Bikepacken door Oostenrijk tijdens de Gravel Austria: een indrukwekkende ontdekkingstocht
Branded Content Gravelbiken en bikepacking zijn de laatste jaren ongekend in trek. Dat zagen ze ook in Oostenrijk, waar ze beide manieren van fietsen maar wat graag faciliteren. Sterker nog, ze ontwikkelden een bikepackingroute om met de gravelfiets heel Oostenrijk te ontdekken. Letterlijk heel Oostenrijk, want de route voert je in 3.000 kilometer langs de landsgrenzen.
Met maar liefst 2.966 kilometer en 49.370 hoogtemeters is de gravelrondrit door Oostenrijk namelijk een respectabele afstand. Dat maakt het een fraaie route voor bijvoorbeeld een uitdagende fietsvakantie. Je hoeft immers niet het gehele traject ineens af te leggen, want de route is in kleinere delen opgedeeld. Dit maakt het een ideale uitdaging waarbij je iedere keer een ander gedeelte kan doen.
Hoe dan ook is de route – of een deel ervan – aan te raden als fietsvakantie, want hij voert langs tal van speciale fietsaccommodaties. Er is dus niet alleen aan een fijne route gedacht, maar ook aan de omkadering voor een lekkere vakantie op de tweewieler.
Oostenrijk rond gravelen
Je kan de route starten waar je wil, maar wij nemen voor het gemak Bregenz als startpunt. De reden daarvoor is simpel: het is het dichtst bij Nederland. Je bent er al met een kleine acht uur rijden vanuit Utrecht.
De route loopt met de klok mee, dus je vertrekt in Oostelijke richting voor de eerste kilometers door de deelstaat Vorarlberg. De eerste kilometers voeren nog door de uitlopers van de Alpen, maar al snel laat je het stroomgebied van de Rijn achter je en trek je door het hooggebergte. Je valt met je neus in de boter, want hier zal je gelijk getrakteerd worden op tal van indrukwekkende uitzichten.
De volgende deelstaat die je aandoet is Tirol, waar je in de vorm van Außerfern dé gravelfiets-regio van de deelstaat aandoet. Met tal van speciale gravelroutes en talloze kilometers fraaie grindpaden weten ze in deze streek wat het is om te gravelfietsen. Verwacht dus eindeloze onverharde wegen met uitdagende beklimmingen en vergezichten over bergmeren en Alpentoppen.
Dit deel route vormt tevens het zwaartepunt van de rit, want in Tirol is geen meter vlak en krijg je Alpenpas na Alpenpas voorgeschoteld. Dat zijn overigens niet enkel loodzware beklimmingen en je blijft constant onder de 2.000 meter-grens, maar je zal er zonder meer behoorlijk moeten aanpoten om de kilometers af te werken.
De volgende deelstaat die je aandoet is Salzburgerland, waar de hoogtemeters al beetje bij beetje wat minder worden. Dat zet door als je Oberösterreich via de uitlopers van de Alpen betreedt. De route gaat hier richting de grens met Duitsland en Tsjechië, waar weelderige bossen het decors vormen.
Bovendien tref je hier ongekend rustige wegen aan, waardoor je in volle glorie van de natuur om je heen kan genieten. Geen ruw hooggebergte meer dus, maar rustige naaldbossen in een uitgestrekt heuvellandschap.
Verwacht niet dat de route écht makkelijk wordt, want hij blijft je vrijwel constant over glooiende wegen voeren. Zo trek je door, naar de deelstaat Niederösterreich en langs de hoofdstad van Oostenrijk (en gelijknamige deelstaat) Wenen.
Deze stad vormt de perfecte plaats voor een wat langer intermezzo, want of je nou toe bent aan een paar rustdagen of niet: in Wenen is van alles te beleven. De stad staat bekend om haar rijke koffiecultuur en als belangrijk centrum voor klassieke muziek en opera. Voeg daar een prachtig historisch centrum en tal van musea aan toe, en je hebt een ideale stad om even tot rust te komen.
Maar, de fiets roept weer. Vanaf Wenen vervolgt de route door de deelstaat Burgenland, met enkele korte passages door Hongarije. Hier volgen enkele honderden kilometers die relatief vlak zijn, maar toch overwin je ook hier het nodige hoogteverschil. Langs de Hongaarse en Sloveense landsgrenzen voert de route je verder richting het westen.
Terug naar de Alpen
In de deelstaat Steiermark begin je de bergen alweer wat meer te zien, maar in Karinthië zal je ze je ook weer wat meer gaan voelen. Sterker nog, hier bereik je het hoogste punt van de route via één van Oostenrijk’s zwaarste en bekendste beklimmingen: de Grossglockner.
Met zijn top op 3.897 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. Het hoogste punt van de weg ligt ongeveer 1.300 meter lager, maar op een nog altijd indrukwekkende 2.504 meter, waarmee het de tiende plek bezet op de ranglijst van hoogste geasfalteerde beklimmingen in de Alpen. Je kan je voorstellen: het is een flinke beklimming naar de top.
Wij raden je aan zelfs nog iets verder te klimmen, naar de Edelweissspitze op 2.571 meter hoogte. Dit is een doodlopende weg waarbij je nog eens anderhalve kilometer verder klimt over kinderkopjes en wordt beloond met indrukwekkende vergezichten over het nationale park Hohe Tauern.
Kort na de Grossglockner rijd je Tirol weer in, waar je het stroomdal van de Inn volgt naar Innsbruck. Net als Wenen leent die stad zich perfect voor een rustdag – of meerdere – met zijn bruisende stadscentrum.
De kilometers naar Innsbruck zijn relatief vlak, maar in het slotstuk terug richting ons startpunt Bregenz, doorkruis je weer de Alpen en lopen de wegen dus weer behoorlijk op en af. Nog enkele laatste keren word je op uitdagende beklimmingen met indrukwekkende vergezichten getrakteerd.
Na bijna 3.000 kilometer en 50.000 hoogtemeters zit de rit erop en ben je terug bij je startpunt. Van uitgestrekte bergmeren tot diepgroene bossen en van glooiende heuvellandschappen tot de hoge toppen van de Alpen; je hebt Oostenrijk dan in optima forma leren kennen op de tweewieler. Want waar je ook de nodige verharde stroken aantreft, loopt meer dan een kwart van de route over onverharde wegen.
Het mooie aan de route is dat je niet enkel heerlijk fietst, maar ook genoeg tijd hebt om Oostenrijk zelf te leren kennen. Of dat nou in de steden is of in de vele knusse dorpjes en restaurants langs de route, waar je perfect kennis kan maken met de lokale keuken, cultuur en historie. Hoe dan ook ben je aan het einde van deze bikepackingtrip door Oostenrijk een bijzondere ervaring met je gravelbike rijker.
Klik hier om meer gravelroutes in Oostenrijk te ontdekken!
Verantwoording:
Sanidirect is mediapartner en ondersteunt op deze manier ons platform. Het artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits
Om te reageren moet je ingelogd zijn.