Andere tactiek voor LottoNL-Jumbo
foto: Sirotti
zondag 5 juli 2015 om 19:43

Andere tactiek voor LottoNL-Jumbo

LottoNL-Jumbo heeft al na één dag afscheid moeten nemen van het goede gevoel in de Tour de France. Na een sterke openingstijdrit in Utrecht verspeelden Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk in de rit naar Neeltje Jans hun klassementskansen. Alleen Robert Gesink (28e) heeft nog uitzicht op een top 10-notering in het algemeen klassement. “We rijden nu met een rotgevoel het land uit, terwijl we gisteren juist met een goed gevoel zijn begonnen”, was ploegleider Nico Verhoeven eerlijk.

“Het contrast met gisteren is groot”, beaamde Verhoeven tegenover WielerFlits. “Onze taak als ploegleider is nu de renners op te vangen. De sfeer is een beetje gelaten”, bekende hij. In de rit naar Neeltje Jans verspeelden drie renners hun kans op een topnotering in het algemeen klassement, waaronder Kelderman. De kopman van de ploeg kreeg vandaag de nodige tegenslag te verwerken. Mede door twee valpartijen belandde hij in de verkeerde waaier. Verhoeven: “De tactiek van de ploeg gaat nu veranderen. We moeten op een andere manier gaan koersen.”

“Wij hebben nu drie renners (Kelderman, Ten Dam, Kruijswijk, red.) die in dezelfde positie zitten. Zij hoeven vanaf de bergen niet meer voor een klassement te knokken en dat biedt kansen. Als ze goed genoeg zijn kunnen ze vanaf de Pyreneeën er vol invliegen voor ritzeges”, legt Verhoeven uit.

Muur van Huy
Verhoeven verwacht dat de etappe van maandag meer gesloten gaat zijn. “Richting de Muur van Huy weet je nooit. Ten opzichte van vandaag gaat het op een andere manier een positiespel worden. Het zal heel de rit nerveus zijn, tot aan de voet van de klim. Maar ik verwacht dat er dinsdag pas echt serieuze verschillen gaan komen na de kasseienrit. Gezien de weersverwachtingen zal het niet zo erg worden als vorig jaar, maar een aantal toppers gaat daar tijdverliezen.”

RIDE Magazine
133 Reacties
1 2 3 6
05-07-2015 19:46
En toch laat Gesink weer zien vrij compleet te zijn, hoewel voor zover ik begreep Kelderman vooral pech had?

Aan de andere kant, aan de hand van wat ik las had Gesink ook pech en had ie zonder de val van Nibali ook vooraan gezeten??
05-07-2015 19:47
Of ze nu een etappe pakken of niet, het wordt nog een leuke tour voor Nederland als ik dit zo lees

@LL klopt, dat zegt Gesink zelf in zn eigen topic. Hij baalt er ook erg van.
05-07-2015 19:47
Vergelijk het met dit voorjaar: Kruijswijk al vroeg op vette achterstand, en daarna een prachtige Giro gereden. Niemand lette meer op hem voor het klassement (voor zover ze dat al deden).

Ik zie het wel zitten hoor, deze Tour!
05-07-2015 19:48
Slechte dag voor Lotto-Jumbo, maar het is ook weer niet zo dat alles nu weg is. Dat hebben we wel geleerd van Kruiswijk in de Giro.
05-07-2015 19:49
Kijk eens aan. Dit vind ik nou mooi nieuws. Eindelijk gaan ze er eens vol invliegen en dat met 3 onwijs sterke renners.

Nu hoeft alleen Gesink nog beschermd te worden.

Op dit moment balen we van wat er vandaag gebeurt is, maar ik denk dat het voor het vervolg van de ronde echt heel erg goed uit kan pakken.
05-07-2015 19:50
Jos van Emden zegt op tv tegen de NOS dat Kelderman gewoon zat te slapen en tegen hem aan reed.

Is er hopelijk nu duidelijkheid over het kopmanschap. Kunnen we verder gewoon genieten van aanvallend koersen.
05-07-2015 19:52
De enige tactiek die ze moeten veranderen is van voren te gaan rijden ipv ergens midden in het peloton. Heb je ook veel minder last van valpartijen. Veel moeilijker is het niet.
05-07-2015 19:52
Ook onzinnig dit, van Verhoeven, maar dat mag ongetwijfeld van andere volgers niet gezegd worden. Na overmorgen kan alles weer anders zijn. Denk ook aan Kruijswijk in de Giro die 8 minuten verloor en nog keurig 7e werd. Met deze houding betekent dit dat we nu al gaan wachten op de bergen, terwijl er nog volop kansen liggen in de ritten ervoor. Dit is exact wat ik bedoel met mijn kritiek op de ploegleiding. Scherp. Elke dag. Morgen is er weer een dag met nieuwe kansen! Juist morgen misschien wel, omdat mannen als Contador en Froome zullen hopen op een rustige rit na vandaag en voor de kasseien. Je moet je kansen willen zien en willen creëren.
05-07-2015 19:54
Ja, dit is met alle respect wel typisch voor Kelderman. Het is niet de eerste keer dat ie onoplettend lijkt te zijn en daardoor valt, of zelfs een beetje knullig.

Leerzaam moment, nog niet kansloos voor top 10 hoor. Komt nog een kasseienrit, en voor een etappezege is dit zeker niet onvoordelig.
05-07-2015 19:55
Het was natuurlijk ook nadelig voor Gesink dat hij zijn ploegmaats kwijt was. dan is het toch een stuk lastiger om echt vooraan te blijven rijden.
05-07-2015 19:55
Hardrijders zijn het wel daar bij TLJ en met de wattages zal ook niets mis zijn. Helaas voor hen zijn de meesten gewoon geen complete coureurs waardoor er niet of slecht geanticipeerd wordt op dagen zoals vandaag. Eigenlijk is Gesink de meest complete, maar ja ook daar is het altijd wat. Waarom zitten contador, sagan, greipel, half BMC etc allemaal wél van voren? dat heeft niet alleen met geluk van doen. Ik hoop dat ze nu bevrijd zijn en alle dagen erin zullen vliegen. Maar met dat management bij TLJ weet je het maar nooit.
05-07-2015 19:58
Gesink zit gwn nog aan de voorhoede van top 10-klanten en Kelderman zit nu ongeveer 3 minuten achter top 10-klanten. Als ik Kelderman was zou ik nog niet je klassementsambitie helemaal weggooien.
05-07-2015 20:00
@Geurt waar zegt hij dan dat ze niks meer gaan doen tot de bergen?
05-07-2015 20:01
Gezien de prestaties van het voorjaar - en met namelijk de tactische keuzes - ben ik er de komende twee dagen niet gerust op.
05-07-2015 20:02
Dag een en de tactiek moet al om, lijkt de vrije jongens club wel. Met zo'n rit weet je dat concentratie 100 % moet zijn maar sommigen waren voor R-dam blijkbaar al ingesukkeld.
Bij saxo hebben ze geen ploegleiding nodig, geen betere dan contador.
05-07-2015 20:03
@geurtharm
Morgen aanvallen: dat lijkt me nu echt energieverspilling.
05-07-2015 20:07
Voor de ZOVEELSTE keer: WIlco is niet alleen een mega-talent, maar ook een mega-slaperd!!! Man man, je bent nu 24 en jij kan geweldig rijden, waarom zit je daar dan? Echt, ik heb vandaag genoten van een fantastische etappe, echt geweldig, maar oh, wat zat hij te slapen en de rest ook. Ten Dam, Kruijswijk, Kelderman = gemakzucht vandaag. Maak ervan wat je wilt, maar ze hebben het zelf gedaan. Uiteraard kun je niet met z'n allen vooraan, maar met z'n allen achteraan lijkt me ook niet handig. Daarnaast moet je je verdelen over het peloton met je kopmannen en niet 3 bij elkaar. Alleen Gees lette op, maar had de pecht dat Vincenzo het asfalt kuste. Ik hoop op een Giro scenario, al was daar de tegenstand wel een tikkie minder. Komende dagen ben ik er niet zo gerust op voor TLJ als ze zo koersen vanaf vandaag. Hard rijden kunnen ze wel, nu nog laten zien dat ze echt kunnen koersen want dit was kut met kloten vandaag.
05-07-2015 20:09
In deze etappe zouden ze allen moeten weten dat enkel vooraan zitten de juiste positie was!!! Onbegrijpelijk dat ze allemaal zo ver zaten.
05-07-2015 20:10
edit redactie: niet anti-supporteren
05-07-2015 20:13
Morgen mogen de tjallingi´s van het peloton aan de slag. Lekker kilometers maken tot vlak aan de muur. Maar goed, ik laat mij uiteraard graag verassen. Ben wel blij dat de bollen trui er weer is morgen, my precious ;)
05-07-2015 20:13
Het valt wel op dat sommige ploegen vaak sterk gegroepeerd reden: EQS, Tinkoff-Saxo, BMC, Movistar en een aantal ploegen toch wat minder: o.a. Astana. Doet mij een beetje denken aan de Giro (of is het te vroeg voor deze conclusie?)
05-07-2015 20:15
edit redactie: tot ziens
05-07-2015 20:16
Jos van Emden zegt het goed. We zaten te ver van achter, en Wilco zat te slapen.
Gebrek aan concentratie.

Opzich is het wel goed dat de tactiek om moet.
Mooi voor een etappe gaan, desnoods de bollen trui.
05-07-2015 20:17
Ik ben een sta-aan-de-kant-ploegleider-die-ook-een-mening-heeft:
Heren TLJ: Val aan, ga je gang. Zet eventueel 2 man als bescherming voor de hoogst geplaatste en we zien wel waar het schip strand.
05-07-2015 20:17
Ben eigenlijk blij dat vandaag Ten Dam, Kruijswijk en Kelderman achterstand opgelopen hebben. Kunnen ze lekker aanvallen na deze week. Zie ik liever dan rijden voor plek 15. Ik heb Kruijswijk en Ten Dam voorbij zien rijden vandaag en die zagen er in het gezicht super geconcentreerd uit en hingen al bewust achterin. Kelderman pech dat z'n ketting er op een super vervelend moment af ging. Voor Gesink juist een goede dag. Hij kan nu het alleenrecht van kopman opeisen in de ploeg en hij staat nog voor z'n concurrenten in het klassement.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.