Fabian Cancellara deelt zijn tips over Berner Oberland: “Iedere geheime weg brengt je naar een verborgen parel”
Volgens Cancellara is de Große Scheidegg de mooiste klim van de regio - foto: Shutterstock

Fabian Cancellara deelt zijn tips over Berner Oberland: “Iedere geheime weg brengt je naar een verborgen parel”

Ad Wie aan Zwitserland denkt, denkt al snel aan sneeuw en de winter. Maar ook zomers is het er ronduit schitterend. Het is misschien wel het groenste land van Europa en de idyllische vergezichten die je op de fiets kunt bereiken, zijn oogstrelend mooi en adembenemend. “Maar als je nog niet in Berner Oberland bent geweest, ben je nog niet écht in Zwitserland geweest. Het is the place to be!”, vertelt local hero Fabian Cancellara vol passie.

Berner Oberland heeft voor iedere wielertoerist wel iets te bieden: vlakke wegen langs woeste rivieren, maar ook beklimmingen naar Alpentoppen. Cancellara weet er alles van. Hij groeide op nabij de – overigens prachtige – hoofdstad Bern. Hij heeft de regio in zijn achtertuin liggen en weet ons als geen ander de geheimen te vertellen. “Ik woon op zo’n dertig kilometer van wat wij de ‘deur naar Berner Oberland’ noemen. Je bent nog niet direct in de bergen, maar het is wel het gebied waar je de grote beklimmingen tegemoet rijdt. Meestal kom je vanuit Bern in het kanton en zie je direct de twee grote meren: Thunersee en Brienzersee. Dat noemen wij de vlakke regio.”

Fabian Cancellara – foto: Cor Vos

“Rond de meren is het… vlak!”, lacht de Beer van Bern. “Natuurlijk kun je een keer links of rechts gaan, waar verschillende beklimmingen je fantastisch plekken bieden om te ontdekken. Als je dat doet, is ieder uitzicht op de meren echt verbazingwekkend. Interlaken kennen de meeste mensen wel vanwege het uitzicht op de Jungfraujoch. Die plek ligt precies tussen de Thunersee en Brienzersee in. Ook ritten naar Lenk, Abelboden en Kandersteg zijn mooi, maar je hebt in Berner Oberland niet de écht hoge toppen zoals de Grimsel-, Furka- en Sustenpas. Wil je toch iets wat daarop lijkt, dan raad ik je aan om vanaf Interlaken naar Gstaad te rijden in het zuidwesten.”

Ongestoord klimmen op Große Scheidegg
Het enthousiasme van de Zwitser over zijn eigen regio is in alles terug te horen. “Omdat hier zo veel moois is wat voor de meeste fietstoeristen echt nog onbekend terrein is. De mooiste klim in deze regio is die van de Große Scheidegg. In potentie is dat misschien wel het grootste cadeau wat je jezelf cadeau kan doen. Vanuit het schitterende dorp Grindelwald is er geen gemotoriseerd verkeer toegestaan op de Große Scheidegg, met uitzondering van een busdienst en de lokale bevolking. Er rijden amper auto’s, de wegen zijn goed en smal, de natuur om je heen is schitterend en je hebt constant uitzicht op de grote bergtoppen rondom je. Een verborgen parel.”

Volgens Cancellara kunnen fietstoeristen het beste Interlaken of Thun als uitgangspunt voor hun tochten aanhouden. “Vanuit die plekken kun je alle kanten op. In die regio liggen heel veel leuke beklimmingen, met prima koffiestops onderweg. Wel is het in Berner Oberland vaak zo dat je wel naar boven kunt fietsen, maar dat er dan geen afdaling is. Je moet dus eigenlijk altijd dezelfde route weer terug naar beneden volgen. Maar het zijn altijd toffe ritten. Ik zou het voor geen goud willen missen, omdat het me al zo veel mooie ervaringen heeft gegeven. Je kunt vanuit deze regio ook naar het Emmental rijden of zelfs naar de kant van het Franstalige Freiburg.”

Zicht op de Gurnigel Pas – foto: Shutterstock

“Op je weg daar naartoe kun je bijvoorbeeld ook de Gurnigel-klim ontdekken”, gaat de Zwitser verder. “Maar in het gebied liggen er zo veel mooie beklimmingen. Goldiwil, Schwanden en Heiligenschwendi zijn ook geheime plekjes voor de meeste wielerrecreanten ten noorden van de Thunersee. En wat dieper in de regio heb je nog Kleine Scheidegg, Axalp, Brünig en Sachseln die echt de moeite waard zijn. Allemaal beklimmingen van acht tot tien kilometer. Ook kun je er voor kiezen om van Interlaken naar Innertkichen te fietsen, waardoor je een aantal kilometers van de Sustenpass doet. Op een bepaald punt kun je een smalle weg naar links nemen, naar Hasliberg.”

Volgens Cancellara zien mensen ook daar de schoonheid nog niet helemaal van in. “Al kan ik me wel herinneren dat we dat weggetje een keer in de Ronde van Zwitserland hebben gedaan. Ik weet niet zeker of Peter Sagan die rit won, maar ik dacht van wel (dat klopt, etappe 3 in 2010, red.). Je komt dan weer uit op de weg naar Brünig. Dat is ook echt een smalle, geheime weg.”

Fabians favoriete rondje
Zelf rijdt Cancellara ook nog regelmatig in Berner Oberland. Hij heeft een favoriet rondje, dat hij ook tijdens zijn actieve carrière veel heeft afgewerkt. “Ik vertrek dan vanuit Bern via de zuidkant van de Thunersee naar Interlaken. Dat deel van de route is veelal vlak. Vanuit Interlaken rijd ik dan omhoog naar Beatenberg. Ook een heel rustige weg, omdat auto’s moeten betalen om daar naar boven te mogen rijden. Uiteindelijk kom je uit in Sigriswil, waar de meeste mensen beginnen met dalen. Ik rijd graag door tot in Schwanden, waarna je aan de andere kant kunt afdalen tot zich achter de top een nieuw klimmetje richting Homburg aandoet. Daarna daal je af naar Steffisburg.”

Zicht op de Thunersee vanuit Thun – foto: Shutterstock

Van daaruit kan Cancellara weer terugrijden naar Bern, over doorgaans vlakke wegen. “De reden waarom dit mijn favoriete ronde is, is omdat het alles heeft. Je kunt trainen op het vlakke, je komt meerdere klimmen van tien kilometer tegen én je krijgt prachtige natuur en schitterende vergezichten te zien. Je komt ook nog door een smalle tunnel, wat het een beetje een avontuurlijk karakter geeft. Het is een pittig rondje, maar wel een heel mooie route. De regio Berner Oberland heeft ook een grote invloed op mijn carrière gehad. Ik heb er zoveel ontdekt. Vooral mentaal herstellen kan je er goed doen. Dat is cruciaal. In deze omgeving kom je tot rust en dat heeft iedere sporter nodig. Echt een onderschat onderdeel in een loopbaan. Trainen is hier nooit een opgave voor me geweest.”

“Eerlijk: met goed weer erbij is iedere rit die je in Berner Overland maakt fantastisch. Je ziet een ongekende schoonheid, je hebt vriendelijke mensen rond je en er zijn altijd wel bakkerijen in de buurt die je helpen om je energievoorraad weer op peil te brengen als je moe bent. Een must-go.”


Meer info over Berner Overland vind je op de site van Made in Bern

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Bern is goed bereikbaar, op verschillende manieren. Met een kleine 8 uur in de trein (vanuit Utrecht) kan je de gelijknamige hoofdstad van het kanton bereiken. Pak je de auto, dan ben je vanuit Utrecht ongeveer 9 uur onderweg. Vanuit de hoofdstad zijn ook de zuidelijke delen van het kanton, in de Alpen, goed bereikbaar.


Verantwoording:
Zwitserland Toerisme is mediapartner en ondersteunt op deze manier ons platform. Het artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits

Om te reageren moet je ingelogd zijn.