourenhout en vervolgens Iserbyt versnelden. Het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal zorgde ervoor dat er scheuren begonnen te ontstaan. Nys nestelde zich tussen de twee ploeggenoten in, maar werd daarna teruggeslagen door een kettingprobleem.

Nys dicht bres met Vanthourenhout
Bij het ingaan van ronde vier liet Iserbyt dan een gat, waardoor Vanthourenhout weg kon rijden. Jente Michels probeerde vervolgens de bres te dichten voor zijn ploegmakker Vandeputte. Dat lukte niet direct. Integendeel, Vanthourenhout reed verder weg bij de achtervolgers. Dat duurde totdat de teruggekeerde Nys de kop overnam. De renner van Baloise Trek Lions, die duidelijk in betere doen was dan de voorbije weken, joeg het tempo weer omhoog in groep twee.

Nys sloot in de vijfde ronde weer aan bij de Europees kampioen, samen met Iserbyt, Van der Haar, Michels, Vandeputte en Haverdings. We begonnen met zeven renners aan de finale, maar al gauw waren er nieuwe ontwikkelingen. Iserbyt viel aan in ronde zes en enkel Nys had een antwoord. De twee scheidden zich af van de overige vijf. Ze sloegen een behoorlijke kloof, maar definitief wegrijden, deden ze nog niet. In de voorlaatste ronde zat alles zelfs nog op een zakdoek. Vooral Vandeputte en Van der Haar bleven in de buurt.

Iserbyt versus Nys – foto: Cor Vos

Spannende slotronde
Ondertussen zette Nys zijn metgezel Iserbyt onder druk. Hij kreeg de Belgische kampioen er echter niet af. De twee begonnen zo samen aan de slotronde, al was de voorsprong op Vandeputte en Van der Haar minimaal. In het tweede deel van de ronde liepen Iserbyt en Nys verder uit. Het werd een duel en in dat duel leek Nys de bovenhand te hebben. Door een fikse versnelling bergop liep hij langzaam maar zeker uit op zijn tegenstander.

Nys begon met voorsprong aan de laatste afdaling, waar hij steeds goed doorkwam. Ook nu was dat het geval. Bij het opdraaien van het laatste stukje asfalt wist hij zodoende al dat de zege binnen was. Iserbyt moest genoegen nemen met de tweede plaats, Lars van der Haar vervolledigde het podium. Niels Vandeputte werd vierde, één plekje voor Joran Wyseure. Vandeputte en Wyseure komen zodoende beiden op 26 punten in de Superprestige, maar omdat Wyseure al een zege op zijn naam heeft (in Ruddervoorde), blijft de renner van Crelan-Corendon leider.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.