Vrijdag, de dertiende: 18-jarige Puck Langenbarg is de gloednieuwe veldritparel van Fenix-Deceuninck
Interview Op vrijdag om 13.13 uur lees je in onze winterse rubriek ‘Vrijdag, de dertiende’ een interview met een crosser of veldrijdster die in een van de weken voordien als dertiende is geëindigd. Dat loopt uiteen van de junioren meisjes tot aan de elite mannen, van C2-cross tot WK. Wat is het verhaal? Deze week de nummer dertien van de X2O Trofee in Baal: Puck Langenbarg.
Langenbarg stak voor de wielerfans voor het eerst haar neus aan het venster in 2023, toen ze Nederlands kampioene op de weg bij de junioren werd. In 2024 brak ze vervolgens door bij het grotere publiek. Ze prolongeerde namelijk haar Nederlandse titel op de weg, werd tweede op het NK tijdrijden, won de slotrit van de Watersley Ladies Challenge (2.Ncup) en werd in diezelfde ronde tweede in het eindklassement. Daarnaast behaalde Langenbarg afgelopen seizoen nog zeges in meerdere nationale koersen, een vijfde plek in de Ronde van Vlaanderen én, als klap op de vuurpijl, goud op het Europees kampioenschap op de weg.
Op het EK in het Belgische Hasselt was Langenbarg de snelste van een uitgedund peloton. Ze verwees de Duitse Messane Bräutigam en de Tsjechische Štěpánka Dubcová naar de plaatsen twee en drie. Op het WK veldrijden in Tábor werd Langenbarg vierde, op gepaste afstand van de top-3. Op het NK veldrijden bij de junioren schoot ze wel raak. De nog jonge Langenbarg staat door al deze prestaties te kennen als een van dé talenten van het Nederlandse wielrennen.
We spreken met Langenbarg na de veldrit in Baal, waar ze trouwens voor het eerst in het tenue van Fenix-Deceuninck in actie kwam. Bij dat team tekende ze een meerjarig contract. “Het was een goede cross. Tijdens het verkennen had ik meteen door het het mega zwaar was. Het is of naar beneden of naar boven hier. Maar ja, eigenlijk ging het hartstikke goed. Dat ik hier dertiende kan worden, tussen de elite, is erg mooi.”
Tussen ‘de groten’
Het is zeker een knappe prestatie van Langenbarg, nog meer als je weet dat dat soort crossen niet per se haar ding zijn. “Ik houd meer van de snellere crossen”, legt ze uit. “Te veel hoogtemeters moeten er ook niet in het parcours zitten voor mij. Op een snel parcours kom ik het beste tot mijn recht. Of in het zand, dat doe ik ook erg graag.”
Langenbarg maakte dit seizoen de overstap van de junioren naar de beloften. “Eigenlijk verandert er niet zo veel voor mij. Ik koerste vorig jaar al vaak tussen de elite vrouwen. Je moet je er gewoon op voorbereiden, je stelt je er anders op in. Ik weet dat ik met de groten ga moeten crossen, dus dan maak ik daar ook geen probleem van. Ik kom hier niet om te winnen, ik hoop gewoon een goede wedstrijden te rijden en er een goed gevoel aan over te houden.”
“Ik kijk tijdens en na de crossen natuurlijk wel wat naar de andere beloften. Al is dat ook maar dat, want het is een categorie van vier jaar. Sommige rensters zijn dus nog steeds een pak ouder dan mij.” Zo komt Langenbarg op de kampioenschappen onder meer Marie Schreiber en Zoe Bäckstedt tegen, twee rensters die zelfs bij de elite vrouwen op dit moment mee kunnen doen voor de prijzen.
Langenbarg: “Ik wil de weg en het veld blijven combineren”
Toch zit Langenbarg daar niet mee in. Integendeel zelfs, ze bekijkt het met een grote glimlach. Al zal dat misschien ook te maken hebben met haar recente overstap naar Fenix-Deceuninck. “Dat ik nu in dat tenue kan crossen, doet veel. Dan gaat het ineens wat makkelijker”, lacht ze. “Het is een heel mooie en grote ploeg. Als je in zo’n ploeg kan rijden, is dat top. Persoonlijk vind ik het echt fantastisch dat ik deze stap kan maken.”
“Natuurlijk wist ik het zelf al een tijdje. Als de ploeg het dan zelf communiceerde, was ik heel blij.” Dat Langenbarg talent heeft, hebben niet alleen de gebroeders Roodhooft gezien. Ook andere teams toonden interesse. “Ja, er waren er wel wat meer. Maar ik had meteen een goed gevoel bij Fenix-Deceuninck. Het is een ploeg met goede begeleiding, in de cross en op de weg. Ik wil dan ook beide disciplines blijven combineren. En dat kan hier.”
Rustig ontwikkelen
Dat het qua enthousiasme wel goed zit bij Langenbarg, is wel duidelijk. De superlatieven en bijvoeglijke naamwoorden blijven namelijk maar vallen als ze aan het spreken is. “Ik vind het fantastisch dat ik kan blijven crossen en rijden op de weg. Ik geniet echt van die combinatie. Ik ben ook blij dat ik al wat mensen ken. Met Puck Pieterse en Manon Bakker train ik altijd op woensdag. Die ken ik dus al goed. Dat is tof.”
“De andere rensters ken ik natuurlijk ook, maar gewoon van naam. Maar zij kennen mij nog niet”, zegt Langenbarg met de glimlach. “Of ik dit seizoen nog een aantal doelen heb gesteld? Nee, eigenlijk niet. Dat klinkt misschien gek, maar het enige waar ik nu mee bezig ben is ontwikkelen. Rustig ontwikkelen, rustig aan.”
Paardrijden en Mathieu van der Poel
Tot slot geven we nog mee hoe Langenbarg is begonnen met fietsen. Dat is namelijk een tof verhaal. Langenbarg deed vroeger namelijk aan een totaal andere sport; paardrijden. “Dat was mijn eerste passie. Mijn vader was echter een fietsenmaker. Op een dag, toen ik negen jaar oud was, had hij een racefiets voor mij meegenomen om eens te kijken of het iets voor mij zou zijn.”
“Ik vond het meteen fantastisch. Daarna heb ik het fietsen een tijdje gecombineerd met het paardrijden, maar dat was moeilijk. Je zit op een paard en dan weer op een fiets, dat is iets helemaal anders”, moest Langenbarg opnieuw lachen. “Mijn keuze ging naar fietsen. Ik ben dan terechtgekomen in een club in de buurt. Zo ben ik begonnen met fietsen.”
Zoals het elke jonge fietser betaamt, had ook Langenbarg enkele idolen. “Mathieu van der Poel stond op één, en als vrouw zijnde Anna van der Breggen. Later ben ik gaan opkijken naar Puck Pieterse. Dat ik dan nu met twee van die renners in de ploeg rijd, is bijzonder. Ik kijk nog steeds naar ze op. Wat zij doen, wil ik uiteindelijk ook.” Aan ambitie geen gebrek dus bij Langenbarg, al is het vooral belangrijk om haar nu tijd te geven om rustig te ontwikkelen.
Succes dit weekend, heren en vrouwen crossers. Dat de beste moge winnen. En bedenk: dertien is niet altijd een ongeluksgetal!
Profiel Puck Langenbarg
Naam: Puck Langenbarg
Land: Nederland
Leeftijd: 18 jaar
Categorie: Beloften vrouwen
Ploeg: Fenix-Deceuninck
Favoriete cross: Pfoe, lastig. Daar moet ik even over denken. Ik houd wel van crossen waar er veel zand ligt. Het is lastig om een cross te zeggen, maar laat ik voor Zonhoven gaan. Daar heb ik ook al eens gewonnen.
Als ik geen crosser was, was ik: Opleiding sport en bewegen. Stage op de basisschool om gymles te geven. Dit jaar maak ik die af en dan volgend jaar nog. Ook daarna wil ik nog door studeren. Fysiotherapie.
Carrièredoel: Ik denk dat iedere sporter wil wereldkampioene worden. Ik zeker ook. Of dat dan in de cross of op de weg is, maakt me niet zo veel uit.
Bijgelovig: Nee, eigenlijk niet. Ik heb het rugnummer 13 al eens gehad en dan heb ik het wel omgedraaid, zoals bijna iedereen dan doet. Maar ik denk niet dat ik bijgelovig ben. Mijn voorbereiding op een wedstrijd ziet er wel altijd hetzelfde uit. Ik doe alles op vaste momenten, dat is erg strikt. Als ik dat niet doe, geraak ik wel in de stress. Dan gaat het mis.
-
Interview Vrijdag, de dertiende: 18-jarige Puck Langenbarg is de gloednieuwe veldritparel van Fenix-Deceuninck
-
Interview Vrijdag, de dertiende: hoe vermoeidheidsklachten Larissa Hartog per ongeluk naar de cross brachten
-
Interview Vrijdag, de dertiende: Alicia Franck heeft na veel tegenslagen zicht op grote droom
-
Interview Vrijdag, de dertiende: Mads Pé Teunissen van Manen heeft fraaiste naam van het hele pak
-
Interview Vrijdag, de dertiende: Joris Nieuwenhuis, naast crosser ook gitaarspeler en vogelspotter
Om te reageren moet je ingelogd zijn.