Jonge renner Tuur Hancke overleed wellicht aan hersenvliesontsteking: hoe uitzonderlijk is dat?
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 28 november 2024 om 10:06

Jonge renner Tuur Hancke overleed wellicht aan hersenvliesontsteking: hoe uitzonderlijk is dat?

De Belgische wielerwereld werd eerder deze week opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Tuur Hancke. De nog maar 19-jarige ex-renner was kerngezond, maar voelde zich maandag grieperig en overleed in de nacht van maandag op dinsdag, wellicht aan een hersenvliesontsteking. Hoe uitzonderlijk is dat?

Aan het woord is Tania Desmet, medisch diensthoofd spoedgevallen aan de Universiteit van Gent. “Bij het merendeel wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus”, schetst ze in gesprek met Het Nieuwsblad. “In dat geval verloopt alles meestal goedaardig en kan je bijna van banale klachten spreken. Mensen zijn niet zwaar ziek en herstellen over het algemeen goed.”

Een hersenvliesontsteking kan in uitzonderlijke gevallen ook veroorzaakt worden door een bacterie. “Er zijn twee bacteriën die vrij frequent voorkomen: pneumokokken en meningokokken. Op zich is dat relatief goed te behandelen met antibiotica. Al kan je in de gevarenzone komen als je de pech hebt dat die bacterie niet enkel de hersenbanen prikkelt, maar ook in de bloedbaan terechtkomt. Dan krijg je een sepsis. Dat is ernstig en dramatisch. Je gaat in enkele uren achteruit. We lopen dan altijd achter op de feiten. En dat is wat er in dit verhaal gebeurd is.”

Zeldzaam
Dit komt echter zelden voor. “Het komt amper voor dat iemand zo snel getroffen wordt door een bacteriële ontsteking”, vult neuroloog Dimitri Hemelsoet aan. “De ontsteking heeft zich verspreid over heel het lichaam. Dat zorgt voor bloedvergiftiging en uiteindelijk voor hartfalen. Dat het zo snel ging, maakt dat we moeten nadenken of er geen onderliggende reden is zoals een aangeboren afwijking. Maar tot op heden is daar weinig over geweten.”

Daar komt nog eens bij dat de klachten overeen komen met die van de griep. “Je voelt je ziek. Hebt koude rillingen en spierpijn. Dat maakt het moeilijk om zelf te achterhalen wanneer het serieus is”, aldus Desmet. “Maar je moet letten op hoe je evolueert. Krijg je plots een versnelde ademhaling, een lagere bloeddruk of verhoogde hartslag, dan moet je dat in de gaten houden. Word je suf, kan je niet op je benen staan, val je flauw? Dat lijkt al niet meer op een gewone griep en dan moet je hulp zoeken.”

En waar moet je als buitenstaander rekening mee houden? “Bij klachten als spierpijn en rillingen, ben je vaak gerustgesteld. Maar wordt iemand plots toch veel zieker, raakt de persoon verward en heeft die een koude of klamme huid, dan moet je een arts contacteren.” Ook uitslag kan wijzen op iets ernstigs. “Maar dit soort uitslag is enkel alarmerend in de juiste context van een patiënt die al ziek is, en wijst vaak op het feit dat een patiënt afglijdt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.