Fietsen in Oostenrijk: Vijf fietsroutes voor een optimale beleving van ‘Lebensgefühl’
Adembenemende uitzichten - foto: Kaernten Werbung Michael Stabentheiner

Fietsen in Oostenrijk: Vijf fietsroutes voor een optimale beleving van ‘Lebensgefühl’

Fietstoerisme Een fietsvakantie draait niet enkel om de kilometers op de fiets. Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe. In Oostenrijk zijn ze hiervan heilig overtuigd. Hier richten ze vakantiefietsroutes niet enkel in op de kilometers, maar ook om de beleving eromheen. We stellen vijf routes aan je voor.

De vijf routes:

Tauernroute
Karinthische Merenronde
Alpe Adria fietsroute
Paradijsroute
Neusiedlermeer fietsroute

Mooie plekken zien, lekker eten, tijd met je naasten of vrienden doorbrengen, bijzondere ontmoetingen of kennismakingen met nieuwe culturen; dat zijn de herinneringen die je van een fietsvakantie evengoed bij zullen blijven als het fietsen zelf. De fiets is tijdens een vakantie niet alleen een manier om jezelf te verplaatsen, maar ook een vehikel om herinneringen te maken. Dat noemen ze in Oostenrijk Genussradfahren, ofwel: plezierfietsen.

Klinkt wat stoffig, maar het omvat wel precies vakantiefietsen zo mooi maakt: op je eigen manier langs mooie dorpjes, historische bezienswaardigheden en indrukwekkende natuur trekken, met als constante een flinke portie vrijheid en zelfstandigheid. Dat betekent dat je dat zo fanatiek of ontspannen kunt doen als je zelf wilt. Ook voor het gevoel dat zo’n fietsvakantie je oplevert, daar hebben ze in het Duits een woord: Lebensgefühl. Deze levenshouding omvat een bewust gevoel van deelname aan het echte leven; om midden in het leven te staan.

Om wat Lebensgefühl te vinden, hebben ze in Oostenrijk verschillende routes die niet louter bedoeld zijn om je fysiek uit te dagen, maar vooral om je te laten genieten van alles wat een streek te bieden heeft en wat je onderweg tegenkomt. De lokale gastronomie, de geschiedenis van de regio, de mooiste natuur; stuk voor stuk kun je er kennis mee maken, ongeacht of je voor de e-bike, racefiets of gravelbike kiest. Dat klinkt ons in elk geval als muziek in de oren. We lichten de mooiste routes voor je uit.

Tauernroute : Genieten door het Salzburgerland

In de provincie Salzburg ligt het nationale park Hohe Tauern. Dat leent zich met bekende cols als de Grossglockner en de Tauernmoossee natuurlijk perfect voor uitdagende beklimmingen, maar je kunt er ook genieten van het hooggebergte zonder eindeloze hoogtemeters voorgeschoteld te krijgen. Daarvoor is de Tauernroute, vernoemd naar het gebergte, in het leven geroepen. Deze route is in twee varianten (van ongeveer 310 of 270 kilometer) te rijden en voert je veelal over fietspaden en verkeersluwe secundaire wegen. Zo kun je met volle teugen genieten van de omgeving zonder de drukte van langsrazend verkeer.

Tijdens de Tauernroute fiets je onder de rook van de Alpen, zonder de zwaarste passen te moeten beklimmen – foto: Salzburgerland Tourismus / T. Son

De route start aan de voet van de Krimmler watervallen. Dit zijn de grootste watervallen van Europa, waar het water bijna 400 meter de diepte in stort. Een indrukwekkend gezicht en dus een mooie aftrap van een fraaie route. Onderweg ben je het merendeel van de route omringd door hoge bergtoppen die het uitzicht sieren en passeer je talloze lieflijke dorpjes waar je kennis kunt maken met de lokale bergkeuken die bol staat van diverse bergkazen, knödeln en gedroogde vleeswaren.

Het zijn echter niet alleen bergen die de klok slaan in deze route, want een deel van de route loopt door de heuvels ten noorden van de stad Salzburg. Uiteraard doe je de stad zelf ook aan, waar je kennis kunt maken met de rijke Mozartgeschiedenis die in Salzburg aanwezig is. Op z’n minst goed voor een koffiestop met een welbekende Mozartkogel.

flag-at Klik hier voor de Tauernroute


Karinthische Merenronde – Waterspektakel van de Weissensee naar de Klopeiner See

Karinthië staat bekend om haar vele in de Alpen genestelde meren. De Weissensee, Wörthersee en Ossiacher See zijn de bekendste namen van de tientallen meren die in de deelstaat liggen. In de Karintische Merenronde kun je tijdens een rit van 400 kilometer kennis maken met twintig meren en twee rivieren die de streek sieren; ideaal om tijdens de warme zomerdagen een verfrissende duik te kunnen nemen.

De turquoise meren van Karinthië zorgen voor fraaie uitzichten – foto: Kaernten Werbung / Gert Perauer

De route loopt grotendeels door valleien en is dus relatief vlak, waardoor hij zich perfect leent voor een vakantie op zowel de race- als toerfiets of e-bike. Helemaal vlak is de route niet; er zitten enkele hellingen in, bijvoorbeeld naar de Weissensee. Dit is onder Nederlanders waarschijnlijk het bekendste Karintische meer vanwege de Alternatieve Elfstedentocht die hier jaarlijks wordt verreden. Vanwege het gunstige microklimaat ligt er op het ‘kleine meer’ van de Weissensee (een brug scheidt de twee delen van het meer) vrijwel elke winter een dikke laag ijs, die zich perfect leent voor lange tochten op de ijzers.

Dat ijs zul je er tijdens je zomervakantie logischerwijs niet treffen, maar de fraaie bergpanorama’s en de verkeersluwe wegen zijn er wel gewoon. Het milde klimaat, de historische burchten die je hier regelmatig treft en de Alpe-Adria-keuken met zowel Oostenrijkse als Italiaanse invloeden zorgen er voor dat alle ingrediënten voor een ontspannen fietsvakantie binnen handbereik zijn. En als je nog beter kennis wil maken met de lokale gastronomie, kun je Kasteel Taggenbrunn bezoeken: een imposant kasteel omringd door hectares aan wijngaarden van inheemse druiven.

flag-at Klik hier voor de Karintische merenronde


Alpe Adria fietsroute – In 410 km van de Alpen naar de Zee

Van Mozart-stad Salzburg naar de Italiaanse Adriatische kust: dat is de korte samenvatting van deze route die dwars door Karinthië loopt. Die korte samenvatting doet de route eigenlijk geen recht aan, want de gehele rit is ongekend divers: van de bergen fiets je naar de zee en onderweg passeer je historische steden en massieve natuurgebieden. Dat maakt dat de Alpe Adria fietsroute als één van de aantrekkelijkste langeafstandsroutes van Europa wordt gezien.

Het historische centrum van Salzburg is absoluut een bezoek waard – foto: SalzburgerLand Tourismus / Markus Berger

Je rit start in Mozart-stad Salzburg, waar je kunt starten met een kleine rondrit maar uiteraard ook uitgebreider kennis kunt maken met de stad, door het Hohensalzburg fort, Mozarts geboortehuis of nationale museum van Oostenrijk te bezoeken. Hoe dan ook staat de stad bol van culturele en historische highlights die een perfecte aftrap van je rit vormen.

Vervolgens duik je al gauw de bergen van Karinthië in; een schril contrast met de stad waarin je bent begonnen. Hoge Alpentoppen, uitgestrekte bossen en de bergmeren waar de provincie zo om bekend staat vormen het decors voor het tweede deel van je route. De rit voert grotendeels over fietspaden of oude spoorbanen, waardoor je meestal over relatief rustige wegen rijdt. Alhoewel dit af en toe onverharde paden zijn gaat het veelal om fijn grind en kun je dus ook met een race- of toerfiets goed uit de voeten. Daarnaast zorgen enkele tunnels ervoor dat je niet enorm veel hoogtemeters hoeft te overbruggen onderweg naar het zuiden.

De fietsbruggen op de Alpe Adria route zorgen ervoor dat fietsers zich makkelijk kunnen verplaatsen over de waterwegen – foto: Kaernten Werbung / Sam Strauss

Na het oversteken van de Italiaans-Oostenrijkse grens rijd je via Val Alba en Val Canale de Alpen uit, om via Udine en de landbouwgronden van Friuli de kust te bereiken. Na 410 kilometer vol culturele, historische en culinaire rijkdom stap je van de fiets en kun je regelrecht de Adriatische zee induiken; een goed vooruitzicht vanaf de start dus.

flag-at Klik hier voor de Alpe Adria fietsroute 


Paradijsroute – Genieten in het licht glooiende Zuid-Burgenland

Alleen al de naam van deze route schreeuwt naar je om hem te rijden: de paradijsroute door Zuid-Burgenland. Deze regio doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze grensstreek met Hongarije kunnen we als een verborgen parel bestempelen. Het Burgenland is een deelstaat die bekend staat om zijn glooiende heuvels, vele wijngarden en de culturele mengelmoes met Hongarije. Dit alles geeft de streek een geheel eigen karakter.

Het oude kasteel van Schlaining vormt een indrukwekkend gezicht – foto: Tourismusverband Suedburgenland / Robert B

De route loopt door het zuiden van deze deelstaat. Gezien het een rondroute is, van 260 kilometer, kun je op verschillende plekken opstappen. Onderweg kom je van alles wat tegen. Fraaie natuur is er in de vorm van het meer van Rauchwart die zich met zijn ondiepe oevers perfect leent voor een verfrissende duik en het natuurpark Raab in het zuidelijkste puntje van de deelstaat. De geschiedenis van de regio leer je kennen aan de hand van verschillende historische gebouwen zoals het ruim 750 jaar oude kasteel van Schlaining. En op gastronomisch vlak zorgen de talloze wijnhuizen en tavernes ervoor dat ook je smaakpapillen kennis kun nen maken met de regio.

Die wijnhuizen zijn niet alleen de ideale plek om lekker te eten en te drinken, maar ze bieden ook vaak slaapplaatsen in een rustieke setting. Laaf je niet te veel aan de alcoholische lekkernijen want ook de volgende dag moet er uiteraard weer gefietst worden. En gaat het toch ‘mis’, blijf je gewoon een dagje langer en kun je nog wat extra van de streek genieten.

flag-at Klik hier voor de Paradijsroute 


Neusiedlermeer fietsroute – Perfect voor gezinnen

In het noorden van Burgenland ligt het Neusiedlermeer; na het Balatonmeer het grootste meer van Midden-Europa. Dat het behoorlijk groot is, blijkt ook uit de afstand van een rondje eromheen: dat is maar liefst 123 kilometer lang namelijk. Daarmee is het een lange dag op de racefiets óf een ontspannen meerdaagse tocht, waarbij je ook nog een ruime 40 kilometer door Hongarije fietst.

Het nationale park  is een uitgerekt laagveengebied rondom het meer – foto: Burgenland Tourismus Gmbh / Andreas Hafenscher

Onder de rook van Wenen voert deze route je langs het meer en het nationale park wat daaromheen ligt. Dat betekent dat je dus fraaie natuur doorkruist, maar je treft er ook een diverse geschiedenis. Paleizen, ruïnes van middeleeuwse kastelen en pittoreske dorpjes vertellen het verhaal van een lang vervlogen historie. Dat komt helemaal tot leven in het openluchtmuseum van Mönchhof, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en je kennismaakt met het regionale dorpsleven van 1890 tot 1960.

Je kunt de route als meerdaagse rondrit rijden, maar hij is vrij makkelijk inkorten. Er varen meerdere fietspontjes over het meer, waardoor je zo ook de route in verschillende delen als rondritten kunt rijden. De absentie van veel hoogtemeters zorgen er tevens voor dat de route voor vrijwel iedereen geschikt is. Of je nou een fanatieke racer bent of kiest voor een kortere rit op de stadsfiets met je gezin; de Neusiedlermeer-route heeft voor iedereen wat in petto.

flag-at/flag-hu Klik hier voor de Neusiedlermeer-route



Meer fietsroutes in Oostenrijk ontdekken?


Om te reageren moet je ingelogd zijn.