Een chatbot is geen goede coach voor fietsers

Een chatbot is geen goede coach voor fietsers

Fietstoerisme Het lijkt de oplossing voor bijna alles. Vraag het gewoon aan je favoriete AI-orakel en je kunt weer een paar weken of maanden verder. Of het nou ChatGPT, Jasper of Google Bard is, er rolt altijd wel iets uit. En om de ballon meteen maar door te prikken: dat is nou precies het probleem. Dat stellen Jim van de Bergh van de wieler-trainingsapp JOIN en Jonatan Samoocha, die zich al sinds de jaren 90 bezighoudt met kunstmatige intelligentie. ChatGPT gebruiken voor trainingsplannen vinden ze een slecht idee, stellen ze in de RIDE Magazine Wintergids.

Dat wil ook niet weer zeggen dat je niets aan AI zou hebben. Het gebruik ervan, of liever gezegd machine learning, maakt de laatste jaren ongekend veel mogelijk. Niet alleen voor de prof, ook voor de amateursporter, die dankzij AI veel doelgerichter kan trainen. Daarover later meer. Eerst nog even mogelijke misverstanden uit de weg ruimen.

“Als je het vergelijkt met een handleiding voor een broodrooster, dan is dit een goed schema”, is het vernietigende maar heldere oordeel van bewegingswetenschapper en oud-prof Van de Bergh over een in ChatGPT gefabriceerd schema, dat een kennis mij een aantal maanden geleden onder de neus drukte. “Het is een beetje alsof je aan je slager vraagt om een schema te maken. Je kunt toevallig een slager tegenkomen die er heel erg veel verstand van heeft, maar dat is dan puur toeval”, zo beoordeelt hij de trainerskunsten van de bekende AI-tool. 

Hij vervolgt: “AI is een containerbegrip. We zitten nu in een soort hausse waar iedereen het erover heeft. Maar die bierbrouwer die met ChatGPT nieuwe recepten bedenkt, doet iets heel anders dan wat ze bijvoorbeeld vijf jaar geleden al maakten met het Chinese bordspel Go. Dat deed echt dingen die nieuw waren, zoals bewust proberen de tegenstander op het verkeerde been te zetten en spelpatronen leren.”

Niet onder de indruk
Jonatan Samoocha is als wetenschapper al een kleine dertig jaar bezig met wat we nu kennen als kunstmatige intelligentie en is goed thuis in softwarematige toepassingen hiervan in de sport. Hij is niet onder de indruk van het sportieve potentieel van de ChatGPT. “Je kunt het, zoals Jim zegt, aan de slager vragen of een random zoekopdracht doen op Google en daar het beste resultaat van gebruiken. Dat zou toevallig een beetje bij een persoon kunnen passen, maar dan houdt het ook op. Zo’n model heeft namelijk geen toegang tot fysiologische data van iemand, nog niet tenminste.”

“ChatGPT weet überhaupt niet wat je gisteren hebt gedaan”, vult Jim kritisch aan. “Dan zou je het systeem elke dag moeten leren wat je hebt gedaan. En dan nog heb je het probleem welke variabelen je inlaadt, zodat het jouw schema kan maken. Dat weet een bewegingswetenschapper met specifieke kennis wel en die kennis heb je nodig. En je moet goede prompts kunnen invoeren om tot een zo’n optimaal mogelijke output te komen.”

Achtergrond: Trainen met AI
In de RIDE Magazine Wintergids (€9,95) lees je een uitgebreid verhaal over het gebruik van AI als coach. We gaan dieper in op de razend snel groeiende technologie en waarom het geen ideale coach is. Het volledige verhaal lees je in het 156 pagina’s tellende wintermagazine van RIDE. Ideaal voor de feestdagen om aan jezelf of iemand anders cadeau te geven. Bestel jouw exemplaar van het winternummer 2024 van RIDE Magazine hier!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.