Vijf Nederlandse monumenten die je te fiets kan bezoeken
foto: Lucas Hirschegger

Vijf Nederlandse monumenten die je te fiets kan bezoeken

Fietstoerisme De wegrit van de Olympische Spelen trekt langs tal van monumenten in en rondom Parijs, reden om eens wat Nederlandse monumenten onder de loep te nemen. Want Nederland telt maar liefst 62.000 rijksmonumenten, waarvan de één bekender dan de ander. Tal van die monumenten zijn goed te bereiken met de fiets. WielerFlits zet vijf monumenten op een rij die je per tweewieler kan bekijken en óók nog eens in fraai fietsgebied liggen.

De Domtoren, het Paleis op de Dam en het Binnenhof; het is slechts een kleine selectie uit de talloze rijksmonumenten die ons land rijk is, de absolute highlights. Waar deze grote namen in het hart van grote steden liggen, zijn er ook vele rijksmonumenten die niet in de bebouwde kom maar juist in fraaie natuurgebieden liggen. Ideaal om te bezoeken per fiets dus.

Radio Kootwijk
Eén van de grootste trekpleisters op de Veluwe is Radio Kootwijk. Dit voormalige radiostation werd vanaf 1918 gebouwd en was jarenlang een belangrijk communicatieverbinding met de toenmalige koloniën. Door de jaren heen veranderde de functie van het radiostation, tot in 1999 de laatste zendfunctie werd beëindigd.

Radio Kootwijk – foto: VisitVeluwe

Sinds 2005 is het monument voor het publiek makkelijk te bereiken, sinds de kilometerslange omheining rondom het monument – en het omliggende dorp – werd verwijderd. Daarmee werd 450 hectare grondgebied op de Veluwe weer toegankelijk voor wandelaars, fietsers en andere recreanten. Daarbij is vooral het Gebouw A met zijn dystopische uitstraling erg populair.

Wij zijn natuurlijk vooral blij dat het per fiets weer te bereiken is. Want Radio Kootwijk zelf is al een bijzonder monument maar het ligt ook nog eens in een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden om per fiets te bezoeken. Dat de Veluwe een bezoek waard is, behoeft weinig uitleg, dus als je dat weet te combineren met het indrukwekkende monumentale zendstation van Radio Kootwijk sla je met recht twee vliegen in één klap.

Hunebedden
Nummer twee op dit lijstje is eigenlijk niet één rijksmonument, maar zijn er tientallen: de Drentse Hunebedden. Deze megalitische grafheuvels van meer dan 5000 jaar oud zijn gebouwd met enorme zwerfkeien en bevinden zich veelal in het noorden van Nederland. Veelal in Drenthe om precies te zijn: van de 54 nog bestaande Hunebedden bevinden zich er namelijk 52 in Drenthe, vooral op de Hondsrug.

foto: Marketing Drenthe/Karin Broekhuijsen

De verschillende Hunebedden bevinden zich meestal in bossen, waardoor ze vooral met de gravel- of mountainbike goed te bezoeken zijn – al zijn sommige enkel te voet te bereiken. Doordat er enkele tientallen hunebedden verspreid door Drenthe zijn, kan je er ook mooi verschillende bezoeken in één fietsrit en kan het een leuke leidraad vormen om je route op uit te zetten.

De Pyramide van Austerlitz
Op de Utrechtse Heuvelrug ligt de Pyramide van Austerlitz, een monument dat aan het begin van de negentiende eeuw door Franse troepen is gebouwd, geïnspireerd op de Piramiden van Gizeh. Alhoewel de piramide door de tand des tijds werd aangetast is deze later ook weer hersteld en staat er een nieuwe stenen obelisk op de top, wat het een uitermate bijzonder gezicht maakt.

foto: RBT Heuvelrug & Vallei

De met gras begroeide zandheuvel ligt niet direct aan de weg, dus is met de wegfiets lastig te bezoeken – maar er passeert wel een mountainbike-trail dicht langs. Een goede reden om de Utrechtse Heuvelrug eens per mountainbike of gravelbike te verkennen dus.

Kinderdijk
Net als bij de Hunebedden spreken we hier niet over één monument, maar meerdere rijksmonumenten: de Kinderdijk. Dit dorp in de Alblasserwaard behoort tot de bekendste toeristische trekpleisters in Nederland vanwege de vele molens, dijken en gemalen die onderdeel zijn van de oerhollandse strijd tegen het water.

Net als bij de Hunebedden kan je de kinderdijk ideaal bezoeken als onderdeel van een grotere rit. Het allerbekendst zijn zonder twijfel de molens die hoog boven de dijken uit torenen, maar je treft in Kinderdijk en de omringende Alblasserwaard nog de nodige andere monumenten, zoals kerken, monumentale woonhuizen en boerderijen. Je fietst hier dus letterlijk van het ene naar het andere monument.

foto: John Samuel

De Tankenberg
Het laatste monument op ons lijstje is een buitenbeentje, want dit is geen rijksmonument maar een gemeentelijk monument. Een detail dus, want het is nog altijd een bezoek waard op de fiets: de koepel op de Tankenberg. De Tankenberg vormt het hoogste punt van Overijssel met zijn 81,8 meter boven NAP.

Volgens de legenden zou hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd zijn aan een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. De huidige koepel stamt echter van het jaar 1840, terwijl deze in 1955 nog is verbouwd door de Twentse architect Jan Jans. Tegenwoordig is de koepel in enige mate vervallen maar is het nog altijd leuk om op de fiets te bezoeken, alleen al vanwege de heuvel die je moet beklimmen om er te komen.

De koepel op de Tankenberg – foto: MarketingOost/Vincent Croce

Meest gelezen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.