Walhalla voor mountainbikers in Zwitserland: sfeervol Laax heeft voor ieder wat wils
Na de regio Vaud en het bergdorp Andermatt brengt onze ontdekkingstocht door Zwitserland ons een nieuwe verrassende bestemming. Laax staat bekend om de 330 kilometer aan mountainbike trails en pumptracks, maar heeft nog veel meer te bieden.
Eindeloos veel outdoor-activiteiten, cultuur, het helderblauwe paradijsachtige Caumameer en trendy restaurants en cocktailbars, daar staat Laax bekend om. Er heerst een relaxte outdoor- en mountainbike vibe en het is zowel voor gezinnen, vriendengroepen als duo’s een mooi gebied en afwisselende vakantiebestemming.
Voor wie de landkaart van de Alpen goed kent: Laax bevindt zich samen met de ‘vakantiedorpen’ Flims en Falera in het kanton Graubünden, in het oosten van Zwitserland.
De ongeschreven regels van de MTB
Deze keer moet ook cameraman Tijn eraan geloven, onder leiding van twee vrouwelijke voormalig mountainbike-profs gaan we het gebied verkennen. En naast Léon van Bon en ik, dus ook Tijn, met camera en drone in een rugzak. Terwijl het wielrennen bekendstaat om de eindeloze ongeschreven regels – hoge sokken, glimmende en geoliede benen, een verzorgde wieleroutfit – kent ook het mountainbiken een aantal ongeschreven regels. Alleen, dat wisten we toen nog niet…
Subtiel wordt benadrukt dat we eruitzien als wielrenners. Dat moet anders: baggy shirts en broek, een mountainbikehelm (ja, met zo’n klepje) en speciale handschoenen voor mountainbikers. Het is even wennen, maar de gidsen zijn tevreden en we kunnen op pad. We zijn wel een beetje zenuwachtig voor hetgeen zal volgen. Enigszins onwennig stappen we, gehuld in de baggy mountainbike-kleding, in The Arena Express Gondola die ons naar 2000 meter hoogte brengt.
Beginnen doen we met de Nagens Trail. De start, over een lieflijke alpenweide tussen Zwitserse koeien, is eerder onschuldig. Uiteraard kan dat zo niet blijven, het vervolg is een downhill met een aantal pittige passages. Dit is toch wel even anders dan de Utrechtse Heuvelrug of het Limburgse heuvellandschap. Ik vind het waanzinnig, full-focus en met de nodige adrenaline naar beneden. Tijn en Léon, allebei bepakt en bezakt met camera’s en drones, moeten duidelijk wennen aan deze uitdagende trails.
Gelukkig is afstappen overal een optie en zijn de gidsen relaxed en flexibel. We maken waanzinnig beelden. Na enkele uren zijn ook Leon en Tijn enthousiast. Met een big smile, als twee echte mountainbike guys, zitten ze op de fiets. Dat is wat adrenaline in Laax met je doet!
Fietskampen voor jeugd en vrouwen
We verleggen grenzen en worden ondergedompeld in de mountainbikewereld, wat een intensieve ochtend! Lunchen doen we bij Ella, een trendy restaurant met overwegend vegetarisch eten en een echte outdoorsfeer. Wat ons opvalt, is dat het percentage kinderen, vrouwen en mannen op de trails behoorlijk gelijk verdeeld is.
Laax investeert veel in de fietssport. Naast de mountainbiketrails wordt ook ingezet op fietstoeristen, maar ook de eigen bewoners worden niet vergeten. In de zomer worden fietskampen georganiseerd voor kinderen en jongeren, maar er zijn ook specifieke bike camps voor vrouwen, om zo het fietsen bij een breed publiek toegankelijk te maken.
De gondel brengt ons deze keer meteen een stuk hoger. We gaan naar de Segneshütte, een berghut gelegen op 2200 meter hoogte. Het uitzicht over de Segnesboden en de beroemde Tschingelhörner is spectaculair. Niet voor niets staat de Tectonische Arena Sardona op de lijst van UNESCO Natuurlijk Werelderfgoed. De Segneshütte is meteen ook het startpunt van de nieuwste trail van het gebied, de Segnes Trail. Deze route is recent gebouwd door een van onze gidsen en op deze trail worden technische passages afgewisseld met glooiende flowtrails door de groene alpenweides. Voor elk wat wils.
Halverwege blokkeert een peloton koeien, stapvoets op weg naar beneden, onze trail. Tsja, ook dat is mountainbiken in Zwitserland. Het vervolg van het parcours leidt ons naar de Runcatrail, een van de langste flowtrails van Europa. Dat mountainbiken krijgen we steeds beter onder de knie, de sfeer is echt ontspannend.
Onvergetelijk en veelzijdig
Bij een Alpenrestaurant halverwege de berg stoppen we kort voor een alcoholvrij biertje en een appelsap. Het laatste deel van de trail is puur kicken. ‘s Avonds genieten we van het diner in ons bikehotel Flem Mountain Lodge en de sfeer van een heus bikefestival. De uitreiking van de prijzen van een mountainbikewedstijd en live muziek sluiten een heerlijke dag af.
Hoewel onwennig begonnen, kijken we terug op een supergave en onvergetelijke dag. De bewondering voor Tijn en Léon, die met camera’s op hun rug en met minimale mountainbike-ervaring, aan het eind van de dag als echte mountainbike guys de trails afgaan, is alleen maar gegroeid. Dat laat zien dat zowel voor de ervaren, maar ook voor minder ervaren of beginnende mountainbikers het gebied van Laax perfect is.
Beginner of gevorderd, er is voor elk wat wils in het veelzijdige mountainbike-gebied dat Laax is. De afwisseling tussen de adrenaline op de trails en de relax-momentjes op het terras of aan een meer, maken er een erg aangename vakantiebestemming van.
Meer info over Zwitserland vind je op de site van Zwitserland Toerisme
Bereikbaarheid:
Laax is gelegen in het oostelijke deel van Zwitserland en goed bereikbaar voor fietsliefhebbers. De plaats ligt op een centraal gelegen punt tussen Oostenrijk, Liechtenstein en Italië. Laax ligt op ruim 900 kilometer van Utrecht, op acht uur rijden.
Zwitserland zet erg in op fietstoerisme en duurzaamheid, waardoor reizen via de trein naar Laax – dat een eigen treinstation heeft – ook aangeraden wordt. Dat kan over het algemeen binnen 11 of 12 uur vanuit Utrecht. Vliegen naar Laax kan via Friedrichshafen of Zürich. op anderhalf uur rijden ligt.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.