Spring op de fiets en daag jezelf uit op de langste dag van 2024
De ondergaande zon in de Vogezen - foto: Ties Wijntjes

Spring op de fiets en daag jezelf uit op de langste dag van 2024

Fietstoerisme Aankomende 20 juni is het weer zover. De langste dag van het jaar. Althans, er is geen andere dag dat de zon in Nederland langer aan de hemel staat. Met de zonsopkomst om 05.18 uur en zonsondergang om 22.06 uur, heb je maar liefst 16 uur en 48 minuten om de fiets te pakken. Het biedt de mogelijkheid tot verschillende langdurige fietsuitdagingen. WielerFlits zet een aantal ideeën voor je op een rijtje.

MIND Summer Ride
Voor veel wielrenners betekent een ritje op de fiets het leegmaken van het hoofd. Naast fysieke gezondheid draagt een fietsrondje dus ook bij aan de mentale gezondheid van sporters. Stichting MIND organiseert op de langste dag van het jaar de MIND Summer Ride om aandacht te vragen en geld op te halen voor een psychisch gezond Nederland.

Het maakt niet uit welk type fiets je gebruikt voor de MIND Summer Ride – foto: Cor Vos

Bedenkers Tom en Sjors rijden de 20e van juni maar liefst 400 kilometer, maar als deelnemer aan het evenement mag jij zelf bepalen met wie, op welke type fiets en welke afstand je gaat fietsen. Bij inschrijving krijg je direct je eigen sponsorpagina waardoor je samen met vrienden en familie geld kan ophalen voor stichting MIND.

Klik hier voor meer informatie over de MIND Summer Ride

Rondje Utrecht
Als langste dag challenge, daagt wielercafé De Proloog je uit om de contouren van de provincie Utrecht fietsen. Van zonsopkomst tot zonsondergang heb je de tijd om 301 kilometer af te werken. Om 05.00 uur start het evenement met een gezamenlijk ontbijt. Het startschot zal een halfuur later klinken. Iedere deelnemer heeft dan tot zonsondergang, dat zijn vanaf dat moment 1.004 minuten, om de finish te halen.

Klik hier voor meer informatie over de uitdaging van De Proloog

foto: Marcel Koch

IJsselmeer Challenge
Het is niet op 20 juni, maar ook in de dagen eromheen blijft de zon lang zichtbaar. Het is een tocht die eigenlijk niet mag ontbreken op het cv van de sportieve Nederlandse wielrenner: een rondje om het IJsselmeer. De tocht is samen te vatten in zes woorden: Dijken, dorpjes en heel veel water. Op 22 juni vindt het jaarlijks georganiseerde evenement om het grootste Nederlandse meer weer plaats. Aan de tocht is dit jaar de Hersenstichting als goed doel gekoppeld. Je fietst dus niet alleen voor jezelf!

De grootste uitdaging is de volledige ronde van meer dan 300 kilometer om zowel het Markermeer als het IJsselmeer. Toch kan je – voor een iets behapbaardere route – op 22 juni ook terecht voor een 150 of 200 kilometer lange tocht. Deze twee routes passeren enkel om de zuidkant van het IJsselmeer, maar bieden gezien de afstand alsnog een serieuze uitdaging.

Een beeld dat je na de IJsselmeer Challenge kan dromen – foto: Joris Knapen

Klik hier voor meer informatie over de IJselmeer Challenge

Mocht je nu al vrij hebben genomen op 20 juni, wees niet getreurd. Ook op eigen initiatief is het natuurlijk mogelijk om een rondje IJsselmeer te fietsen. Sterker nog, de uitdaging is misschien nog wel lastiger dan wanneer je deelneemt aan het georganiseerde evenement.

Om jezelf uit de dagen op 20 juni, is inschrijven voor een georganiseerd fietsevenement sowieso niet noodzakelijk. Verleg je grenzen bijvoorbeeld door een keer uit eigen initiatief de gravelbike of mountainbike te pakken, of verleg ze letterlijk door eens een uitstapje te maken naar Duitsland, België of Frankrijk. Omdat de zon lang aan de hemel staat, is het de ideale dag om eens af te reizen naar een nabijgelegen land om nieuwe routes te ontdekken!

Beklim net als Remco Evenepoel de Col de la Redoute – foto: Cor Vos

Zo zit je binnen drie uur middenin de Waalse Ardennen om een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik te rijden, ben je een uurtje langer onderweg om af te zien op de legendarische stroken van Parijs-Roubaix – gratis tip: neem een paar extra binnenbandjes mee – of ontdek je binnen drie uur de mooiste routes door de Duitse Eiffel.

Maar je grenzen verleggen kan ook door eens een andere fiets te pakken. Voor de gravellaars onder ons zijn er ook in Nederland namelijk genoeg routes om jezelf mee uit te dagen tijdens de langste dag. Zo is de meer dan 400 kilometer lange Strikhedonia400, een route van Maastricht naar Rotterdam, een echte aanrader. De graveltocht trekt door het Limburgse heuvelland, schampt een gedeelte van de Veluwe, en passeert over de Utrechtse Heuvelrug. Zelfs in het normaal gezien vlakke Nederland pak je dus de nodige hoogtemeters. Meer dan 1.550 om preciezer te zijn.

Gravelen in Limburg – foto: Cor Vos

Om te reageren moet je ingelogd zijn.