Is de wielersport tegenwoordig schoon? Romain Bardet heeft zo zijn twijfels
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 13 november 2024 om 09:23

Is de wielersport tegenwoordig schoon? Romain Bardet heeft zo zijn twijfels

De wielercarrière van Romain Bardet loopt op zijn einde. De inmiddels 34-jarige Fransman zal na het Critérium du Dauphiné van 2025 afscheid nemen als profwielrenner. Reden voor Eurosport om al eens terug te blikken met Bardet. De ervaren klimmer is openhartig over de huidige staat van het wielrennen.

Romain Bardet kan terugblikken op een zeer succesvolle carrière. Zijn mooiste momenten beleefde hij in de Tour de France. In de drieweekse ronde won hij vier etappes, het bergklassement, stond hij twee keer op het eindpodium (2e in 2016, 3e in 2017) en in de voorbije Ronde van Frankrijk mocht hij ook (voor even) de gele trui aantrekken.

De renner van Team dsm-firmenich PostNL voelt echter dat het tijd is om zijn fiets aan de wilgen te hangen. “Ik heb alles wat ik wilde onderzoeken in deze sport, wel onderzocht. De laatste jaren kwam ik steeds vaker tot het besef: dit is niet voor eeuwig. Op bepaalde punten herken ik het wielrennen niet meer.”

Nieuwe vormen van doping? “Het zou me niet verbazen”
De wielersport lijkt na de donkere jaren negentig van de vorige eeuw (met onder meer de Festina-affaire) en de periode-Lance Armstrong in een beter vaarwater terecht te zijn gekomen, maar Bardet steekt voor niemand zijn hand in het vuur. “Het zou me niet verbazen”, reageert hij op een vraag over nieuwe vormen van doping. “Er wordt zoveel onderzoek gedaan, met als doel om de prestaties van renners te optimaliseren.”

Romain Bardet droeg in de voorbije Tour de gele trui – foto: Cor Vos

“We hebben tien jaar geleden veel beloftes gedaan, maar het is niet verwonderlijk dat er onderzoekers, teams en renners zijn die het ergens anders gaan zoeken. Er zal altijd de wens blijven om concurrentievoordelen na te streven. Het is net als met Ketonen. Zoals veel dingen, het staat open voor interpretatie. En omdat er geen duidelijke regels zijn, is het aan de interpretatie van een individu. In een ultracompetitieve sport, waarbij alleen de zege telt, moeten we niet verrast zijn door mogelijke afwijkingen.”

De drang naar perfectie leidt volgens Bardet tot een problematische situatie. “Ik vind dat het wielrennen in cultureel opzicht er slechter voorstaat dan toen ik prof werd. Dan heb ik het over hoe er nu wordt aangekeken tegen het gebruik van medicijnen. Ik vind dat we de strijd tegen doping nog verder moeten intensiveren. We hebben nood aan duidelijke juridische afspraken en kaders. De UCI of een andere organisatie moet daarin het voortouw nemen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.