Omringd door Alpenpassen: Andermatt als perfecte uitvalsbasis in het Zwitserse hooggebergte

Omringd door Alpenpassen: Andermatt als perfecte uitvalsbasis in het Zwitserse hooggebergte

Omringd door imposante bergketens en aan de voet van de Gotthardpass ligt op 1.444 meter hoogte het bergdorpje Andermatt. De acht omringende Alpenpassen geven aan het gebied een enorme veelzijdigheid aan fietsroutes. Kortom, Andermatt is de perfecte plek als uitvalsbasis voor de getrainde wielrenner of mountainbiker die imposante cols wil bedwingen.

Wil je genieten van waanzinnige uitzichten, zoek je naar ontspanning in een van de wellnesscentra of op een van de terrasjes? Dat kan in het gezellige bergdorp Andermatt, gelegen in het Urserendal in centraal Zwitserland. Een dal dat in het zuiden door het Gotthardmassief wordt begrensd.

De driepassentocht
’s Avonds zit ik op mijn hotelkamer en bestudeer via Komoot de route voor de volgende dag. De titel: “Epic Day Andermatt met Tijn en Léon”. Een route van 120 kilometer met drie cols van de buitencategorie en bijna 4000 hoogtemeters. We hebben zin in een dag vol avontuur, afzien en adembenemende uitzichten over de Route 1291.

De route begint voor Léon en mij ‘rustig’ vanuit Andermatt, trekt door het Reussdal en over de Teufelsbrücke richting het zuiden. De Teufelsbrücke is de eerste plek waar we kort stoppen. Een indrukwekkende brug waar we de wild stromende Reuss-rivier oversteken. Deze houten verbinding werd rond 1230 gebouwd en kent door de eeuwen heen een rijke historie.

We vervolgen onze weg door de Schöllenen Gorge, om met gezonde spanning te beginnen aan de eerste klim van de dag: de Sustenpas. Deze klim verbindt de plaatsen Wassen en Innertkirchen en is met een lengte van 17,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% een aangename eerste. We klimmen ieder op ons eigen tempo gestaag omhoog naar liefst 2224 meter hoogte. Onderweg is het genieten, van watervallen, besneeuwde toppen en de alpenweiden waar we in de verte gemzen over de rotsen heen en weer zien springen.

Boven aangekomen op de Sustenpas worden we beloond met een overweldigend uitzicht op het Gadmendal en de Steinengletsjer, Sustenhorn en Dammastock. Bij het helderblauwe bergmeer, bovenop de pas, komen we op krachten na de beklimming. Onze fotograaf Tijn heeft zich omgedoopt tot soigneur en mechanieker en geeft ons een gelletje en een reepje. Op dat moment voelen Léon en ik ons weer prof!

Stuwmeren en prachtige uitzichten
Tegenvaller is dat de temperatuur door de hoogte flink gedaald is en in combinatie met een harde wind guur aanvoelt. Dus? Windjackie aan en beginnen aan de bijna 28 kilometer lange afdaling. In het wiel van Léon daal ik af over een goed geasfalteerde weg naar Innertkirchen. Een stadje waar we kort stoppen voor een echte wielrennersmaaltijd, namelijk pasta bolognese, een cola en een koffie.

Met een goed gevulde maag beginnen we aan de tweede klim van de dag, ruim 25 kilometer lang waarbij we 1500 hoogtemeters moeten overbruggen. Twee uur lang een zelfde wattage trappen, druk op de benen houden en ondertussen blijven genieten van het woeste en rotsachtige berglandschap. Dat kan dus ook in Andermatt. Vlak voor de pas komen we langs een drietal grote stuwmeren: de Grimselsee, de Räterichs Bodensee en de Oberaarsee, waar Zwitserland geïnvesteerd heeft in het opwekken van duurzame energie. Boven op de pas (2165 meter) ligt de Totensee en kunnen we uitkijken over de afdaling, het dal én de laatste beklimming van de dag: de Furkapas.

On top of the world, met z’n drieën kijken we uit over de eindeloze besneeuwde toppen voor ons. De wind neemt in kracht toe. We voelen ons klein. Een gevoel dat je enkel in de bergen kan ervaren.

Mentaal spel
We dalen af en nuttigen beneden Snickers en cola, voordat we aan de laatste en hoogste pas van de dag beginnen. Nog 10 kilometer klimmen op de Furkapas, maar de vermoeidheid begint toe te slaan. Nu wordt het een mentaal spelletje. Op de route zien we de authentieke Furka-stoomtrein die over de bekende spoorlijn onder ons rijdt.

Vlak voor de top verschijnt Hotel Bélvèdere aan de horizon, het iconische Zwitserse hotel aan de rand van de gletsjer dat in 1964 het decor was voor een achtervolging in de James Bond-film ‘Goldfinger’. We stoppen, want hiervan moeten foto’s en dronebeelden gemaakt worden. Alleen komt vanuit het zuidwesten een enorme donkere lucht op ons af. Opnieuw trekt de wind aan en als de eerste regendruppels vallen, slaat het weer ineens om. De drone belandt door de harde wind bijna midden op de gletsjer. Gelukkig komt hij terug, waarna een koude en natte afdaling naar Andermatt wacht.

In het hotel duiken we meteen de wellness in. We storten ons op een welverdiende avondmaaltijd, waar ondertussen de ‘epische’ wielerverhalen, het afzien, de tegenslagen en de hoogtepunten worden aangehaald. Dat kan Andermatt allemaal teweegbrengen.

https://bit.ly/wf-suisse-andermatt

De hotelkamers in Radisson Blu Reussen

Radisson Blu Reussen en Andermatt
Radisson Blu Reussen is een perfecte uitvalsbasis in Andermatt voor wie een geheel verzorgde vakantie wil. Het is een modern hotel met de charmes van een authentiek Zwitsers chalet, inclusief wellness en chique restaurant. Met een fietskelder en de fietswinkel van BikeWelt Gisler op 200 meter zijn alle voorzieningen aanwezig die een wielrenner of mountainbiker nodig heeft. Het pittoreske stadje Andermatt heeft verschillende gezellige restaurants en winkeltjes en is ideaal voor tijdens een rustdag of bij minder goed weer.

Meer info over Zwitserland vind je op de site van Zwitserland Toerisme

Bereikbaarheid:

Andermatt is centraal gelegen in Zwitserland en goed bereikbaar voor fietsliefhebbers. De stad ligt niet ver van de Italiaanse grens, vlak bij het Lago Maggiore, en is een belangrijk knooppunt omdat de wegen over Furkapas, de Gotthardpass en de Oberalppas er bij elkaar komen. Andermatt ligt op ruim 850 kilometer van Utrecht, op acht à negen uur rijden.

Zwitserland zet erg in op fietstoerisme en duurzaamheid, waardoor reizen via de trein naar Andermatt – dat een eigen treinstation heeft – ook aangeraden wordt. Dat kan over het algemeen binnen 10 à 11 uur vanuit Utrecht. Vliegen naar Andermatt kan via Zürich, dat op een kleine twee uur rijden van het bergdorp ligt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.