Met deze goede voornemens stap je in 2024 vaker op de fiets
foto: Joris Knapen

Met deze goede voornemens stap je in 2024 vaker op de fiets

Fietstoerisme Het nieuwe jaar staat voor velen gelijk aan goede voornemens. Meer sporten, afvallen of stoppen met roken worden vaak genoemd, maar wij richten ons natuurlijk graag op de fiets. WielerFlits zet een vijftal goede voornemens waarin de fiets centraal staat op een rijtje.

Fiets beter schoonmaken
Deze vijf goede voornemens staan in willekeurige volgorde, maar wellicht is het een signaal van mijn onderbewustzijn dat dit mijn eerste idee was. Het is het seizoen van regen, modder en andere rotzooi waardoor je fiets én jijzelf behoorlijk vies terug kunnen keren van een ritje, wat betekent dat het na de rit steevast tijd is om schoon te maken.

Maar laten we eerlijk zijn: slechts weinigen kijken écht uit naar de poetsbeurt van de fiets na een ritje in natte omstandigheden, zeker als je zelf ook doorweekt of onder de modder thuiskomt. Maar toch is het o zo belangrijk, want het zorgt ervoor dat tal van onderdelen op je fiets significant langer meegaan. Wij schreven alvast een handige handleiding om je fiets in topvorm te houden.

Meer gravelfietsen
Weinig betere manieren om je eigen trainingsomgeving nóg beter te leren kennen dan met de gravelfiets. Schelpenpaden, bosweggetjes en zelfs stukjes singletrack kan je op gravelfiets meer dan prima bezoeken en zo de omgeving op een andere manier leren kennen dan op de wegfiets.

Eigenlijk is er maar één vereiste: een gravelfiets, al kan je tegenwoordig ook op een hoop racefietsen brede banden monteren om wat off-road paden in je ritje op te kunnen nemen. Wie weet ontdek je zo nog wat extra routes die je gelijk motiveren wat vaker op de fiets te springen.

Een bikepackingtrip maken
Als je nog nooit een bikepackingtrip hebt gemaakt, is 2024 daar het perfecte jaar voor. Waarom? Omdat ieder jaar een perfect jaar is om te gaan bikepacken, simpelweg omdat het zo ongelooflijk leuk is. Je spullen inpakken, de fiets opstappen en de hort op; dat is bikepacken heel simpel samengevat.

Het reizen met de fiets met al je spullen in een paar tasjes levert een enorme portie vrijheid op, waardoor je iedere dag kan doen waar jezelf zin in hebt. Na twee uur fietsen genoeg gehad? Dan stop je bij de eerstvolgende plek waar je kan overnachten. Na 150 kilometer nog steeds geen genoeg gehad? Dan rijd je nog lekker door.

Als je het bikepacken op laagdrempelige wijze wil ontdekken, is een tweedaagse met start en finish thuis een ideale manier om kennis te maken. Meer tips om te beginnen lees je in de onderstaande verhalen.

Meer fietsen in andere provincies
Het overgrote merendeel van onze fietsritjes zullen we afwerken vanuit huis. Grote kans dan ook dat je je figuurlijke achtertuin na verloop van tijd best goed kent. Dat doet wellicht verlangen naar verre oorden, maar voor mooie fietsroutes hoef je helemaal niet ver van huis te zijn.

Ook in eigen land valt namelijk enorm veel te beleven. Rijd een uurtje met de auto of het openbaar vervoer en de kans is groot dat je je in een compleet andere omgeving bevindt en dus ook een ander decors voor je fietsritje treft. Weinig extra moeite, maar nóg meer fietsplezier dus!

Meer hoogtemeters maken
Misschien doe je gewoon niks liever op de fiets dan klimmen of misschien wil je jezelf juist wat extra uitdagen: in beide gevallen is meer hoogtemeters maken op de fiets een goed voornemen waar je wat mee kan. Daarvoor kan je natuurlijk vaker over hellingen in de buurt fietsen of het hooggebergte opzoeken. Als je die laatste tactiek hanteert, heb je gelijk een goede reden om een trip met de fiets te plannen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.