Fietsen in de sneeuw? Met deze tips blijf je overeind
foto: Ties Wijntjes

Fietsen in de sneeuw? Met deze tips blijf je overeind

Fietstoerisme Zuid-Nederland en België werden vanochtend wakker in een witte wereld, want er is een flinke laag sneeuw gevallen. Dat klinkt misschien als een reden om de fiets te laten staan, maar met deze tips kan je ondanks de winterse omstandigheden er toch gewoon met de fiets op uit.

Banden(spanning)
Grip is het toverwoord in winters weer. Door de sneeuw wordt het wegdek een stuk gladder dan normaal, dus is het zaak zoveel mogelijk grip te winnen. Dat kun je logischerwijs doen met je banden want het is het rubber dat uiteindelijk contact heeft met het wegdek. Zo kun je kiezen voor bredere banden of banden met een ruwer profiel voor extra grip.

Nog makkelijker, is om je bandenspanning te verlagen. Door de lagere druk in je banden vervormen ze meer, wat voor een groter contactoppervlak zorgt. Met andere woorden: met lagere bandenspanning heb je meer grip. Zorg er ook voor dat je bandenspanning niet té laag is, want dan kun je ook weg gaan glijden.

Rem doordacht
Als de ondergrond glad is, is het belangrijker dan ooit om gedecideerd te remmen. Plotseling remmen kan ervoor zorgen dat een wiel blokkeert, waardoor het begint te slippen of je in het ergste geval valt. Daarom is het van belang nog aandachtiger te remmen dan normaal. Gebruik daarom altijd beide remmen tegelijkertijd, om te voorkomen dat een van beide banden gaat slippen. Zorg er daarnaast voor dat je plotseling remmen vermijdt.

Pas je snelheid aan
Dat laatste kun je doen door ervoor te zorgen dat je snelheid wat lager ligt. Dat is sowieso aan te raden, want dat vermindert de kans op onverwachte gebeurtenissen of bewegingen, waardoor je meer tijd hebt om te anticiperen. Zo zorg je ervoor dat je de kans op valpartijen minimaliseert.

Dat geldt al helemaal in bochten, want daar is de kans op glijpartijen het grootst. Des te meer van belang om niet te snel er doorheen te rijden, maar ook in de aanloop tijdig te vertragen zodat je genoeg ruimte hebt voor een lange remweg.

Bepaal vooraf je route
Grote kans dat de nodige wegen en ook fietspaden in je omgeving sneeuwvrij zijn gemaakt. Als er al een pak sneeuw ligt, is het aan te raden die wegen op te zoeken en de gladste wegen juist even te vermijden. Grote kans dat kleine paadjes en afgelegen wegen een stuk gladder zijn dan de wegen waar veel wordt gereden en zout wordt gestrooid.

Kies de juiste versnelling
Niet te snel én niet te traag; dat is het devies wat betreft je versnelling als de ondergrond glad is. Het is goed om ritme te houden want een constante beweging zorgt voor balans, maar je wil ook niet te wild bewegen. Enerzijds wil je dus niet te veel bewegen want dat kan voor instabiliteit zorgen, maar bij een te grote versnelling moet je veel kracht zetten en kan je achterwiel gaan slippen. Zoek dus de perfecte middenweg waarbij je balans en stabiliteit behoudt.

Zet je zadel lager
Wil je zeker zijn van je zaak? Dan kun je je zadel wat lager zetten. Dat zorgt ervoor dat je zwaartepunt lager komt te liggen, wat je balans vergroot. Tevens kun je dan makkelijker met je voeten bij de grond, mocht je toch je balans verliezen of als je fiets dreigt weg te slippen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.