De Tour de France in vijf wijnen
foto: Alain Rumpf

De Tour de France in vijf wijnen

Fietstoerisme Met de start in Italië en de finish in Frankrijk, trekt de Tour de France dit jaar door twee landen die allebei bekend staan om hun wielerhistorie, prachtige berglandschappen, mooie keuken en… fraaie wijnen! Onderweg worden tal van fascinerende wijngebieden aangedaan, genoeg reden voor WielerFlits om enkele viticulturele highlights van La Grande Boucle op een rijtje te zetten.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Timorasso Derthona
Het is waarschijnlijk de minst bekende wijn uit dit lijstje, maar dat maakt hem er niet minder bijzonder op. Allesbehalve zelfs. Timorasso Derthona is een witte wijn van de Timorasso-druif, die zijn herkomst vindt rondom het dorpje Tortona, wat vroeger Derthona heette. Het Tourpeloton passeert daar tijdens etappe drie, van Piacenza naar Turijn.

Timorasso is een druif die al sinds de oudheid geteeld zou worden, al heeft hij niet altijd even veel aandacht gekregen. In de jaren tachtig ontstond er echter hernieuwde interesse in de wijn die hij oplevert, waardoor de productie ervan weer significant groeide. De druif levert een rijke, aromatische witte wijn op, die bovendien een bijzonder bewaarpotentieel heeft. Dat laatste is voor sommigen zelfs reden de wijn de witte Barolo te noemen, al claimen wel meer witte wijnen uit Piëmont die titel.

De uitgestrekte Piemontese heuvels zijn een prachtig gezicht – foto: Ties Wijntjes

Tijdens de derde etappe passeert het peloton overigens meer mooie wijnen, want na Tortona trekt het peloton door het hart van de Langhe, waar iconische wijnen als Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Barbera, Freisa en nog vele andere vandaan komen.

Het heuvellandschap van de Langhe leent zich tevens ideaal om te fietsen. Verwacht geen makkelijke ritten overigens, want alhoewel het geen hoge Alpenpassen zijn, is hier geen meter vlak. Fietsen tussen de uitgestrekte wijngaarden is een lust voor het oog, maar de korte steile hellingen die elkaar in rap tempo opvolgen maakt fietsen hier ook flink uitdagend.

Bourgogne
Gedurende maar liefst twee etappes zal het peloton langs de eindeloze wijnranken van de Bourgogne koersen, waar ontelbare wijnen van uitermate hoge kwaliteit vandaan komen. Het merendeel van de wijn uit deze streek wordt geproduceerd van de druiven Pinot Noir en Chardonnay, al zijn er enkele uitzonderingen.

De regio kent meer AOC’s (Appellation d’Origine Contrôlée, een kwaliteitskeurmerk) dan elke andere Franse streek. Opgesplitst in vele kleine percelen en geografisch specifieke AOC’s, geldt de Bourgogne tevens als een regio waar terroir meer dan elders de dienst uitmaakt.

Tijdens etappe zes koerst het peloton door en dicht langs de Côte d’Or; de gouden kust. Hier tref je enkele van de meest bekende en begeerde Grand Cru’s uit de Bourgogne zoals Romanée-Conti, Musigny en Chambertin. Een dag later voert een tijdrit de coureurs nogmaals langs die iconische wijnvelden, al zullen ze dan weinig aandacht hebben voor de fraaie omgeving noch voor de uitstekende wijnen die ervandaan komen.

Om de wijngaarden te bewonderen zijn er verschillende fietsroutes uitgezet door de Bourgogne. De Tour de Bourgogne is bijvoorbeeld een fietsroute van 664 kilometer, die van Dijon en Santenay de zogenaamde Voie des Vignes volgt: een traject over rustige wegen langs de wijngaarden. Ideaal om te genieten van de omgeving en af en toe een culinaire tussenstop te kunnen maken.

Champagne
Het is misschien wel de meest bekende wijn ter wereld: Champagne. Met zijn bubbels en elegante smaak, staat de mousserende wijn wereldwijd symbool voor festiviteiten en vieringen. Al sinds de 15e eeuw is de stille variant in trek, terwijl in 1668 de mousserende variant voor het eerst werd geproduceerd.

Het wijn-zwaartepunt van deze Tour ligt duidelijk in het begin van de Tour, want tijdens etappe negen – de slotrit van de eerste week – trekt de Tour door de Champagne-streek. Die etappe zal ongetwijfeld een bijzondere worden, want het peloton wordt dan over meerdere onverharde paden gestuurd, die veelal als landbouwwegen voor de Champagneproductie gelden.

Het vrouwenpeloton maakte in de Tour van 2022 al kennis met de grindwegen van de Champagne – foto: Cor Vos

Dat is voor het Tourpeloton fraai, maar ook een uitermate leuke bestemming om zelf te fietsen. Al raden wij dan een gravelbike in plaats van een racefiets aan, want de grindwegen kunnen bij vlagen vrij ruw zijn. Zo kun je echter perfect de schoonheid van de wijngaarden per fiets verkennen.

Bordeaux
Na de Bourgogne wordt ook die andere absolute top-wijnstreek van Frankrijk aangedaan: de Bordeaux. De regio, vernoemd naar de gelijknamige stad, is na de Languedoc-Rousillon de Franse wijnstreek met de grootste productie: jaarlijks komen er bijna 700 miljoen flessen uit de Bordeaux, waar het peloton tijdens etappe 12 en 13 langstrekt.

Het absolute merendeel van de wijn die in de streek wordt geproduceerd, is rode wijn, vooral van de druiven Merlot en Cabernet Sauvignon. Zowel droge als zoete witte wijnen zijn in de minderheid, al is er één witte wijn die zonder meer noemenswaardig is: Sauternes.

Het centrum van Bordeaux is erg indrukwekkend – foto: Xellery

Deze zoete wijn, voornamelijk geproduceerd van Sémillon, gemengd met Muscadelle en Sauvignon Blanc, ondergaat tijdens de rijping een bijzonder rottingsproces. Dat komt door een schimmel, Botrytis, die hier regelmatig rondwaart. Dat zorgt ervoor dat de druiven vocht verliezen en hun suikers en smaken geconcentreerder worden, met een bijzondere zoete wijn ten gevolge, die gekarakteriseerd wordt door frisse zuren en bijzondere tonen van exotisch fruit en honing.

Als je wil fietsen in de streek, geldt de stad Bordeaux als een ideaal startpunt. Van hieruit loopt meer dan duizend kilometer aan fietspaden door de regio. Zo kun je het Roger Lapébie fietspad volgen, langs een oude spoorweg. Deze route brengt je vanaf het centrum van de stad naar het ongeveer dertig kilometer verderop gelegen La Sauve, waar de Abdij van La Sauve-Majeure een fraai gezicht vormt.

Zuidelijke Rhône
Iets ten noorden van de Provence, ligt de Rhône. Om iets specifieker te zijn: de zuidelijke Rhône, die grossiert in verschillende soorten wijn. Vooral Chateauneuf-du-Pape is daar een bekende naam, die vooral een opvallende verschijning vormt omdat er maar liefst 13 verschillende druiven in verwerkt mogen worden.

Die wijn laat het peloton dit jaar even links liggen, maar tijdens etappe 16 en 17 – als het peloton onderweg is van de Pyreneeën naar de Alpen – trekken ze wel langs enkele andere appellaties van de zuidelijke Rhône.

Het Tourpeloton passeerde de Pont du Gard in 2019 – foto: Cor Vos

Zo finisht etappe 16 in Nîmes, waar de Costières de Nîmes ligt: één van de oudste wijngebieden van Europa. Alhoewel de zomers heet en droog zijn, zorgt een vaak verkoelende wind voor relatief elegante rode wijnen (witte wijn vertegenwoordigt in deze streek slechts 10% van de productie), met minder tannines en meer fruit dan andere wijnen uit de Zuidelijke Rhône. Dominante druiven zijn onder meer Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre.

Tevens tref je in de omgeving een absolute highlight om op de fiets te bezoeken: de Pont du Gard. Dit indrukwekkende en welbekende Romeinse aquaduct ligt op slechts dertig kilometer van Nîmes en is zonder meer een bezoek op de fiets waard.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.