“Raleigh-periode veruit mooiste tijd Nederlandse wielrennen”
Interview Liefst 720 pagina’s telt ‘Het slotakkoord van Raleigh’. Een monnikenwerk over de meest succesvolle Nederlandse wielerploeg uit de geschiedenis. De ploeg van Peter Post die in de geest van Ajax het zogenaamde ‘totaalwielrennen’ in het peloton introduceerde. De auteurs Joop Holthausen en Jacob Bergsma maakten een complete make-over van het bijna twintig jaar geleden uitgekomen boek ‘Het Geheim van Raleigh’. Deze versie overtreft alle verwachtingen en is het meest complete document dat ooit over de Raleigh-ploeg is gemaakt.
Vandaag wordt in Den Bosch het boek ‘Het slotakkoord van Raleigh’ gepresenteerd en stilgestaan bij een van de meest bijzondere ploegen die het wielerpeloton ooit gekend heeft. Auteur en voormalig Parool-journalist Joop Holthausen loopt inmiddels tegen de tachtig jaar aan, maar zodra hij over de Raleigh-ploeg begint te praten, is het enthousiasme over dit tijdperk in de wielersport van 1974 tot en met 1983 in zijn stem te horen.
“De Raleigh-jaren zijn voor mij het hoogtepunt uit mijn jaren in de sportjournalistiek. De meest plezierige tijd. De koerswijze van Raleigh was een lust voor het oog. Ze reden van de ene na de andere zege. Ik kan me herinneren dat de ploeg in een jaar slechts vier ritten in de Tour de France wist te winnen. In de kranten werd er destijds geschreven dat dit toch wel heel mager was. Zo verwend waren we toen qua successen.”
Was het een ploeg waar je als journalist goed kon werken?
“De renners waren heel benaderbaar. Het was sowieso heel anders dan de laatste decennia. Teambussen waren er nog niet en wij waren ook overal welkom. Henk Lubberding noemde ons krantenjournalisten de mannen van de rand van het bed. Er waren geen persmensen waar je een interview moest aanvragen. Na afloop van een rit reden we gewoon naar het hotel en konden we op de kamerdeur aankloppen. Het was nooit een probleem om binnen te komen. Ik herinner me dat ik bij Hennie Kuiper en José de Cauwer aanklopte. Vervolgens stelde ik Hennie een vraag en kreeg ik van José het ene na het andere prachtige verhaal te horen.”
“Na Raleigh ben ik jarenlang uit de sportjournalistiek geweest om reportagewerk te doen. In 1997 keerde ik terug in het peloton. Het leek alsof ik in een totaal andere wereld terechtkwam. Je kwam niet meer makkelijk bij de renners. De televisie en radio hadden altijd voorrang op de krantenjongens, waardoor wij alleen bij de gratie Gods nog een renner kregen te spreken.”
“Persoonlijk vind ik dat Lance Armstrong een doodsteek aan de wielerjournalisten heeft gegeven. Hij werd bijgestaan door bodyguards die je letterlijk wegsnauwden wanneer je ook maar enigszins bij Lance in de buurt kwam. Het werd heel moeilijk werken, want het contact met de renners werd geminimaliseerd.”
Wat was de reden dat je bijna twintig jaar geleden ‘Het Geheim van Raleigh’ schreef?
“Ik was net gepensioneerd bij het Parool en wilde me niet gaan vervelen. Uitgever Matty Verkamman gaf aan dat hij open stond voor een boek als ik een goed onderwerp had. Het idee om een boek over Raleigh te maken werd meteen omarmd. Ik heb vervolgens de renners en het personeel uit die jaren benaderd en het voelde alsof ik in een warm bad stapte. Iedereen was enthousiast en vond het fantastisch om over die tijd te praten. Het boek telde destijds al 304 pagina’s en werd bekroond met de Nico Scheepmaker Beker als beste sportboek van het jaar.”
Wat heeft het boek ‘Het Geheim van Raleigh’ verder teweeg gebracht?
“Natuurlijk is het een prachtige erkenning dat het tot sportboek van het jaar werd verkozen. Verder was er veel waardering. Ik ontving van wildvreemden berichten met complimenten. En ook de renners uit de Raleigh-ploeg vonden het schitterend. Peter Post was in het begin nog een beetje huiverig, maar noemde het uiteindelijk het mooiste boek dat hij ooit heeft gehad.”
Waarom nu nog een veel completer boek over de Raleigh-tijd?
“In 2017 brachten Jacob Bergsma en ik het boek over Hennie Kuiper uit. Vervolgens bleef Jacob me enthousiast maken om een nieuw boek te maken. Ik heb het twee jaar lang afgehouden. Toen ik hem uiteindelijk aangaf dat ik nog een keer het Raleigh-boek anders en beter wilde maken, waren we vertrokken.”
Wat maakt dit boek dan anders en beter?
“Na het verschijnen van ‘Het Geheim van Raleigh’ kwamen er renners, personeel maar ook gewone mensen met verhalen die nog niet in dat boek stonden. Later tijdens het maken van de boeken van Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper hoorden we ook nieuwe verhalen. Die prachtige story’s moesten toch ook nog een keer geschreven worden. En opnieuw was iedereen enthousiast om eraan mee te werken. Jacob heeft zich vervolgens verdiept en veel nieuwe data verzameld. En ook de geschiedenis van Raleigh, De Firma zoals Post zei, heeft hij opgedoken waardoor je een goed beeld krijgt van de sponsoring van de ploeg.”
“Qua fotografie was Cor Vos meteen enthousiast toen hij hoorde dat Jacob en ik het boek nogmaals en veel uitgebreider gingen maken. Vroeger werd er op negatieven gefotografeerd. Er werden na de rit een paar foto’s uitgekozen en ontwikkeld. Alle negatieven gingen vervolgens in de zogenaamde stofmappen. Cor is in die stofmappen gedoken en is maandenlang bezig geweest met nog onbekende foto’s te digitaliseren. Dat zorgt voor uniek beeldmateriaal in dit boek. Dit is het meest complete werk over de Raleigh-ploeg ooit geworden.”
Tot slot, het Nederlandse wielrennen is het laatste decennium (vanaf 2014) met elf Monumenten, een wereldtitel en een grote ronde ook succesvol geweest. Doet deze tijd je soms ook herinneren aan de Raleigh-periode?
“Nee, iedereen die de Raleigh-periode in het wielrennen heeft meegemaakt, zal dat beamen. Daarom is dit boek ook zo mooi voor degenen die de wielersport in die periode volgden. Natuurlijk was de zege van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia prachtig, maar wat het teweeg bracht was maar een fractie van de euforie die er in het land heerste na de Tour de France-zege van Joop Zoetemelk in 1980.”
“Als je over Ajax spreekt, dan zal voor velen het tijdperk met onder anderen Cruijff, Keizer, Haan, Krol, Hulshoff, Neeskens en Swart eruit springen. Allemaal Nederlanders die een hoofdrol opeisten, zoals dat bij Raleigh ook het geval was. Heel anders dan de laatste jaren bij Jumbo-Visma. Natuurlijk is het knap hoe die ploeg presteert, maar vorig jaar wonnen ze de grote rondes niet met landgenoten maar met een Sloveen, Deen en Amerikaan.”
Het 720 pagina’s tellende Slotakkoord van Raleigh is in een luxe cassette als pre-order te bestellen voor 99 euro via uitgeverij Kick Uitgevers: Via deze link is het boek te bestellen
Om te reageren moet je ingelogd zijn.