De Drenthe 200 is misschien wel de zwaarste wintertocht in Nederland
foto ter illustratie - foto: Rene Mensen

De Drenthe 200 is misschien wel de zwaarste wintertocht in Nederland

Fietstoerisme Ieder jaar vindt tussen Kerst en oud en nieuw de Drenthe 200 plaats. Zoals de naam al verraadt, is het een tocht van 200 kilometer door Drenthe. Maar niet zomaar een, want met tal van stukken singletrack, zandpaden en blubberwegen is het een marathontocht met epische proporties.

Wie de kerstcalorieën er graag snel af wil fietsen, vindt bijna geen betere kans om dat te doen dan tijdens de Drenthe 200. De ellenlange marathon is volgens de organisatie ‘de meest extreme marathon voor mountainbike, gravelbike of cyclocrosser’ en is daarmee ‘niet voor iedereen weggelegd’.

Dat geloven we maar al te graag, want enkel de afstand van 200 kilometer maakt het al een taaie rit. Daarbij komt dat het merendeel over onverharde wegen gaat, die er in de winter vaak nog wat natter en daardoor uitdagender dan normaal bij liggen. Tel daarbij op dat de kans op kou en nat weer groot is, en je hebt het perfecte recept voor een ongekend zware rit.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Drenthe 200 (@drenthe_200)

Dit jaar wordt de rit op 29 december verreden. Om 06:00 – dan nog in het pikkedonker – wordt er in Roden gestart. Vanaf daar wacht je een route met meer dan 60% onverharde wegen, waarbij je met onder meer de nationale parken Drentsche Aa, Dwingelderveld en Drents-Friese Wold enkele van de mooiste stukken natuur in Drenthe aandoet.

Dit jaar staat er ook een minder extreme variant op de planning, gezien er voor het eerst een route van 100 kilometer wordt verreden. Dan spreken we wel van een korte route, maar ook dat zal in de najaarsomstandigheden en op de uitdagende, constant veranderende ondergrond, een flinke uitdaging zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.