Ook zonder vele hoogtemeters zijn deze Granfondo’s uitdagend genoeg
Fietstoerisme Veel fanatieke fietsliefhebbers hebben een Granfondo op de bucketlist staan. Een ’toertocht’ waarbij je samen met andere deelnemers koerst als in een wedstrijd. De bekendste van deze fietsevenementen vinden vaak plaats in de Alpen, of in andere schilderachtige bergrijke omgevingen. Maar wat nou als je de uitdaging van een Granfondo zoekt en niet van klimmen houdt? WielerFlits zet voor de pure hardrijder vijf (relatief) vlakke Granfondo’s op een rij.
GFNY Miami
Meer dan zevenduizend kilometer ten westen van het platte Nederland, wordt een echt vlakke Granfondo georganiseerd. De GFNY Miami is (voor de liefhebbers) namelijk een wedstrijd waarbij deelnemers koersen om de overwinning. De 113,8 kilometer lange lus vanuit Miami is met zeventien hoogtemeters nagenoeg vlak. Vanuit het westen van Miami trek je als deelnemer richting de Everglades. Het nationale park in het zuiden van Florida is sinds 1979 onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De race start en finisht bij het Miccosukee Resort & Casino, maar tijd om te ontspannen en gokken is er tijdens de koers niet. Deelnemers moeten namelijk rekening houden met stevige wind. Indien het waait is het vlakke parcours dus allesbehalve eenvoudig. Achteraf is er wel tijd voor ontspanning, bij de finishplaats wordt namelijk een feest georganiseerd voor de deelnemers aan de koers.
GFNY Cozumel
Iets Zuidelijker op het Noord-Amerikaanse continent wordt nog een tocht uit de GFNY-serie georganiseerd. Op het eiland Cozumel, gelegen ten westen van Mexicaanse vaste land, wordt jaarlijks de GFNY Cozumel verreden. Hoewel de route voornamelijk vlak is, is de koers allesbehalve saai. Je wordt betoverd door prachtige stranden en uitzichten over de oceaan en kan rekenen op enthousiaste lokale bewoners die je naar de finish toejuichen.
Net als bij de GFNY Miami vormen niet de hoogtemeters maar de wind de grootste uitdaging. Het 160 kilometer lange parcours telt namelijk maar 430 hoogtemeters en loopt voornamelijk langs de kust. Bij deze langste afstand is er sprake van een wedstrijdsituatie, gegarandeerd koers dus.
Gran Fondo del Po
Met de Granfondo Stelvio Santini, La Maratona dles Dolomites, Strade Bianche en Granfondo Nove Colli kunnen we Italië met recht een Granfondo-land noemen. Toch zijn er ook vlakkere Granfondo’s in Italië te vinden, de Gran Fondo del Po is daar een mooi voorbeeld van.
Start- en finishplaats Ferrara ligt ten noordoosten van Bologna en ligt naast de rivier de Po. Het parcours van de Granfondo maakt een lusje om een gedeelte van deze langste Italiaanse rivier. In Nederland zouden we spreken over een heuvelachtig parcours, maar met minder dan vijfhonderd hoogtemeters verdient deze koers zeker een plekje op de lijst met de mooiste (relatief) vlakke Granfondo’s.
Neusiedlersee Radmarathon
Met zeshonderd hoogtemeters is de Neusiedler Radmarathon misschien niet vlak te noemen, toch verdient de tocht een plek in deze lijst. Wanneer je aan fietsen in Oostenrijk denkt, vrees je namelijk al snel voor meer klimgeweld. De fietsmarathon om de Neusiedlersee is opgenomen in de UCI Gran Fondo Series, een serieuze tocht dus!
De organisatie omschrijft de Granfondo als een heel snel parcours zonder Alpencols, maar met keihard trappen en door de wind knallen. Een goed getrainde renner moet met enig gemak en hulp van het rijden in een peloton eenvoudig een gemiddelde van 35 kilometer per uur weten te halen. De snelste renners finishen doorgaans met een gemiddelde van boven de 43 kilometer per uur.
Cyclotour du Léman
Als je aan een Granfondo in Zwitserland denkt, beginnen je klimmersbenen al pijn te doen. Toch telt de Cyclotour du Léman relatief weinig hoogtemeters. De ronde van en naar Lausanne is 176 kilometer lang en telt 890 hoogtemeters. Met een beetje inbeeldingsvermogen zou je het Zwitsers vlak kunnen noemen.
De Granfondo is onderdeel van de UCI Gran Fondo Series en trekt rond het meer van Genève. Gegarandeerd mooie vergezichten dus. Doordat de route constant langs de open watervlakte loopt, kan de wind ook in deze tocht een grote rol spelen.
Vertrek- en aankomstplaats Lausanne was in 2022 onderdeel van de Tour de France. De stad aan het Lac Leman organiseerde de finish van de achtste etappe. Wout van Aert wist in zijn groene trui zege te vieren voor Michael Matthews en Tadej Pogacar.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.