Iedereen kan beginnen met Ultra Cycling: “Je kan erin groeien”
foto: Joris Knapen

Iedereen kan beginnen met Ultra Cycling: “Je kan erin groeien”

Fietstoerisme Ultra Cycling heeft de afgelopen jaren in rap tempo aan populariteit gewonnen. Misschien wel juis omdat het relatief simpel is, omdat het ‘gewoon’ om ver fietsen draait. Toch kan beginnen met Ultra fietsen wat overweldigend zijn. Daarom zet WielerFlits samen met Jack the Ultra Cyclist vijf tips op een rij voor iedereen die Ultra Cycling wil uitproberen.

Start niet te gek
Don’t bite off more than you can chew, zouden Engelstaligen zeggen. Dat geldt ook voor Ultra Cycling, legt Jack uit. “Het hoeft niet gelijk langs de landsgrenzen te zijn of een afstand van duizend kilometer. Begin eens met iets wat voor jou als grensverleggend voelt. Als dat honderd kilometer is, is dat honderd kilometer. Die afstand kan je steeds wat groter maken, maar hoeft niet vanaf het begin enorm groot te zijn. Zorg er liever voor dat het haalbaar is en je zo erin kan groeien.”

Jack Thompson, beter bekend als Jack the Ultra Cyclist – foto: Joris Knapen

“Ik raad mensen vaak aan te beginnen met een rit van één dag. Dat hoeft niet eens een evenement te zijn, maar kan ook een rit vanuit je eigen achtertuin zijn. Dan kun je uitvogelen of ultra fietsen iets voor jou is, maar kun je ook steeds een stapje verder gaan en jezelf blijven uitdagen”

Eet, eet, eet
Ultra Cycling draait niet alleen om lang fietsen, maar ook om ervoor zorgen dat je de motor draaiende kan houden, door… Juist: eten. “Ook al ga je op lagere intensiteit fietsen: je verbrandt zoveel energie dat je ook écht veel moet eten. Daar komt bij dat je na verloop van tijd misschien wat minder trek krijgt. Dus als je aan het begin veel kan eten, moet je dat vooral doen, want dan heb je weer meer energie voor later. Richt je dus op 90 à 120 gram koolhydraten per uur en eet dat zo lang als het lukt”, vertelt Jack.

Vind comfort op de fiets
Wie lang wil fietsen, moet lang op de fiets kunnen zitten. Daarvoor is comfort essentieel volgens Jack. “Wat je je moet voorstellen is dat je gewoon super lang gaat fietsen, dus als ergens een pijntje of een probleem ontstaat, gaat deze enorm uitvergroot worden. Of dat nou een blessure of bijvoorbeeld pijn aan je voeten door strakke schoenen is. Uiteindelijk kan je langer doorgaan als je comfortabel bent, terwijl een snelle fiets je minder winst oplevert.”

“Het belangrijkste wat ik mensen aanraad is om een bikefit te doen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Ook hier geldt weer: als jij misschien niet helemaal goed op de fiets zit en dit levert pijntjes op, wordt dat tijdens lange ritten alleen maar erger. Het is dus echt super belangrijk om op zoek te gaan naar de meest comfortabele houding.”

Probeer het
Een tip die voor vrijwel alles rondom Ultra Cycling geldt, volgens Jack, is om dingen uit te proberen. “Of het nou om eten, veranderingen aan je fiets of het verleggen van je grenzen gaat: test het uit. Neem fietsen met tasjes op je fiets. Het ene tasje is misschien net niet lekker strak te bevestigen met de spullen die jij erin mee wil nemen, tegen een ander gaan je knieën misschien schuren tijdens het fietsen. Dat zijn dingen die je niet tegen wil komen als je eenmaal bij je grote doel bent. Zorg dus dat je vooraf verschillende dingen test en zeker weet dat wat je gaat doen tijdens je Ultra, voor jou werkt.”

Om te reageren moet je ingelogd zijn.