Vijf tips om ook in de winterse kou warm te blijven op de fiets

Vijf tips om ook in de winterse kou warm te blijven op de fiets

Fietstoerisme Het is al even winter in Nederland, maar na een milde jaarwisseling begint het steeds kouder te worden. Dat hoeft niet gelijk een reden te zijn om de fiets te laten staan, want met de juiste tips kan het ook in de kou prima toeven zijn op de tweewieler. WielerFlits zet enkele tips op een rij om ook in de winter warm te blijven op de fiets.

De juiste kleding
Het is nogal logisch, maar de juiste kleding is het belangrijkste om in de winter warm te blijven op de fiets. Daarbij is het van belang om gebruik te maken van verschillende lagen kleding. Zo kan je gaandeweg nog je kledingkeuze wijzigen in veranderende omstandigheden. Tevens hebben de verschillende laagjes allemaal hun eigen functie.

De onderlaag, thermokleding of een ondershirt, moet strak op de huid zitten om zo je zweet op te vangen en dit te transporteren. Zo houdt je niet onnodig vocht vast waardoor je af zou koelen. De middenlaag moet dan weer zorgen voor warmte en isolatie, bijvoorbeeld een dik jack. Tot slot is er de derde laag, die bestaat uit een wind- en of waterdicht jack om te zorgen dat je niet afkoelt door wind of regen. Uiteraard kan je naar gelang nog meer laagjes toevoegen.

Houd je uiteinden warm
Evengoed is het van groot belang je handen en voeten goed warm te houden. Deze delen van je lichaam, je uiteinden, koelen namelijk het snelst af. Dit zijn dus ook punten waar je snel warmte kan verliezen in koude omstandigheden.

Zorg dus voor goede handschoenen die isoleren maar idealiter ook winddicht zijn. Dunne wollen handschoenen zitten misschien lekker, maar zullen als er een koude wind staat niet veel doen om je handen warm te houden. Om je voeten warm te houden kan je dan weer overschoenen gebruiken, die er voor praktisch alle omstandigheden zijn. Ga niet opeens meerdere lagen sokken dragen, want als je voet té strak in je schoen komt te zitten gaat dat de bloedsomloop beperken, waardoor je voeten ook gaan afkoelen.

Zet een muts of hoofdband op
Nog een specifiek lichaamsdeel om warm te houden, is je hoofd. Je kan via je hoofd namelijk tot maar liefst 40% van je lichaamswarmte verliezen. Als een muts te warm is, bijvoorbeeld omdat je veel haar hebt, dan kan je ook kiezen voor een hoofdband om in ieder geval je oren te beschermen tegen de kou.

Draag een bril
Het doet misschien niet héél veel voor je thermoregulatie, maar toch is het altijd aan te raden in de winter een bril te dragen. De kou kan ervoor zorgen dat je meer traanvocht gaat produceren, wat je zicht kan beperken en simpelweg irritant kan zijn. Is het écht koud, dan kan de kou zelfs schade aan je ogen veroorzaken. Een bril houdt de koude wind tegen, waardoor dat een stuk minder snel zal gebeuren.

Warmtepads
Ben je een echte koukleum? Dan kunnen warmtepads uitkomst bieden. Je kan ze in je handschoenen stoppen om je handen langere tijd warm te houden, maar je kan ze ook meenemen om tussendoor tijdens een korte stop even op te warmen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.