Heuvels in Holland: De Lemelerberg in het natuurrijke Overijssel
foto: MarketingOosten/Kenneth Stamp

Heuvels in Holland: De Lemelerberg in het natuurrijke Overijssel

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan het beperkte aantal hoogtemeters dat ons kikkerlandje rijk is.

Ditmaal duiken we in de geschiedenis van de Lemelerberg. De beklimming tussen Zwolle en Almelo is al zo’n 150.000 jaar oud en is het resultaat van een gletsjer die vol kracht zand en grind voor zich uit stuwde.

De tachtig meter hoge heuvel, of bult, rond het Overijsselse Lemele ligt ten Noorden van de Sallandse heuvelrug, waar het dus geen onderdeel van is. Wel zou de weg vaak onderdeel geweest zijn van het trainingsrondje van de in Zwolle geboren Anna van der Breggen.

Lemelerberg, Lemele, Netherlands

• Distance: 1.1 km, Elevation: 31 m, Avg. Grade: 2.9 %

De Lemelerberg wordt in Europa beschouwd als een bijzonder natuurverschijnsel. Zo heeft de bult het stempel Natura 2000-gebied gekregen. En dat is niet gek, want met de zandige vlaktes, heideakkertjes, vennen, bos en kenmerkende paarse heide is het prachtige heidelandschap echt een bezoekje waard.

Koershistorie
De beklimming was al een aantal keer onderdeel van een Nederlandse wielerkoers. In 2023 was het natuurgebied nog onderdeel van het parcours van de derde etappe van de Olympia’s Tour. Mathias Bregnhøj wist deze rit te winnen voor zijn toenmalig Deense ploeg Leopard TOGT. Ook passeerden de pelotons van de Ronde van Overijssel en de Ster van Zwolle in 2013 over de heidebult.

In deze laatstgenoemde eendagskoers rondom de provinciehoofdstad wist Dylan van Baarle dat jaar te zegevieren. De man uit Voorburg reed destijds in dienst van de opleidingsploeg van Team Rabobank. De overwinning zou later ondersneeuwen door het rijkgevulde palmares van de hardrijder waar onder anderen Parijs-Roubaix, Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen aan toegevoegd werden.

Een piepjonge Van Baarle won in 2013 de Ster – foto: Cor Vos

De beklimming
We dwalen af. Terug naar de Lemelerberg. Vanuit de omliggende dorpen Damsholte en Lemele (verrassing), is het hoogste punt voor wielrenners te bereiken via de Kerkweg. Dat toppunt ligt op – hou je vast – 45 meter hoogte. Ruim veertig meter klimmen geblazen vanuit Zwolle dus.

Via de beklimming vanuit Lemele stijg je over een lengte van 1.100 meter naar de 31 meter hoger gelegen top. Een rekensommetje leidt tot een gemiddeld stijgingspercentage van 2,9 procent. Iets dat we in dit gedeelte van Nederland weldegelijk als een klim kunnen beschouwen.

Voor de lichte klimmers onder ons: natuurlijk hoef je voor een dagje stijgen niet in de omgeving van Zwolle te zijn, maar tijdens een rondje door de prachtige natuur in Overijssel mag vanaf nu een passage over de Kerkweg in Lemele niet meer ontbreken.

De Lemelerberg – de statistieken:
Lengte: 1.100 meter
Hoogste punt:
45 meter
Hoogteverschil: 31 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 2,9%
Maximale stijgingspercentage: 4,4%
Strava KOM: Sven R in 1:40

Om te reageren moet je ingelogd zijn.