maandag 29 juni 2015 om 17:23
Minister Van der Steur naar rechter om politieacties te stoppen
Minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb stappen naar de rechter om de aangekondigde acties van politievakbonden tijdens de start van de Tour de France te laten verbieden. De politiebonden maakten vorige week bekend het Grand Départ te willen verstoren om aandacht te vragen voor een nieuwe cao.
Het besluit om naar de rechter te stappen is genomen nadat de bonden lieten weten de actie te willen voortzetten, meldt RTL Nieuws. De politie is van plan om komende zondag de tweede etappe van de Tour de France te vertragen. In de rit van Utrecht naar Neeltje Jans willen de rijksambtenaren op de Erasmusbrug in Rotterdam een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie om een beter cao-bod af te dwingen bij minister Van der Steur.
Voelt voor mij als onenigheid met eigen buren en daarom een bruiloft in een dorp verderop gaan verzieken. Wat kunnen die mensen er aan doen....
Gewoon chantage, ik houd er niet van.
Ik blijf het wel een erg onsympathieke actie vinden. Deden de belgische boeren beter!
In de rit van Utrecht naar Neeltje Jans willen de rijksambtenaren op de Erasmusbrug in Rotterdam een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan.
In feite is dit dus geen staken, maar gewoon doen wat ze moeten doen. Wel op een ongelukkig moment.
de minister zorgt dat de openbare orde wordt gehandhaafd
Die blijft ook gehandhaafd als wat automobilisten uit de reclame-karavaan moeten blazen en hun rijbewijs moeten laten zien.
Maar het recht op staken lijkt mij iets anders dan het recht op de boel ontwrichten.
Van belang is wat de feitelijke gevolgen zijn van de acties. Van een verkeerscontrole raakt de maatschappij niet ontwricht.
remco2103 - 29 juni 2015 om 17:44 - Bewerkt op 29 juni 2015 om 17:47
Quote:
In de rit van Utrecht naar Neeltje Jans willen de rijksambtenaren op de Erasmusbrug in Rotterdam een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan.
In feite is dit dus geen staken, maar gewoon doen wat ze moeten doen. Wel op een ongelukkig moment.
Quote:
de minister zorgt dat de openbare orde wordt gehandhaafd
Die blijft ook gehandhaafd als wat automobilisten uit de reclame-karavaan moeten blazen en hun rijbewijs moeten laten zien.
Quote:
Maar het recht op staken lijkt mij iets anders dan het recht op de boel ontwrichten.
Van belang is wat de feitelijke gevolgen zijn van de acties. Van een verkeerscontrole raakt de maatschappij niet ontwricht.
Ad1: Het lijkt me sterk dat het tourparcours openbare weg is wanneer de tourkaravaan over de route gaat en in het verlengde daarvan lijkt het me ook sterk dat er een vermoeden is dan de bestuurders van alle karavaanauto's beschonken zijn.
Ad2/3: De openbare orde wordt wel degelijk verstoord door een dergelijke actie. Het parcours moet evt. verlegd worden (al zouden ze dan elders gaan controleren) met alle gevolgen voor het verkeer, toeschouwers, journaille etc. van dien; ook is er de mogelijkheid van ongelukken door de plotselinge grootscheepse controle en een potentieel risico voor de renners, evenals de mogelijkheden van financiële en organisatorische ongemakken van de zendgemachtigden.
Daarnaast is het gebash op de politie hier redelijk lachwekkend. Zonder politie zou een dergelijk festijn als de Tour geeneens plaats kunnen vinden. Een beetje dankbaarheid ipv alleen aan het eigenbelang denken zou dus wel op zijn plaats zijn.
Dan zijn er wat vertragingen...nou, nou. Poeh poeh. Wat een enorme first world struggles vanuit onze luie stoelen hebben we toch.
Dat is ook niet de kwestie. Het gaat hier om de proportie: is het terecht dat de politie dit middel kiest (in afweging tot de eventuele gevolgen) of kan de politie ook een ander (stakings)middel inzetten dat leidt het bereiken van haar doelstelling?
Mij lijkt het dat de politie maximale aandacht wil en deze nu al krijgt (=doelstelling). Dit middel gaat de minister echt niet over de streep trekken als het gaat om bv loonsverhoging (= een eis in de CAO-onderhandelingen).
Wat is er dan precies mis met de huidige arbeidsvoorwaarden?
Het zou hun sieren als ze het zelf afblazen, ze hebben hun doel (maximale media-aandacht in Nederland) al bereikt. Of denken ze werkelijk dat de televisiekijkers uit Zuid-Amerika, Tsjechie of pak hem beet Griekenland zich in eigen land hard gaat maken voor het lot van die arme agenten uit Nederland na het zien van de bizarre tv-beelden??
En ook best een grappig gezicht als de reclamekaravaan wordt gecontroleerd. 'Zo meneer legt u maar eens uit waar die 10.000 jumbopetjes in uw achterbak vandaan koemen'.
Het lijkt me sterk dat het tourparcours openbare weg is wanneer de tourkaravaan over de route gaat en in het verlengde daarvan lijkt het me ook sterk dat er een vermoeden is dan de bestuurders van alle karavaanauto’s beschonken zijn.
Een kortdurende wegafzetting tornt niet aan het eigendom van die weg. Er hoeft trouwens geen redelijk vermoeden van beschonken toestand te zijn om iemand te laten blazen als er een reden is om ze staande te houden. Dan maak je er bijvoorbeeld een verkeerscontrole van. Dat is de politie trouwens ook van plan: ''Daarom willen de bonden zondag op de Erasmusbrug in Rotterdam de reclamekaravaan staande houden voor een verkeerscontrole. Die controle stopt pas als in de live-uitzendingen op radio en televisie duidelijk is dat de renners stilstaan vanwege een actie van de politie.''
De openbare orde wordt wel degelijk verstoord door een dergelijke actie. Het parcours moet evt. verlegd worden (al zouden ze dan elders gaan controleren) met alle gevolgen voor het verkeer, toeschouwers, journaille etc. van dien; ook is er de mogelijkheid van ongelukken door de plotselinge grootscheepse controle en een potentieel risico voor de renners, evenals de mogelijkheden van financiële en organisatorische ongemakken van de zendgemachtigden.
Hoe groot is die karavaan denk je? En maakt het uit of politie mensen tegenhoudt of dat boeren dat doen?
Los van bovenstaande vind ik het nogal sneu om tijdens zo'n evenement je gelijk te halen. Deze actie, is net als vele voorgaande, totaal niet doeltreffend. Wat de politie zou moeten doen als actie is om voor lichte (verkeers)overtredingen geen boete meer uit te schrijven. Dat raakt de beleidsbepalers tenminste. Iedereen zaterdag wildplassen in Utrecht!
Op mij komt dit idee vooral over alsof iemand met een hoge functie bij het ACP denkt het licht te hebben gezien, deadset op juist deze actie, zonder de consequenties te overzien. Typisch geval van IQ van een visstick.
Loon is al vier jaar bevroren, politie is nooit gecompenseerd voor afschaffing van 'functioneel leeftijdsontslag' (agenten mochten eerder met pensioen, wegens zwaar werk) en ook niet gecompenseerd voor alle ingrijpende reorganisaties.
Daarnaast willen de bonden dat er meer personeel wordt aangenomen omdat mensen nu erg veel onregelmatige diensten en nachtdiensten moeten draaien.
Dat waren de belangrijkste punten, volgens mij. Ik weet niet zo goed wat ik van de actie vind, niet alle werknemers bij de politie zijn het er mee eens heb ik van een vriend die agent is gehoord, maar de klachten vind ik niet onterecht.
Over het wel of niet toestaan van de staking door de rechter even kort. Dit is een arbeidsrechtelijk recht dat iedere in Nederland werkende persoon onder omstandigheden heeft. Daarin is echter niet alles toegestaan. Daarbij hangt het van de omstandigheden van het geval af. In dit geval heeft een ander, namelijk de organisatie en gemeente, er zoveel hinder van, dat de rechter zal gaan verbieden.
Buiten dat heb ik bijzonder weinig begrip voor die acties van de politie. Ze kosten ons allemaal bakken met geld. Denk maar even aan de verkeersopstoppingen die ze veroorzaakten. Niet om iemand te schofferen, maar die gasten verdienen gewoon voldoende voor wat ze doen. Halve dagen rondrijden hoeft niet overgewaardeerd te worden