Vijf natuurgebieden in Nederland om per fiets te bezoeken
Fietstoerisme Met de zomer nu goed en wel in aantocht zullen velen aan het dromen zijn over een fietsvakantie door de Alpen, Pyreneeën, het Zwarte Woud of wellicht één van de vele andere natuurgebieden die je in Europa treft. Maar, voor een rit door fraaie flora hoef je niet per se naar het buitenland. WielerFlits zet vijf Nederlandse natuurgebieden op een rij waar je absoluut eens gefietst moet hebben.
De Veluwe
Als we het hebben over natuurgebieden in Nederland, dan kunnen we eigenlijk maar met één beginnen: de Veluwe. Met zijn ruim 90.000 hectare aan oppervlak, is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en zelfs van Europa.
Bossen, heide, stuifzanden; de Veluwe heeft het allemaal. Dat, in combinatie met de uitgestrekte aard van het natuurgebied zorgt ervoor dat je een grote diversiteit aan routes uit kan zetten op de Veluwe. Van korte koffieritjes tot routes met ruim 1.000 hoogtemeters of uitdagende mountainbikeroutes.
Daarnaast heb je op de Veluwe ook altijd kans om naast de rijke flora kennis te maken met de evengoed diverse fauna. Herten, wilde zwijnen, runderen, talloze soorten vogels en nog veel meer wilde dieren verblijven op de Veluwe, die je tijdens je fietsrit zomaar tegen kan komen.
Utrechtse Heuvelrug
Om de hoek van de Veluwe ligt de Utrechtse Heuvelrug, dat zich uitstrekt vanaf het Gooimeer tot aan Rhenen. Niet alleen vanwege de in Nederland zo zeldzame beklimmingen die deze streek biedt is de Utrechtse Heuvelrug populair, ook omdat er talloze fraaie grindpaden liggen voor een leuke gravelrit.
Daarnaast is het ook een gebied wat bol staat van een verscheidenheid aan mountainbikeroutes. Met tien verschillende routes (tussen Hooge Vuursche en Rhenen) kan de mountainbiker zich goed uitleven op de Utrechtse Heuvelrug. De verschillende routes bieden tevens uitdagingen voor verschillende niveaus: van de absolute beginner tot de doorgewinterde mountainbiker.
Let er wel op dat je een vignet nodig hebt om op de routes te mogen rijden. Deze kost €7,50 (voor een heel kalenderjaar) en is online en bij ruim vijftig fysieke verkooppunten beschikbaar.
Noord- en Zuid-Hollandse duingebieden
Okay, strikt gesproken is dit niet één natuurgebied, maar de verschillende duingebieden in Noord- en Zuid-Holland liggen vaak vrijwel direct naast elkaar. Van de PWN duinen boven het Noordzeekanaal tot de Amsterdamse waterleidingduinen en van het Hollands Duingebied tot de Loosduinen; langs de Hollandse kust zijn er tal van prachtige duingebieden om doorheen te fietsen.
Wie van Noord naar Zuid rijdt kan zo honderd kilometers door de duinen fietsen, al is dat misschien wat enthousiast. De glooiende fietspaden die door de verschillende duingebieden lopen lenen zich hoe dan ook uitstekend voor een uitstapje vanuit de polder, voor wat afwisseling op de route.
Dwingelderveld
Van Holland gaan we naar Drenthe, waar het Dwingelderveld een populaire attractie is onder fietsers en wandelaars. Dit Nationaal Park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland en is goed te doorkruisen op de (gravel)fiets.
Los van de mooie natuur die de fietsrit er erg leuk maakt, kan je ook één van de twee bekende schaapskuddes treffen tijdens je rit, of de Ruiner schaapskudde aan het einde van de middag terug zien komen na een lange dag begrazing.
Sallandse Heuvelrug
Eigenlijk zijn er nog veel meer natuurgebieden in Nederland die een bezoek waard zijn, maar we sluiten af met de Sallandse Heuvelrug. Gelegen in het midden van Overijssel, is deze heuvelrug net als zijn Utrechtse tegenhanger het resultaat van opstuwing door gletsjers in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, ongeveer 150.000 jaar geleden.
Op de Sallandse Heuvelrug tref je dus ook de nodige beklimmingen – naar Nederlandse begrippen welteverstaan. Daarnaast is het een van de natuurgebieden die in de zomer deels bedekt is met de karakteristieke paarse heide. Dat vergt wat timing, maar dan heb je absoluut een prachtig decors voor je fietsrit!
Om te reageren moet je ingelogd zijn.