Geniet van de mooiste plekjes van Vlaanderen met deze vijf fietsroutes
Advertorial Vlaanderen heeft bij menig wielrenner een speciaal plekje in het hart. De bakermat van de koers kent vele iconische plekken waar wielergeschiedenis is geschreven. Maar wist je dat dit wielergekke gebied ook een breed scala aan mogelijkheden biedt om als toerfietser te genieten van een schitterende omgeving? Met de Flanders’ Finest fietsroutes kijk je namelijk je ogen uit terwijl je langs de mooiste bezienswaardigheden in Vlaanderen fietst.
De Flanders’ Finest Fietsroutes laten je kennismaken met al het moois dat Vlaanderen te bieden heeft. Via de behapbare fietsroutes trek je door onbekende landschappen en langs uniek Vlaams erfgoed. Onderweg kun je gerust pauze nemen om rondkijken naar de talloze bezienswaardigheden en kan je genieten van de culinaire specialiteiten van de regio. Om alvast kennis te maken met enkele benoemenswaardige routes introduceren we per provincie één fietsroute die volgens ons zeker de moeite waard is!
Verdwenen Zwinhavensroute
De Verdwenen Zwinhavensroute brengt je als fietser door het mooiste wat de provincie West-Vlaanderen te bieden heeft. Met de start en finish in Brugge kijk je al vanaf het begin van de route je ogen uit. Ondanks dat er in de middeleeuwse stad genoeg te zien, maakt Brugge plaats voor een ronde langs het stadje Damme, de pittoreske Damse vaart, de binnenduinen van Knokke en het Zwin Natuur Park. Het natuurgebied ligt dicht tegen de Nederlandse grens aan en kent door de verbondenheid met de Noordzee een unieke flora en fauna.
De uitgelichte fietsroute door West-Vlaanderen is met een lengte van 58 kilometer zeer goed behapbaar. Bovendien bieden de passages door de traditionele vissersdorpen genoeg mogelijkheden voor een culinaire tussenstop. Een leuke toevoeging aan de Verdwenen Zwinhavensroute is de mogelijkheid tot een reis terug in de tijd met een VR-experience langs de route. Onderweg katapulteren verschillende virtual reality-punten je namelijk terug naar de middeleeuwen.
Meer informatie over de Verdwenen Zwinhavensroute is hier te vinden.
Scheldekastelenroute
In de provincie Antwerpen is de Scheldekastelenroute zonder twijfel een van de mooiste fietsroutes. De tocht brengt je als fietser langs drie kastelen, twee forten en één machtige rivier. Al vanaf de start in Abdij van Bornem in het Nationaal Park Scheldevallei begint het genieten van de mooie omgeving. Eenmaal op de fiets is het niet lang wachten voordat het eerste kasteel te bezichtigen is. Het Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde stamt uit de elfde of twaalfde eeuw en biedt een mooi voorproefje voor de rest van de route.
De 59 kilometer lange route gaat voor een groot deel langs de rivier de Schelde. Via kleine dorpjes en gehuchten banen fietsers hun weg door de Scheldevallei. Bij de start- en finishplaats aan de Abdij van Bornem is het eenvoudig parkeren. Maar de route is ook goed te bereiken vanaf Antwerpen via de Waterbus en een korte aanlooproute.
Meer informatie over de Scheldekastelenroute is hier te vinden.
Leiestreekroute
Ook in Oost-Vlaanderen zijn mooie fietsroutes te vinden. Zo is de Leiestreekroute vanuit kunststad Gent, thuishaven van eeuwenoude cultuur en erfgoed, zeker de moeite waard. Via de unieke fietssnelweg en het uitgestrekte Parkbos kijk je je ogen uit tussen het vele groen en maar liefst negen kastelen. Naast natuur en erfgoed trekt de route ook door schilderachtige kunstenaarsdorpen. De tocht trekt, zoals de naam doet vermoeden, ook langs gedeelten van rivier de Leie.
Met het vele groen en bijzondere erfgoed onderweg, is de 58 kilometer lange route zeker de moeite waard. Het is haast onmogelijk om de route zonder tussenstops af te werken. Daarvoor is in de omgeving simpelweg te veel te zien. Het start- en finishpunt is goed te bereiken vanaf de parkeerplaats of station van Gent-Sint-Pieters.
Meer informatie over de Leiestreekroute is hier te vinden.
Zoniënroute
In de bosrijke provincie Vlaams-Brabant liggen veel fietsroutes die de moeite waard zijn. Het is de Zoniënroute die wat ons betreft de meeste aandacht trekt. Het decor van de tocht is voor een groot gedeelte het eeuwenoude Zoniënwoud, dat onderdeel is van het Nationaal Park Brabantse Wouden. De route die over zowel onverharde als verharde wegen trekt, loodst je als fietser door het prachtige groen. Bovendien is een tussenstop bij het hernieuwde AfricaMuseum ook zeker de moeite waard.
Ondanks dat de route ook over enkele grindwegen trekt, is de route zeer goed begaanbaar. Daarnaast maakt de afstand van 42 kilometer de route erg toegankelijk voor de meeste toerfietsers. De tocht is zowel met de trein als auto zeer goed te bereiken vanwege de start en finish bij Station Hoeilaart.
Meer informatie over de Zoniënroute is hier te vinden.
Fruitige landschappen met PIT
Geen titel van een fietsroute omschrijft de inhoud van de tocht zo goed als de Fruitige landschappen met PIT-route. Weinig plekken smaken immers zo zoet als Haspengauw, de grootste fruitstreek van België. Vanaf start- en finishplaats Sint-Truiden, de hoofdstad van de zoete streek, trek je als fietser door het heuvelachtige landschap vol boomgaarden, openbare kunstwerken en bijzonder erfgoed. Een stop bij Wijndomein Kitsberg mag eigenlijk niet ontbreken.
De 62 kilometer lange route door de provincie Limburg is zonder twijfel de lekkerste van dit lijstje, maar biedt dus ook genoeg cultureel erfgoed. Zo kan na afloop kan een bezoekje aan de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de aankomststad niet ontbreken. De tocht is makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats van Stroopfabriek Borgloon of vanaf het treinstation in Sint-Truiden.
Meer informatie over de Leiestreekroute is hier te vinden.
Naast bovengenoemde fietsroutes heeft Vlaanderen nog veel meer moois te bieden. Zo ontbreken in dit lijstje bijvoorbeeld routes door het Oost-Brabantse Hageland of het indrukwekkende loopgravengebied rondom het West-Vlaamse Ieper. Alle Flanders’ Finest fietsroutes zijn te vinden op de site van Visit Flanders.