Toertocht Luik-Bastenaken-Luik geweigerd door liefst 17 gemeentes
foto: Cor Vos

Toertocht Luik-Bastenaken-Luik geweigerd door liefst 17 gemeentes

Fietstoerisme In navolging van de opschudding rondom de Amstel Gold Race heeft ook Luik-Bastenaken-Luik te maken met gemeentes die de toertocht voor recreanten weigeren. Dat vertelt Tom Van Damme, directeur van Belgian Cycling, aan Le Soir. Waar in Limburg de onduidelijkheid in de gemeenteraad van Vaals geklaard werd, heeft de Waalse voorjaarsklassieker meer problemen.

“De betrokken gemeenten weigeren de doorgang omdat de veiligheid er boven de 500 deelnemers niet meer gewaarborgd is en de netheid in de gemeentes in gevaar komt”, stelt Van Damme. “Luik-Bastenaken-Luik is een klassieker die over de hele wereld bekend is en waarvan iedereen droomt om ooit aan deel te nemen. De recreanten komen van overal.”

Met Belgian Cycling denkt Van Damme mee aan een oplossing, die lijkt te liggen bij het rijden van lokale circuits. “Bij de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl is dat al het geval”, zegt hij. “Voor andere monumenten zoals Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix of Milaan-San Remo is het gezien de aard van de koers veel minder speelbaar.”

‘Oplossing met alleen maar voordelen’
“Maar ik sta er elk jaar op dat de semiklassiekers, zoals Dwars door Vlaanderen of de Waalse Pijl, hun circuits optimaliseren. Dat van de Brabantse Pijl bijvoorbeeld is schitterend. […] Deze oplossing heeft alleen maar voordelen: lagere kosten, betere beveiliging en talrijke commerciële mogelijkheden gekoppeld aan marketing en VIP-evenementen.”

Het is volgens Van Damme onderdeel van een groter probleem. Hij noemt fietsen op de openbare weg ‘problematisch’. “Het wordt stilaan ingewikkeld om nog een route van punt A naar punt B te kunnen afleggen. Het is quasi onmogelijk om bepaalde dorpskernen te doorkruisen. […] Fietsen is een zeer veeleisende sport die snel ontmoedigend kan werken. De oplossing omvat het creëren van veilige gesloten parcoursen.”

Om te reageren moet je ingelogd zijn.