Donald Trump had ooit zijn eigen wielerkoers: “Tour de Trump als equivalent van Tour de France”
foto: Henk Lubberding
JulianDubbeld
donderdag 7 november 2024 om 08:05

Donald Trump had ooit zijn eigen wielerkoers: “Tour de Trump als equivalent van Tour de France”

Special Donald Trump werd in de nacht van 5 op 6 november 2024 verkozen tot 47ste president van de Verenigde Staten, maar wist je dat de Republikeinse politicus aan het einde van de jaren ’80 een eigen wielerkoers had die even groot moest worden als de Tour de France? De Tour de Trump werd in 1989 en 1990 georganiseerd door Trump en had prijzengeld dat kon concurreren met de allergrootste wielerkoersen van die tijd.

Het Amerikaanse wielrennen zat in de jaren ’80 van de vorige eeuw in de lift, wat heet: Amerikanen drukten steeds meer en structureler hun stempel op de wielersport. Eerst waren er losse flodders van Jim Ochowicz en Jonathan Boyer op de baan en op de weg, daarna kwam er met het door Ochowicz opgerichte 7-Eleven in 1981 voor het eerst een grote Amerikaanse wielerploeg in het peloton.

Andrew Hampsten en Greg LeMond zorgden in de tweede helft van de jaren ’80 voor daverende successen. LeMond won in 1986 als eerste niet-Europeaan de Tour de France, terwijl Hampsten in 1988 de Giro d’Italia naar zich toe trok voor Erik Breukink.

In de Verenigde Staten moest er daarom zo snel mogelijk een wielerkoers van formaat worden georganiseerd, vond de Amerikaanse sportjournalist John Tesh. Na de zeges van Lemond en Hampsten ging hij op zoek naar een grote sponsor voor een eerste editie in 1989. Die vond hij: Donald Trump.

Trump was toen nog niet de politicus die hij nu is, maar een steenrijke vastgoedmagnaat die regelmatig investeerde in sport. Zo was hij in 1984 en 1985 eigenaar van het football-team New Jersey Generals en organiseerde hij grote bokswedstrijden, waaronder die in 1988 tussen Mike Tyson en Michael Spinks in Atlantic City. De deal met Trump om in 1989 de eerste ‘Tour de Trump’ te organiseren was zodoende snel gemaakt.

Trump zag zichzelf niet als een politicus
In de Tour de Trump vond Trump niet de exposure die hij vond in het boksen en American Football, maar dat maakte hem niet uit, zei hij destijds in een interview met de NBC. “Ik ben iemand die altijd kijkt naar de toekomst als het gaat om investeringen, deals en evenementen. Als ik naar de Tour de Trump kijk, zie ik een evenement met enorme potentie. De wedstrijd moet in de toekomst het equivalent worden van de Tour de France.”

Overigens was Trump toen nog niet bezig met een politieke carrière: “Ik zie mezelf niet als een politicus. Ik zeg te vaak wat ik denk en ik houd ervan om de waarheid te zeggen. Een politicus kan niet altijd de waarheid zeggen. Ik denk wel dat dat jammer is voor de Verenigde Staten…”

Eerste editie van de Tour de Trump
Op 5 mei 1989 vond de eerste editie van de wielerronde plaats. In tien dagen reed het peloton door vijf verschillende staten van New York naar gokstad Atlantic City, waar Trump een aantal belangrijke hotels en casino’s in bezit had. Liefst 250.000 euro prijzengeld had Trump beschikbaar gemaakt voor de winnaars van de kersverse Tour de Trump.

Dat was destijds meer dan de gehele Giro d’Italia, maar net iets minder dan de Tour de France. Daardoor werd de Tour de Trump een lucratieve wielerronde voor wielerteams: PDM was aanwezig met Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse, Panasonic met Eric Vanderaerden en Henk Lubberding. De Belgische Lotto was erbij, evenals de Amerikaanse wielerheld Greg LeMond en natuurlijk 7-Eleven.

De renners herinneren zich achteraf nog de luxe in de wielerronde. “Het was echt, groot, groter, grootst”, vertelde Rooks enkele jaren geleden aan de Volkskrant. Met een limousine werd de nummer twee uit de Tour de France van 1988 in de rondte gereden door New York. “Zoveel luxe, dat kenden wij niet. Het was maar een kort ritje, maar toch viel mijn mond open van verbazing. Heel New York was voor ons afgezet.”

Demonstranten bij de Tour de Trump – foto: onbekend

De Tour de Trump zou verder gekenmerkt worden door schandalen. Dag-Otto Lauritzen van 7-Eleven zou na tien dagen de eindzege grijpen in een ronde waar veel politieke tegenstanders van Trump hun onvrede zouden uiten over het handelen van de – toen nog – ondernemer. Boze toeschouwers stonden langs het parcours met grote spandoeken en pamfletten. Daarop teksten als ‘Fight Trumpism’ en ‘Trump = Lord Of The Flies.’ Sommige politici besloten zelfs om de Tour de Trump helemaal te boycotten.

Geflikt door Trump
De Belg Vanderaerden, die derde werd in het algemeen klassement en vier etappes won, vertelde jaren later dat hij zich geflikt voelde door Trump. Vanderaerden werd in de afsluitende tijdrit door Atlantic City verkeerd gestuurd door de motards en verloor op die manier het zicht op de eindzege. “Ik ben er ingeluisd, zeker weten. Er moet een Amerikaan of een renner van een Amerikaanse ploeg winnen. America First hè, toen al.”

Een jaar later vond de twee editie van de Tour de Trump plaats. Deze keer bracht de Amerikaanse wielerronde de renners in elf ritten van Wilmington (North Carolina) naar Boston. LeMond was opnieuw van de partij, maar greep weer naast de eindzege. Deze keer was het de Mexicaan Raúl Alcalá die het eindklassement won. Alcalá zou de Noor Atle Kvålsvoll en zijn ploeggenoot Erik Breukink voorblijven. De Mexicaan zou de laatste winnaar van de Tour de Trump worden.

Eind 1990 kwam Trump namelijk nog meer onder vuur te liggen vanwege problemen met de belastingdienst en een naderend faillissement. Door de ophef rondom Trump had organisator Billy Packer moeite om andere sponsoren aan het wielerevenement te binden. Het antwoord bleek uiteindelijk simpel: exit Trump. Co-sponsor DuPont stapte daarna in het gat dat Trump achterliet.

De Tour DuPont kende daarna nog een aantal succesvolle jaren, maar in 1997 stierf de wedstrijd een stille dood. Trump zal er vermoedelijk niet wakker om hebben gelegen: de politicus wist niks van wielrennen. “Het is alsof ik naar mensen in een ruimteschip zit te kijken”, was een van zijn uitspraken over het spelletje.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.