Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2010
Op zaterdag 20 maart wordt de 101e editie van Milaan-San Remo verreden. Zoals altijd is dit de eerste echte wielerklassieker van het seizoen. Er zijn al veel schermutselingen geweest in onder andere Qatar, rond de Middellandse Zee en in het slechte weer van België. Ook liggen er al drie wedstrijden van de wereldkalender achter de rug: de Tour Down Under (André Greipel), Parijs-Nice (Alberto Contador) en de Tirreno-Adriatico (Stefano Garzelli). Maar nu zal het echte werk in het Noorden van Italië beginnen.
Dit jaar staan er veel vraagtekens boven de wedstrijd van Milaan naar San Remo. De nummer één van vorig jaar (Mark Cavendish) is nog niet goed in vorm en de nummer twee (Heinrich Haussler) doet uiteindelijk helemaal niet mee door een knieblessure. Ook tweevoudig winnaar Oscar Freire is nog niet echt in zijn goede doen na ziekte bij het begin van de Tirreno-Adriatico. Verder is misschien de vraag hoe Lance Armstrong zich zal houden bij zijn tweede deelname aan de koers.
Historie
Milaan-San Remo heeft een rijke historie met vele grote winnaars. Hieronder waren drie Nederlanders: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper(1985). De laatste jaren staat La Primavera voornamelijk bekend als sprintersfestival, maar dit is ook niet elk jaar een feit. Zo won Paolo Bettini in 2003, verraste Filippo Pozzato in 2005 en was de Zwitserse boemeltrein van Fabian Cancellara in 2008 op volle toeren.
In 2009 was er een razend spannende finale. Het was vorig jaar een traditioneel koersverloop met een vlucht van elf renners, waaronder Maarten Tjallingii. Op de Poggio probeerden nog enkele renners, waaronder Davide Rebellin en Filippo Pozzato, ten strijde te trekken, maar uiteindelijk werd het toch een massasprint in de starten van San Remo.
In de laatste honderden meters leek er toch nog een verrassing te komen. Heinrich Haussler ging op grote afstand van de meet aan om de spurt aan de trekken voor Thor Hushovd. De Noor liet echter het gat vallen en het leek erop dat zelfs de supersprinter Mark Cavendish niet meer over de Australische Duitser heen kon komen. Haussler keek echter één keer te veel achterom en Cavendish won zo de spurt met een bijna onzichtbaar verschil. Niemand had verwacht dat de Brit de Poggio zou overleven, maar op deze manier beantwoordde hij zijn criticasters.
Parcours
Het parcours van deze editie van Milaan-San Remo is identiek aan dat van 2009. De wedstrijd zal 298 kilometer lang zijn en in de eerste koershelft is de Passo di Turchino het enige obstakel. Daarna volgt Le Manie na 204 kilometer wedstrijd. De finale is dan echter nog ver weg. Die wordt op ongeveer vijftig kilometer voor de streep ingeluid door de drie capi, de Capo Melo, de Capo Cervo en de Capo Berta.
Het echte slotstuk komt bij de Cipressa, met de top op 22,1 kilometer van de streep. De eerste aanvallen van waarschijnlijk de tweede kopmannen zullen wellicht hier komen, al gebeurt het zelden dat iemand vanaf de Cipressa weg kan blijven. Na de top van die heuvel volgt 12,2 kilometer naar de voet van de Poggio di San Remo. Deze lastige pukkel is 3,7 kilometer lang met een stijgingspercentage van gemiddeld 3.7 procent en die stijging gaat tot maximaal acht procent. De aanvallers zullen dan ook flink moeten knallen om hier weg te komen.
De Poggio zelf is niet zo lastig, maar is vooral een probleem omdat hij zo ver in de koers ligt en dat de top ook op maar 6,2 kilometer van de streep ligt. Na de top is eerst nog een gevaarlijke afdaling, waar nog veel risico’s genomen zal worden door de aanvallers. Hier is het altijd de vraag: wordt het een vluchter of wordt het een sprinter? De finish ligt de laatste jaren niet meer op de traditionele Via Roma, maar is al een tijdje geleden verplaatst naar de Lungamaro Italo Calvino vanwege wegwerkzaamheden. Er wordt echter daar nu nog steeds geëindigd.
Favorieten
Veel sprinters hebben dit jaar al laten zien in goede vorm te zien. Daniele Bennati is al het hele jaar goed en heeft ook nog eens een sterke ploeg mee naar Milaan. Vincenzo Nibali, Franco Pellizotti, Roman Kreuziger en Manuel Quinziato zouden de Italiaan naar de streep kunnen loodsen. Ook in de Tirreno-Adriatico bekroonde Bennati al een keer het werk van zijn ploeg Liquigas. Ook Tom Boonen start met een zege in Tirreno-Adriatico en een goede ploeg. Sylvain Chavanel, Matteo Tossato en Marco Velo proberen hem op sleeptouw te nemen. Alessandro Petacchi heeft wat meer ervaring in La Primavera, hij won al eens en werd al tweede. Ook hij heeft met Danilo Hondo, Mirco Lorenzetto en Francesco Gavazzi een sterke ploeg mee.
Thor Hushovd is in een sprint na een lange zware wedstrijd ook zeker kanshebber, al heeft de Noor een lastig voorjaar gehad. Eerst was hij ziek en in Kuurne-Brussel-Kuurne kreeg hij een hongerklop. Tyler Farrar begon dit jaar niet zo voortvarend als vorig jaar, maar was in de Omloop Het Nieuwsblad wel dicht bij de zege. Ook behaalde hij ereplaatsen in de Tour of Qatar, Tour of Oman en de Tirreno-Adriatico. Oscar Freire heeft vroeg in het jaar wel al drie zeges geboekt. Toch liep het voorjaar van de Rabobank-renner een beetje in de soep door ziekte bij de start van de Tirreno. Hij won wel al twee keer in San Remo.
De winnaar van vorig jaar, Mark Cavendish, mag zeker niet buitenspel gezet worden. De renner van het Isle of Man is nog geen schim van de sprinter die hij vorig jaar was, hij is nog steeds razendsnel en heeft in de Tirreno de nodige kilometers opgedaan. Het zal echter een stunt zijn als hij opnieuw wint op de Lungamaro Italo Calvino. Een andere kanshebber is Astana-renner Allan Davis. Verder neemt Edvald Boasson Hagen een speciale plaats in, de jonge Noor kan het doen in de massasprint, maar ook zeker in een klein groepje.
De aanvallers die de meeste kansen hebben zijn ongetwijfeld Philippe Gilbert, Fabian Cancellara en Filippo Pozzato. De laatste twee waren in de lenteklassieker al eens succesvol. Gilbert was dé man van het afgelopen najaar. Nu hoopt de man van Omega Pharma dit door te kunnen zetten naar het voorjaar en te beginnen met schitteren in Milaan-San Remo. Cancellara was nog niet zo actief dit jaar, maar hij heeft op deze wedstrijd opnieuw zijn zinnen gezet na een verloren voorjaar in 2009. Pozzato heeft zich in de Tirreno-Adriatico al in de kijker gereden door aanvallend te rijden. Kan hij zijn verrassende overwinning van vijf jaar geleden herhalen?
Stefano Garzelli heeft de afgelopen week laten zien dat hij zijn winnaars-instinct op zijn oude dag nog niet verloren is. Op wilskracht en met een goed sprintje in de benen wist hij op de slotdag de leiderstrui in de Tirreno over te nemen van Michele Scarponi. Ook was hij op de korte klimmetjes één van de besten en dat biedt perspectief. Anderen die goed uit de Italiaanse rittenkoers zijn gekomen zijn Astana-renners Enrico Gasparotto en Maxim Iglinsky.
Favorieten volgens Wielerflits
**** Daniele Bennati
*** Tom Boonen, Alessandro Petacchi
** Tyler Farrar, Thor Hushovd, Philippe Gilbert
* Oscar Freire, Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Filippo Pozzato
Om te reageren moet je ingelogd zijn.