Voorbeschouwing: Wereldbeker Dublin 2024 – Duels zonder Vandeputte, Alvarado en Casasola
Foto: Cor Vos
zondag 1 december 2024 om 13:45

Voorbeschouwing: Wereldbeker Dublin 2024 – Duels zonder Vandeputte, Alvarado en Casasola

Dit weekend reist het internationale crosscircuit af naar de Ierse hoofdstad Dublin, waar de tweede Wereldbekercross van het seizoen op de planning staat. Het is meteen ook een van de vier manches dit seizoen die niet in België of Nederland doorgaan en dus extra speciaal. Op Niels Vandeputte en de zieke Ceylin Alvarado na tekenen alle toppers van de eerste seizoenshelft present, dus wie trekt aan het langste eind? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Vorig jaar

Parcours

Een echte Ierse omgeving, zo wordt het parcours in Dublin genoemd door de organisatie onder leiding van Tomas Van Den Spiegel. Voor het parcours van deze manche is – net als in de vorige edities – gekozen voor het terrein van de Sport Ireland Campus, de uitvalsbasis van meerdere topsporten. Dus zeg maar wat Papendal is voor de Nederlandse topsport.

Het terrein ligt in een van de westelijke buitenwijken van Dublin. “We zitten hier een kwartier buiten het centrum”, licht Chris Mannaerts van Flanders Classics toe. “Er zitten hier heel veel federaties. De faciliteiten zijn echt indrukwekkend, de renners kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de topsporthal, en voor ons is het parcours op zo’n terrein veel gemakkelijker af te zetten. Het is een van de mooiste parcoursen in de Wereldbeker.”

Wat opvalt, is dat de omloop veel compacter is geworden, ten opzichte van de voorgaande edities. In het zuidelijke deel van het parcours geen lange verbindingsstukken meer, maar wel twee rugbyheuvels die dicht bij elkaar liggen op het grasterrein dat normaal gesproken gebruikt wordt voor veldlopen. Verder zijn er ook veel technische bochtjes. “Er is een stevige klim bijgekomen”, zegt Mannaerts. “Het is meer op de macht dan een technisch heuveltje.” Het zuidelijke deel huist nu ook de fanzone, waar de sfeer hoogtij moet vieren.

Via de materiaalpost en de balkjes gaan de renners naar het noordelijke deel van het parcours, waar de stroken wel langer en breder zijn. Vaak gaan deze ook licht oplopend. “Het is nog altijd een zware cross, met brede stroken en heel wat duw- en stampwerk. Het blijft ook een heel lange omloop, die dicht tegen de maximale grens aanligt.”


Programma en info

Locatie
Snugborough Road, Snugborough, Dublin

Publieksinformatie
Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar aan €20,5 per stuk via de website van de organisatie. Op de cross zelf zijn er ook tickets aan de kassa beschikbaar. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Website Wereldbeker

Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)
Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)


Favorieten mannen

Ondanks de vrees vooraf, kan de veldrit in Dublin uitpakken met een meer dan Wereldbeker-waardig deelnemersveld. Veel ploegen zijn dezer dagen op stage, maar dat maakt voor deze wedstrijd eigenlijk niet uit. Op seizoensrevelatie Niels Vandeputte na kiezen alle toppers er immers voor om alsnog de overzeese trip naar Ierland te maken voor deze manche.

Eli Iserbyt is plots de man in vorm – foto: Cor Vos

Volgens Chris Mannaerts, Cyclocross Manager bij Flanders Classics, is dat niet onlogisch. “De renners kunnen met het vliegtuig komen en vanaf de luchthaven is het maar een half uur. Dat draagt bij waarom ik Dublin een mooi Wereldbeker-verhaal vind. Ik heb de indruk dat de renners hier ook heel graag komen, en persoonlijk vind ik het ook een van de mooiste parcoursen die we hebben. Daarnaast is Dublin een hoofdstad die tot de verbeelding spreekt.”

We verwachten misschien nog het meest van Eli Iserbyt, die sinds zijn overwinningen van vorige week in Kortrijk en Antwerpen op een roze wolk lijkt te leven. Het wilde door allerlei omstandigheden in de eerste maanden van het seizoen niet lukken, maar sinds de opener van de Wereldbeker is hij wel bevrijd. “Dit gaat hem een mentale boost geven na alles wat hij al heeft meegemaakt. Hij is toch altijd keihard blijven werken en keihard blijven trainen om progressie te maken. We gaan de komende weken een herboren Eli Iserbyt zien”, stelde ploegmanager Jurgen Mettepenningen achteraf.

Natuurlijk won Iserbyt in Antwerpen en Kortrijk op eigen kracht, maar we mogen niet vergeten hoe belangrijk ploeggenoot Michael Vanthourenhout in die zeges was. Door slim het ploegenspel te spelen, wist de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal zijn medekopman twee keer te helpen bij het uitbreiden van zijn tot dan kleine voorsprong. Maar Vanthourenhouts honger is ook zelf groot. Wellicht dat hij in Dublin kan profiteren van de zware omstandigheden.

Sweeck weet weer wat winnen is – foto: Cor Vos

Wie daar iets tegenover moet kunnen zetten, is Laurens Sweeck. In het zand van Antwerpen was hij alles behalve slecht, maar een superdag zoals in de crossen van Merksplas of Niel, had de krachtige Kempenaar vermoedelijk ook niet. Sweeck heeft al bewezen dat als hij in zijn dagje is, hij dit seizoen iedereen aankan. Zelfs in zijn mindere winter van vorig seizoen, kwam hij in de modder van Dublin nog goed voor de dag. Wat moet dat dan niet geven met een Sweeck in zijn huidige supervorm?

Europees kampioen Thibau Nys kon de afgelopen twee weekends zijn topvorm van de weken voordien niet bevestigen, maar dat weet hij voor een groot deel aan zijn zandtechniek op het strand van Antwerpen en het niet alert genoeg rijden in de crossen van Hamme en Merksplas. In Dublin wordt het meer een omloop op de kracht, en dat moet de kopman van Baloise Trek Lions deugd doen. Zijn ploeggenoten Lars van der Haar en titelverdediger Pim Ronhaar zullen hetzelfde denken, want ook zij kwamen de afgelopen weken te kort.

Gezien de brede top dit veldritseizoen, is er ook een heel kransje met outsiders. We lichten daarvan zeker Toon Aerts uit, want hij mag voor het eerst sinds zijn comeback eind vorig seizoen op de eerste rij starten. In de overige Wereldbeker-manches bepaalt de stand van dit regelmatigheidsklassement immers de startpositie. Daarnaast houden we in de modder zeker ook rekening met Felipe Orts.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck
* Thibau Nys, Toon Aerts, Felipe Orts

Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)


Favorieten vrouwen

We betwijfelen of het bij de vrouwen even spannend zal worden. We zien sinds vorig weekend in die categorie een ongeziene dominantie van de kersverse Europese kampioene Fem van Empel. Meteen na het EK in Pontevedra vertrok de jonge wereldkampioene op stage, en daar lijkt ze wel nog tien keer beter van teruggekeerd. Terwijl de anderen op hun tandvlees zitten, begint een zeer frisse Van Empel aan de belangrijkste periode van de crosswinter.

Wat rijdt Van Empel enorm sterk rond – foto: Cor Vos

Bovendien kan ze in Dublin een belangrijke basis leggen voor een eventuele Wereldbeker-eindzege. Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat de Nederlandse sowieso de manche van volgende week in het Italiaanse Sardinië links laat liggen en misschien nog eentje extra, maar dat doet haast iedereen. Als ze voor de rest foutloos blijft, kan Dublin dus best een belangrijke cross voor haar worden. In haar huidige vorm verwachten we weinig problemen.

Tijdens de eerste weken van het crossseizoen mét Van Empel maar vooral de afgelopen weken zonder de wereldkampioene, waren het de duels tussen Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado die hoogtij vierden. Zij moesten bij de comeback van Van Empel aanschouwen hoe er aan niets aan haar te doen was bij de zandpassages. Dus zijn we extra benieuwd hoe de waardeverhoudingen dan uitpakken op een modderige en heuvelachtige omloop. Het is daarom jammer dat Alvarado door vermoeidheid moet passen voor Dublin. Maar wat kan Brand?

Maar sluit voor een podiumplaats ook de youngsters die bouwen aan de toekomst van de cross niet uit. Dan denken we aan de Luxemburgse Marie Schreiber, die in Antwerpen present was op het derde schavot. De Italiaanse Sara Casasola weet wat het is om op het podium te staan, maar ze deed dat nog nooit in de Wereldbeker. Nu zal ze dat ook niet doen, want zij vertoeft op trainingsstage in Spanje.

De Britse Zoe Bäckstedt en de Hongaarse Blanka Vas zijn al goed, maar zoeken kennelijk voorlopig nog naar hun allerbeste benen en moeten dat stapje extra zetten. Met hen zullen onder meer Annemarie Worst, Aniek van Alphen, Inge van der Heijden en het Belgische duo Laura Verdonschot en Marion Norbert Riberolle strijden om overige ereplaatsen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Marie Schreiber
* Zoe Bäckstedt, Blanka Vas, Annemarie Worst

Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)


Weer en TV

Zo’n ploeterpartij als een jaar geleden lijken we deze keer niet in Dublin te moeten verwachten. In de dagen voorafgaand aan de cross valt er wel regen, maar met zo’n 2 mm per dag valt het goed mee. Op zondag zelf komen de buien pas in de avond boven Dublin te hangen. Het is met 13 graden Celsius ook best aangenaam, al blaast de wind volgens Meteovista wel strak tot 4 Beaufort.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.