Minister dreigt met kort geding tegen politiebonden
zaterdag 27 juni 2015 om 19:46

Minister dreigt met kort geding tegen politiebonden

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft de politiebonden gesommeerd hun geplande acties tijdens de Ronde van Frankrijk te annuleren. Doen ze dat niet, dan spant Van der Steur samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een kort geding aan. Het tweetal heeft dat volgens het ANP middels een brief aan de bonden laten weten.

Politiemensen en rijksambtenaren kondigden vorige week aan dat ze tijdens de eerste twee etappes van de Tour de France actie gaan voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Op zaterdag 4 juli willen ze de proloog vertragen door tussen 13:00 en 14:00 op het parcours te fietsen. De proloog gaat om 14:00 van start. Een dag later wil de politie op de Erasmusbrug in Rotterdam de reclamekaravaan tot stilstand te brengen voor een verkeerscontrole.

Maandag volgt nog een gesprek over de geplande acties van de politiebonden. De bonden laten weten daarna een besluit te nemen.

RIDE Magazine
30 Reacties
27-06-2015 19:48
Staken tijdens een sportevenement/wedstrijd. Dit is in 2012 bepaald. Echter, Feyenoord wilde mei jongstleden ook een kort geding aanspannen om de wedstrijd tegen Vitesse toch doorgang te laten vinden, maar zag daar na juridisch advies vanaf.
27-06-2015 20:00
die reclame caravaan controle kan ik snappen, zo lang ze de koers maar niet blokkeren
maar op het parcours gaan fietsen vind ik volstrekt onacceptabel.
27-06-2015 20:18
Ik vind het ruiken naar machtsmisbruik. Als jij of ik wil staken en daarom op het parcours willen gaan fietsen worden we er gewoon keihard afgeknuppeld door, jawel, de politie....
27-06-2015 20:21
Met stakingsacties tijdens grote publieksevenementen verlies je elke vorm van steun. Gezien de kans op verstoring van de openbare orde is de kans groot dat het verboden wordt.

Sowieso zou ik fietsen op het parkoers door rijksambtenaren afraden, ze zouden dan zomaar het doelwit kunnen worden van alle zooi die de reclamekaravaan eerder het publiek ingegooid heeft.
27-06-2015 20:23
Het is zeer zeker belangrijk om politiemensen, leraren en mensen in de zorg meer geld te geven. De basis van een gestructureerde samenleving. Om hier de Tour voor te gebruiken... Kan absoluut niet. Zeker gezien de 'internationale' problemen. Buiten dat komt de Tour de komende tien jaar dan niet meer in Nederland. Gelukkig hebben we de Giro nog...
27-06-2015 20:29
Onder de agenten is totaal geen draagvlak voor deze actie. Een goede vriend van mij is agent in Utrecht en die vertelde dat het grootste gedeelte van de agenten hier helemaal geen zin in heeft. Het is de vakbond die het over doet komen als een actie waar iedereen aan mee gaat doen. Zijn verwachting is dat er helemaal niets gaat gebeuren.
27-06-2015 20:34
Quote:
Gezien de kans op verstoring van de openbare orde is de kans groot dat het verboden wordt.

Het ligt er maar net aan wát de acties inhouden. Als ze op het terras gaan zitten is bovenstaande best mogelijk, als ze alleen een karavaan tegenhouden op een brug ergens valt dat allemaal reuze mee.

Maar misschien dat dit een beter resultaat geeft ;)
27-06-2015 20:35
An sich, en dat heb ik ook verdedigd vanaf het begin, vind ik het prima en slim dat de politie een evenement als de tour aangrijpt om hun punt en belang in de maatschappij duidelijk te maken. Daarnaast ben ik ook voorstander van een naar behoren betaalde politie omdat ze gewoon belangrijk, gevaarlijk en lastig werk doen wat de meesten niet durven of kunnen.

De precieze invulling begint onderhand een beetje vaag te worden alleen, mij is uit alle berichten niet duidelijk wat nou waar precies en hoe gedaan gaat worden. 1 duidelijk statement met een 'ijskoude' uitvoering zou me het best bevallen. Nu lijkt het steeds meer op iets 'halfgaars' uit te gaan draaien en dat vind ik dan weer minder sterk.

@Reusjen > Interessant, dat zou dan weer een 'staking binnen de staking' kunnen gaan worden.

'Sowieso zou ik fietsen op het parkoers door rijksambtenaren afraden, ze zouden dan zomaar het doelwit kunnen worden van alle zooi die de reclamekaravaan eerder het publiek ingegooid heeft.'

Vind ik een prima inzicht van de werking van de mens, ik vermoed echter dat de karavaan niet de proloog gaat doen toch?
27-06-2015 20:47
Maar die eerste etappe op de Erasmusbrug de reclamekaravaan tegenhouden kan niet eens. Ze willen op beeld komen, maar de reclamekaravaan komt nooit op tv, wat dus tot gevolg heeft dat zowel de tv beelden als de koers wordt uitgesteld.
27-06-2015 20:52
Daarom dacht ik dan ook dat het hele idee was om het peloton 1 minuut staande te houden dan wel een iets van de gehele Brouwersdam vol jutenbakken zetten om daar een afgrijselijk 'whoop, whoop'-sound te produceren. Wanneer je actie voert moet er wel iets gebeuren natuurlijk.
27-06-2015 20:55
Reusjen, dat vind ik mooi om te horen. Dus de bonden zitten er achter. Gezond verstand heerst dus ook nog bij de politie. Fijn!
27-06-2015 20:59
Vandaag de schitterende Pelotonstocht van de Tour de Rotterdam gereden onder begeleiding van veel politie. Niemand sprak ook maar een klein beetje uit de aangekondigde acties te steunen. Dit sluit aan wat ik afgelopen week ook van het 'blauw' uit mijn eigen omgeving hoorde. Slechts een klein, als recalcitrant bekendstaand deel van het korps zou overwegen om gehoor te geven aan de oproep van de bonden.

Het laatste woord is allicht nog niet gezegd en gezwegen, maar mij is op het hart gedrukt om erop te vertrouwen dat de acties er niet komen. Althans niet in de aangekondigde vorm.
27-06-2015 21:03
@Romans Vainsteins
'Daarnaast ben ik ook voorstander van een naar behoren betaalde politie omdat ze gewoon belangrijk, gevaarlijk en lastig werk doen wat de meesten niet durven of kunnen.'

Je denkt toch niet dat ze de hele dag boeven aan het vangen zijn? Het grootste deel van de werkzaamheden zijn noch belangrijk, noch gevaarlijk, noch lastig.
Daarnaast vraag ik me af op basis waarvan jij veronderstelt dat men niet naar behoren betaald wordt. Ze verdienen minimaal een modaal salaris, dat lijkt mij redelijk.
27-06-2015 21:09
Het zou de politiebond APC sieren een ludieke publieksvriendelijke actie te bedenken. Door wederom de sportliefhebbende burger te pakken verliest deze bond al haar credits. Ook van aangesloten agenten overigens. Die staan compleet voor paal voor het oog van de wereld. Daarbij, als je geen publieksvriendelijkere actie kunt bedenken dan dit, heb ik er eerlijk gezegd al helemaal geen vertrouwen in dat deze bond capabel genoeg is om tot een betere CAO te komen..... Terwijl de agenten dat zeker verdienen.
27-06-2015 21:16
mmm, de minister en de bonden onderhandelen al maanden over een nieuwe politie-CAO. De bonden willen actie voeren om die onderhandelingen onder druk te zetten. Vervolgens wil diezelfde minister die acties verbieden. Beetje vreemde gang van zaken.

Ik denk dat de minister weinig succes zal hebben bij de rechter, immers ook de politie heeft recht om te mogen staken/actie voeren voor een betere CAO. Net zoals iedere beroepsgroep in Nederland. De rechter zal de acties alleen verbieden als de openbare veiligheid in het geding is en ik denk niet dat bij de aangekondigde acties daar sprake van is.

Wel ben ik van mening dat die aangekondigde acties van de bonden not done zijn. Waarom een binnenlands conflict op de internationale kaart zetten. Wat hebben Belgen, Fransen etc. te maken met het feit dat de Nederlandse politie nog geen nieuwe CAO hebben?
27-06-2015 21:29
Hein Jan
Denk ook niet dat ze de hele dag boeven vangen. Gelukkig maar, want dan zou het percentage criminelen wel heel hoog zijn. Maar als er dan iets gebeurt, kan je je niet om gaan draaien en wegkijken of de boel op je mobiel gaan vastleggen zoals de burger doet. Nee.. je moet ingrijpen, en gewapend of niet, ik kan daar wel respect voor opbrengen. Kijk anders voor de lol eens van die filmpjes die bv het korps van Rotterdam opload om te laten zien wat voor werk ze ook doen ipv lullige boetes uitschrijven.

De actie keur ik daarentegen niet goed met de reden die de mus van de maasstad naar voren brengt.
27-06-2015 21:51
Uitfluiten kan ook, de fox 40 gaat lekker hard.
27-06-2015 22:04
De politie die staakt (en dus ambtenaar buiten functie is), behoort toch aangepakt te worden door de politiemensen in functie, wanneer zij de Tour verstoren?
27-06-2015 22:34
Heeel veel eieren de komende week in de zon laten rijpen, en dan tegen deze dwarspissers in uniform gooien? Wij dulden hier geen griekse mentaliteit!
Laten ze zich maar op de veiligheid concentreren met al die wantoestanden tegenwoordig op de wereld.
27-06-2015 22:46
@ omhoog 73
Op welke veiligheid moeten ze zich concentreren dan ? Mensen die met eieren gooien ?
27-06-2015 22:52
Dat hoeft dan niet wanneer ze o.a de terroristen in de gaten houden Ti-Raleigh.
Je hebt het nieuws toch wel gevolgd afgelopen 2 dagen? En er was laatst toch ook een duitse klassieker afgelast door van die gekken die de boel wilden saboteren. Dus daarom heb ik liever dat ze (politie) hun werk doen inplaats van nog meer chaos te creeeren!
27-06-2015 23:21
Ik vind staken onacceptabel en zwak. Mensen die niets te maken hebben met de problemen zijn de dupe.
27-06-2015 23:42
Omhoog, daar wil je niet aan denken.. dan liever dat protest. Je houdt je hart vast, maar de tijd dat Nederland aan de beurt is door een (paar) gek(ken) komt ook dichter en dichterbij ben ik bang. Neem aan dat er hoe dan ook al duizenden agenten rond zullen lopen. Waarvan een groot gedeelte onopvallend.
28-06-2015 00:32
Ik heb niet zo heel veel verstand van stakingen en het juridische systeem erachter.
Maar een dergelijke staking als over het parcours gaan, een afgezet stuk weg, komt toch meer over als een protestactie? En voor een protest moet je volgens mij netjes een vergunning aanvragen? Daar heb je dan weer recht op, maar de burgemeester die hem afgeeft kan daar weer restricties aan geven, zoals protesteren op een achterafveldje op een bedrijventerrein.

Mocht de staking niet een vorm van protest zijn, dan hebben ze toch helemaal niks te zoeken op het parcours. Stakende agenten die zijn op dat moment niet in functie en moeten er gewoon afgehaald worden.
Kan me ook voorstellen dat ze kwaad bloed zetten bij het publiek langs de weg en dat zal het er ook niet relaxter op maken.
Als ik een staking wil houden en op het parcours ga lopen word ik er ook met harde hand afgehaald (en terecht). Zoals iemand eerder al aangaf, verkeerd stukje machtsmisbruik voor verder helemaal geen verkeerde zaak.

Hoop van harte dat het uiteindelijk mee zal gaan vallen zaterdag en zondag
28-06-2015 01:23
@hein jan

Waar baseer jij op dat de politie het grootste gedeelte van hun werktijd aan nietszeggende klusjes besteedt ? Zoals ik al zei ken ik mensen vanuit dat werkveld behoorlijk goed en ik hoor dus ook regelmatig Hoe het er aan toe gaat.
En geloof mij maar, de reden dat er niks met jou fietsendiefstal aangifte gedaan wordt, is dat de prioriteit ligt bij de zwaardere misdaad. En dat gaat er dagelijks behoorlijk heftig aan toe. Zeker op het mentale vlak, van een reanimatie naar een vechtpartij naar een ongeluk, een burenruzie of een lijkvinding enzovoort. Als buitenstaander zie je niks van wat ze allemaal doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.