Tour 2025: Veel heuveletappes, klimtijdrit in de Pyreneeën en terugkeer Mont Ventoux
foto: Cor Vos
woensdag 30 oktober 2024 om 09:15

Tour 2025: Veel heuveletappes, klimtijdrit in de Pyreneeën en terugkeer Mont Ventoux

In Parijs is vandaag het volledige parcours gepresenteerd van de Tour de France 2025. Zoals al langer bekend was, begint de 112de editie van La Grande Boucle in het Noord-Franse Lille. In de drie weken daarna krijgen de renners onder meer ritten naar de Mont Ventoux en de Col de la Loze voor de kiezen, alsook twee tijdritten. Een daarvan betreft een klimtijdrit naar Peyragudes.

De Tour de France van 2025 in vogelvlucht

  • De Tour de France start voor het eerst sinds 2021 in Frankrijk
  • De Tour de France speelt zich volledig af in Frankrijk
  • 21 etappes
  • 3320 kilometer
  • 7 vlakke etappes
  • 6 heuvelritten
  • 6 bergetappes
  • 2 tijdritten
  • 5 aankomsten bergop
  • Rustdagen op dinsdag 15 en maandag 21 juli

De start van de Tour vindt volgend jaar ‘gewoon’ weer plaats in Frankrijk na bezoekjes aan Kopenhagen, Bilbao en Firenze. Het is de regio Hauts-de-France die Le Grand Départ mag organiseren. De ronde begint op zaterdag 5 juli namelijk met een rit van en naar Lille. De sprinters lijken direct aan zet, want de organisatie laat de nabijgelegen kasseien van Parijs-Roubaix links liggen.

Een dag later, in de rit van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer, liggen er kansen voor puncheurs. Wie goed naar de route kijkt, ziet een opeenvolging van korte en steile klimmetjes. De finale belooft bijzonder pittig te worden, met in de laatste dertig kilometer de Côte du Haut Pichot (1 km à 10%), Côte de Saint-Étienne-au-Mont (900 meter à 11%) en – op goed vijf kilometer van de finish – de Côte d’Outreau (800 meter à 8,8%). Ook de laatste 1,3 kilometer in Boulogne-sur-Mer lopen nog vals plat omhoog.

In de derde etappe lijken de rappe mannen weer aan zet, als het peloton koerst van Valenciennes naar Duinkerke. De renners trekken met nog goed dertig kilometer te gaan – net als op dag één – over de Kasselberg. Dit is alleen wel de enige categoriseerde helling van de dag en dus mogen we een sprint verwachten in Duinkerke, waar ook jaarlijks de Vierdaagse van Duinkerke finisht.

De vierde etappe voert van Amiens naar Rouen en kent een lastige finale, waarin de heuvelspecialisten hun hart weer op kunnen halen. Op de woensdag mogen de klassementsrenners aan de bak, want dan staat de eerste tijdrit op het programma. De chronoproef met start en finish in Caen is 33 kilometer lang. We blijven daarna nog even aan de westkust, met op donderdag en vrijdag heuvelachtige ritten naar respectievelijk Viré en Mûr-de-Bretagne. Die laatste aankomst zat vier keer eerder in de Tour. De laatste keer, in 2021, ging de zege naar Mathieu van der Poel.

Eerste rustdag op dinsdag, drie Pyreneeën-ritten 
Op zaterdag en zondag volgen nog niet de eerste bergritten, maar twee vlakke etappes. Zaterdag ligt de finish in Laval, zondag in Châteauroux. Een rustdag krijgen de coureurs daarna niet, zoals de gewoonte is op de tweede maandag. Dat komt omdat het dan 14 juli is. Op de Franse nationale feestdag gaat het wielerfestijn gewoon door en staat een rit door het Centraal Massief op het programma. De aankomst op Mont Dore-Puy Sancy (3,3 km aan 8%) is vrij kort, maar kan wel (kleine) verschillen opleveren tussen de klassementsrenners. Zeker omdat het een slopende rit is: het gaat de hele dag op en af.

Met tien koersdagen in de benen, mogen de renners genieten van hun eerste rustdag. En ook de rit met start en finish in Toulouse kan, ondanks een venijnige helling op acht kilometer van de streep, wellicht nog gebruikt worden om wat te herstellen.

Dat zal nodig zijn, want de tweede week bevat drie opeenvolgende ritten door de Pyreneeën. Donderdag is er een rit van Auch naar Hautacam, vrijdag een elf kilometer lange klimtijdrit naar Peyragudes en zaterdag een etappe van Pau naar Luchon-Superbagnères. In 2022 waren er ook nog aankomsten op Hautacam (15,9 km aan 7,6%) en Peyragudes. Op Peyragudes ging de dagzege toen naar Tadej Pogačar, maar een dag later moest hij het hoofd buigen voor Jonas Vingegaard.

Superbagnères (12,4 km aan 7,5%) keert na een lange afwezigheid terug in de Tour. De beklimming zat zes keer in de ronde, maar werd na de zege van Robert Millar in 1989 niet meer in de route opgenomen. De beklimmingen die in 2025 voorafgaan aan Superbagnères, zijn klassiekers die wel geregeld terugkeren in het parcours: Col du Tourmalet (19 km aan 7,6%), Col d’Aspin (5 km aan 7,6%) en Col de Peyresourde (7,1 km aan 7,8%).

Mont Ventoux, Col de la Loze en La Plagne
Aansluitend op het drieluik in de Pyreneeën volgt op zondag weer een kans voor de sprinters. De start van deze vijftiende etappe is Muret, de finish in Carcassonne. Na de tweede rustdag, volgt een nieuwe bergrit. Vanuit rustplaatsplek Montpellier gaat het die dag, via Bedoin, richting de top van de mythische Mont Ventoux (21,4 km aan 7,5%). De ‘Reus van de Provence’ zat in 2021 voor het laatst in het parcours. Toen werd er overigens niet gefinisht op de top, maar na een afdaling, in Malaucène. Wout van Aert ging destijds met de zege aan de haal.

Via een etappe van Bollène naar Valence, waar de sprinters waarschijnlijk weer een kans krijgen, wordt vervolgens koers gezet richting de Alpen. Daar staan twee ritten op het programma. De eerste finisht op de Col de la Loze (26,2 km aan 6,5%). Dit keer wordt bovenop gefinisht en niet na een korte afdaling, zoals in 2023. Voor de Col de la Loze moeten met de Col du Glandon (21,8 km aan 6,9%) en Col de la Madeleine (19 km aan 8%) ook nog twee andere Alpenreuzen beklommen worden.

De tweede Alpenrit gaat naar La Plagne. Dit wintersportoord kent de Nederlandse wielerliefhebber vooral van de Tour van 2002, toen Michael Boogerd er na een lange solo wist te zegevieren. Sindsdien kwam de Ronde van Frankrijk er niet meer. Het Critérium du Dauphiné was er in 2021 nog wel. De Oekraïner Mark Padun verraste toen met een ritzege, waarna hij een dag later ook de slotrit van de ronde won. De renners krijgen voor de slotklim ook nog de Côte d’ Héry-sur-Ugine (11,3 km aan 5,1%), Col des Saisies (13,7 km aan 6,4%), Col du Pré (12 km aan 8%) en het laatste stukje naar de Cormet de Roseland (5,9 km aan 6,5%) voor de kiezen.

Terug naar Parijs
Op de voorlaatste dag van de ronde wacht nog een heuvelachtige overgangsrit van Nantua naar Pontarlier. Daarna sluit de ronde af met de traditionele etappe naar Parijs, die na een jaar afwezigheid terug is. In de afgelopen editie eindigde de Tour immers in Nice, omdat finishen in de hoofdstad door de Olympische Spelen niet mogelijk was.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.