In Bern ‘is op avontuur uitgaan enorm toegankelijk’
Branded Content Zeg Bern en je zal waarschijnlijk aan de stad denken, maar het gelijknamige Kanton is veel meer dan zijn hoofdstad. Ruwe bergen, grote meren en indrukwekkende natuur sieren de streek. Hoog tijd om nader kennis te maken met het kanton Bern.
Dus als we hem vragen naar fietsen in het kanton, steekt hij gelijk enthousiast van wal. “Het kanton is best een toeristisch gebied, maar niet onder fietsers. Het kan dus best druk zijn in sommige steden, maar met de fiets kan je daar enorm aan ontsnappen. Sterker nog, dan is het gelijk ongekend rustig.”
Die rust tref je daarentegen wel in het nodige berggeweld. “Fraaie vergezichten over bergen en gletsjers terwijl je echt omgeven bent door de bergen, dat is kenmerkend voor de streek. Als je hoog in de bergen start met een trail rijd je over ruwe bergwegen, dan daal je af over leemachtige bospaden en tot slot eindig je in de vallei tussen weiden en velden. De variatie is dus groots, maar de bergen zijn er altijd om je heen.”
Dat maakt het volgens François vooral een fraaie mountainbike-omgeving. “Maar ook op de wegfiets kan je hier goed uit de voeten. Voor de gravelfiets is het misschien iets te zwaar, maar er zijn wel veel fraaie verharde passen, zoals de Grosse Scheidegg, de Sustenpas en de Grimselpas”, voegt hij toe.
Toch is het mountainbiken wat hier de klok slaat. “Dat is iets wat relatief recent is ontstaan. Voorheen was er niet heel veel specifieke infrastructuur voor mountainbikers. Tegenwoordig zijn er heel veel natuurlijke routes, die je deelt met wandelaars, maar weinig mensen weten daarvan. Daardoor kan het er fenomenaal rustig zijn.”
“Mijn favoriete route, is die naar de Bachalpsee. Je start in Grindelwald en klimt twee uur tot je de Bachalpsee bereikt op 2.300 meter waar je al met een prachtig vergezicht wordt beloond. Dan rijd je eerst over singletrack naar beneden, langs typische berghutjes en Alpenweiden met koeien. Verderop rijd je door de bossen, waar het karakter van de route weer veranderd. Het is 1.200 meter dalen dus af en toe stoppen en even uitrusten is fijn, maar daarnaast ook leuk om even van de uitzichten te genieten.”
Routes zijn er sowieso te over in de streek; vooral op de enduro mountainbike kan je dag na dag kilometers blijven afwerken. Toch raadt François aan ook de routes eens los te laten. “Op avontuur uitgaan is in deze streek enorm toegankelijk. Als je kan navigeren met een fietscomputer spring je gewoon op de mountainbike, rijd je een half uur en ben je in the middle of nowhere. Er zijn hier veel toeristische plaatsen, maar op de fiets kan je dat perfect ontvluchten”, legt hij uit. “Dat is ook echt de beste manier om de omgeving te ontdekken, je leert de streek dan op zijn best kennen.”
De echte fanatiekelingen kunnen zich dus uren uitleven. Daarvoor raadt François nog een race aan. “De Eigerbike race is voor de koersliefhebbers onder ons echt een aanrader. Dat is een crosscountry marathonwedstrijd met afstanden van 30, 50 en 80 kilometer over een fantastisch parcours.”
En na zo’n rit? “Dan is een duik in het meer de perfecte afsluiting” vertelt François stellig. Al is er meer te doen. “De grote meren zijn wel een aanrader om te bezoeken omdat ze zo mooi zijn. Je kan op veel plekken een kayak huren om ook op het meer de rust weer op te zoeken. Voor de adrenalinejunkies zijn er ook activiteiten zoals bungeejumpen en skydiven mogelijk.”
Meer info over de Bern regio vind je op de site van Made in Bern
Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Bern is goed bereikbaar, op verschillende manieren. Met een kleine 8 uur in de trein (vanuit Utrecht) kan je de gelijknamige hoofdstad van het kanton bereiken. Pak je de auto, dan ben je vanuit Utrecht ongeveer 9 uur onderweg. Vanuit de hoofdstad zijn ook de zuidelijke delen van het kanton, in de Alpen, goed bereikbaar.
Verantwoording:
Zwitserland Toerisme is mediapartner en ondersteunt op deze manier ons platform. Het artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits
Om te reageren moet je ingelogd zijn.